27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Σταύρος Σταυράκογλου (Υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης): Πολιτικός Πολιτισμός στην προεκλογική περίοδο!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

Εδώ και μήνες και πλέον λίγες ώρες πριν την κάλπη, στους περισσότερους δήμους της χώρας υπάρχουν έντονα φαινόμενα κοινωνικού διχασμού και τοξικότητας.

Συγκεκριμένα κέντρα υποψηφίων δημοτικών παρατάξεων, αντί να επικεντρώνονται στην παρουσίαση του προγράμματός και των προτάσεων τους, προτιμούν να υιοθετούν απαράδεκτες μεθόδους, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα, τις εντυπώσεις τους αναποφάσιστους κλπ.

Οι δημότες βλέπουν εντυπωσιασμένοι και οργισμένοι  αμέτρητους ψεύτικους λογαριασμούς στα social media, που σκοπό έχουν τη δυσφήμιση αντιπάλων.

Ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται, με την καθημερινότητα να γεμίζει μίσος και αγωνία.

Απειλές και εκβιασμοί προς εργαζόμενους των Δήμων, υποσχέσεις για διορισμούς και άλλες μορφές ρουσφετιών εξαγορές συνειδήσεων κ.α. Οι τοξικές αυτές πρακτικές δηλητηριάζουν την κοινωνική συνοχή και σπέρνουν μίσος, διχόνοια  και αρρωστημένο  ανταγωνισμό.

Είναι δύσκολο να παρακολουθούμε τη μετατροπή μιας ολόκληρης κοινωνίας σε μια αρένα αντιπαλότητας.

Το κλίμα που διαμορφώνεται (ελπίζουμε πρόσκαιρα) θυμίζει τις πιο ακραίες στιγμές γηπεδικών συγκρούσεων, με ανθρώπους που κατά βάθος έχουν κοινούς στόχους και αγάπη για τον τόπο τους, να μετατρέπονται σε αντιπάλους.

Συναντάμε συγγενείς που σπάνε τους μεταξύ τους δεσμούς, γείτονες που αποφεύγουν την επικοινωνία ακόμη και την καλημέρα και μια επικρατούσα αίσθηση ενός “μπαρούτινου” περιβάλλοντος.

Είναι πραγματικά αυτός ο δρόμος που θέλουμε να ακολουθήσουμε; Είναι δυνατόν η εξουσία και η πολιτική να πρέπει να αγοράζονται με τέτοιο τίμημα;

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία και κουλτούρα. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να βλέπουμε αυτές τις παραδόσεις και αξίες να σβήνουν μπροστά στην οργή, το μίσος και τη διχόνοια.

Αντιθέτως, η ελπίδα που όλοι έχουμε είναι να βλέπουμε την κοινωνία μας να ενώνεται.

Ο πολιτικός πολιτισμός δεν θα πρέπει να εκπροσωπείται από τέτοιες συμπεριφορές. Η αξία και η αρετή της πολιτικής βρίσκεται στην ικανότητα να συνδυάζει τις διαφορετικές απόψεις και να προάγει το κοινό καλό.

Τελικά, οι εκλογές πρέπει να είναι ένα γεγονός που ενώνει και όχι διχάζει. Με αξίες, ιδέες και προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Είναι καιρός να απορρίψουμε τις τοξικές συμπεριφορές και να αγκαλιάσουμε την ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

Ελπίζουμε ότι οι νικητές των επερχόμενων εκλογών θα καταφέρουν να φέρουν  μια νέα εποχή στη δημοτική πολιτική, με κοινωνικό πολιτισμό και ανθρώπινες αρχές  όπου ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή θα είναι στο επίκεντρο.

Και όλα αυτά, με σκοπό την ανάδειξη των πραγματικών αξιών της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η ελπίδα βρίσκεται στην ενότητα, τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Related posts

Που είναι τα πανό και τα λάβαρα;

editor

Ξανά στην Αλεξανδρούπολη μεταβαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

editor

Βαρουφάκ δε σίστεμ

editor
27/04/2024 22:32