27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Βαρουφάκ δε σίστεμ

του Βαγγέλη Περρή

Ο σ. Γιάνης Βαρουφάκης ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αυτή τη φορά κονιορτοποίησε τον τεχνολογικό ιμπεριαλισμό του Ζούκερμπεργκ καταγγέλλοντας τον σαν φτηνό λογοκλόπο γιατί μετονόμασε το facebook σε Meta, το οποίο προέρχεται από το ελληνικό «μετά», που όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελεί πνευματικό δημιούργημα του σ. τέως υπουργού οικονομικών.

«Κοντά τα χέρια κ. Ζούκερμπεργκ από το όνομα του mέta, του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού. (Συνδέεται με το ΜέΡΑ25). Εσείς μπορεί, πράγματι, να δουλεύετε για να γίνει πραγματικότητα ο δυστοπικός μετακαπιταλισμός. Τον Πολιτισμό όμως δεν θα τον αναγνωρίζατε ούτε στο ένα μέτρο».

Με αυτή την επιμελημένα ασυνάρτητη ανάρτηση ο σ. Γιάνης δείχνει για ακόμη μία φορά τα λευκά δόντια του στον (μετά)καπιταλισμό και με αποφασιστικότητα μαστιγώνει τον εκπρόσωπο της κομπραδόρικης παγκοσμιοποίησης διδάσκοντάς του πόσα απίδια βάζει ο σάκος.

Επειδή όμως, πέρα από τσαμπουκάς, είναι και πατριώτης, γράφει τις απειλές του μόνο στα ελληνικά και φυσικά δεν tagάρει τον καταγγελλόμενο γιατί, αφενός, όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά, αφετέρου ο πιο σίγουρος τρόπος για να νικήσεις έναν αντίπαλο είναι να μην πάρει χαμπάρι ότι τον προκαλείς σε μάχη.

Ένα αστέρι γεννιέται
Η τελευταία ανάρτηση του σ. Βαρουφάκη δεν προκάλεσε καμιά έκπληξη διότι ο συμπαθής πολιτικός έχει δώσει από καιρό τα διαπιστευτήρια του στην Λεβεντιά και την Αξιοπιστία.

Όσοι διάβασαν τις πάμπολλες συνεντεύξεις του και την σπαρακτική αυτοβιογραφία του (η αληθοφάνεια της οποίας έπεισε τον Κώστα Γαβρά να την κάνει επιδοτούμενη ταινία) ήδη γνώριζαν από πρώτο χέρι μία σειρά από επαναστατικά γεγονότα που εξομολογήθηκε αυτοπροσώπως και είναι ιστορική μας υποχρέωση να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές για να ξαλεγράρουν κι εκείνες.

1. Ο Γιάνης, μιλώντας σε γερμανικό περιοδικό, εξήγησε ότι τα αιωνόβια δέντρα της νότιας Γερμανίας τον βοήθησαν να γίνει ο Δημοκράτης που αγαπήσαμε, διότι θυμάται ότι κρυβόταν στα δημοκρατικά δάση της περιοχής προκειμένου να ακούει κάτω από τις κουβέρτες τις εκπομπές της Ντόιτσε Βέλε που πολεμούσαν την δικτατορία. Τώρα γιατί κρυβόταν στα δάση, κάτω από τις κουβέρτες, ενώ δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο μια που βρισκόταν στη Γερμανία, είναι ένα ερώτημα που η απάντηση δεν είναι υποχρεωτικά πολιτική.

Αυτό βέβαια δεν περιορίζει τον παγκόσμιο θαυμασμό προς το εξάχρονο Ατρόμητο Ελληνόπουλο (ο σ. Γιάνης γεννήθηκε το 1961) που έκανε αντίσταση κατά της χούντας περπατώντας στα ίδια χνάρια με το «Παιδί-Φάντασμα» Γιώργο Θαλάσση, τον Πινόκιο και άλλους νεαρούς μυθικούς ήρωες.

2. Ας γνωρίσουμε και την οικογένεια του σ. Γιάνη. Πρωτοσύστησε τη μητέρα του σαν «μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης». Στη συνέχεια την παρουσίασε σαν σοσιαλίστρια, τη θυμάται μάλιστα στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974 να μετέχει στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να επιστρέφει από το ξενοδοχείο Παρκ όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, κρατώντας ένα πράσινο βιβλιαράκι με τους στόχους του κινήματος που εκείνος ρούφηξε και βρήκε αντίστοιχο με τις δεκατριάχρονες μαρξιστικές του ανησυχίες. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα πράσινο βιβλιαράκι γιατί η ιδρυτική διακήρυξη ήταν απλώς σελίδες από ένα δακτυλογραφημένο κείμενο που κρατούσε μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και ότι η εκδήλωση έγινε στον ημιόροφο του ξενοδοχείου Κινγκ Παλλάς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μικρή ανακρίβεια, αλλά δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας που σε αυτή τη φάση της εφηβείας έχει αλλού το μυαλό της.

3. Την εποχή που γινόταν η μεταπολίτευση και επέστρεφε, μετά τους αγώνες και του σ. Γιάνη, η Δημοκρατία, ο νεαρός αγωνιστής παραλίγο να γίνει ο μόνος Έλληνας που κινδύνευσε να εξοριστεί! Ιδού ο λόγος της τραυματικής και φυσικά απίστευτης περιπέτειάς του: Ήταν μέλος της ΠΑΜΚ, των μαθητών δηλαδή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γι αυτό μπήκε στο μάτι της αστικής τάξης που ήθελε να τον στείλει στα Μακρονήσια διότι φοβόταν ότι από τα γυμνασιόπαιδα θα αρχίσει η Επανάσταση. Εκείνη την εποχή απεκάλυψε ότι είχε συνεργαστεί μέσω της ΠΑΜΚ και με τον σ. Κουφοντίνα, ο οποίος στο μεταξύ είχε διαγραφεί.

4. Ο σ. Γιάνης, πέρα από παραλίγο εξόριστος ήταν και εντελώς εξαιρετική μουσική ιδιοφυία. Με συστολή εξομολογήθηκε ότι άνοιγε τις ροκ συναυλίες των Socrates, οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1969, όταν δηλαδή ο αγαπημένος καλλιτέχνης ήταν οκτώ ετών. Περιέργως δεν υπάρχει ούτε μία αφίσα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι Socrates συμμετείχαν σε παιδικά πάρτυ.

5. Τελικά η εξορία έγινε πραγματικότητα και ο μελλοντικός υπουργός υποχρεώθηκε να σπουδάσει στο δυστοπικό, αφιλόξενο και βροχερό Λονδίνο. Φυσικά έδωσε και εκεί μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες, άλλωστε με καμάρι και συγκίνηση απεκάλυψε ότι διετέλεσε πρόεδρος των μαύρων φοιτητών. Δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Ήταν πρόεδρος των μαύρων φοιτητών. Τελεία.

6. Αφού οι κοινωνικο/οικονομικο/μουσικές θεωρίες του σ. Βαρουφάκη έκαναν πάταγο στην Γερμανία, την ΠΑΜΚ, το Λονδίνο και γενικά όπου βρίσκονται μαύροι φοιτητές, ήρθε η ώρα να κατακτήσει και την Αυστραλία. Το επίσημο ραδιόφωνο της χώρας τον φιλοξένησε, αλλά -έτσι είναι ο καπιταλισμός- δεν άντεξε το διαρκές σφυροκόπημα και το ξεγύμνωμα της Νέας Τάξης. Σύμφωνα με μετέπειτα συνέντευξή του, η οπισθοδρομική κυβέρνηση τον απομάκρυνε «με ειδικό νόμο που έφτιαξε σε μία νύχτα μόνο για την περίπτωση μου». Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης του ραδιοφώνου, απολύθηκε γιατί «τα συνεχή αντισημιτικά του σχόλια προωθούν αρνητικά στερεότυπα για τους Εβραίους».

7. Όταν ο σ. Γιάνης έγινε με το καλό 40 ετών και ήταν ώριμος για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, η άρχουσα τάξη βρήκε έναν ακόμη τρόπο για να τον βασανίσει. Όπως κατήγγειλε, «με έστειλαν επί ένα ολόκληρο δίμηνο σε λόχο ανεπιθύμητων». Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι αυτό το κολαστήριο βρίσκεται στην Σύρο, όπου η μονάδα του ναυτικού απέχει σχεδόν πέντε βασανιστικά μέτρα από τη θάλασσα και βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο της πλαζ «Αγκαθωπές», η οποία θεωρείται η πιο κοσμική του νησιού.

Ώρες ευθύνης
Κάθε εποχή έχει και την τηλεοπτική της εκπροσώπηση. Στις ξέγνοιαστες περιόδους κυριαρχούσαν ο Ταμπάκης, η γυναίκα-Μαραντόνα και ο μίστερ Εθνικά Μπούτια, στις εποχές του αντιμνημονιακού αγώνα οι τηλεθεατές σαγηνεύτηκαν από τις ιδέες και την εν γένει παρουσία του σ. Γιάνη.

Ανάμεσα στους θαυμαστές και ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του ανέθεσε να δώσει ένα σπρώξιμο στην οικονομία η οποία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
Ο σ. Γιάνης πράγματι την έσπρωξε και, ως εναλλακτικός οικονομολόγος, ετοίμασε ένα πρωτοποριακό πλάνο που στο επίκεντρο του βρίσκονταν τα ATM. Με καμάρι ανακοίνωσε ότι «ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού είναι ένας μικρός φόρος στα ΑΤM, που ταυτόχρονα αποτελεί αντικίνητρο για την χρήση χρήματος σε φυσική μορφή, ωστόσο οι εταίροι δεν το δέχονται ακόμα». Αυτό την μία ημέρα. Την επομένη κατήγγειλε την τρόικα ότι θέλει να βάλει φόρο στα ATM, αλλά εκείνος προβάλλει σθεναρή αντίσταση και ο φασισμός δεν θα περάσει.

Μετά την αποτυχία της φορολόγησης των ATM, ο εξαιρετικός οικονομολόγος και πλέον υπουργός, δίνει συνέντευξη στο BBC όπου εξηγεί ότι «εξετάζεται η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) απ’τις ελληνικές τράπεζες». Το ίδιο απόγευμα γράφει στο Twitter ότι «η χρήση capital controls και η νομισματική ένωση είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες και η ελληνική κυβέρνηση εναντιώνεται στην όλη ιδέα». Το βράδυ ανακοινώνει την επιβολή capital controls.

Παρά το ωραίο σχέδιο για τύπωμα δικού μας νομίσματος, ή έστω την τοποθέτηση ελληνικής σφραγίδας στα ευρώ που θα απαλλοτριώναμε από το νομισματοκοπείο, τα ταμεία είναι άδεια, οπότε ο σ. Γιάνης συλλαμβάνει ένα νέο τρομερό σχέδιο. Το εξηγεί δίνοντας συνέντευξη στο βρετανικό περιοδικό New StatesMen και βασίζεται σε μία πρωτοποριακή ιδέα, «την έκδοση IOU νομίσματος». Μετά από 13 ώρες βγαίνει στα ελληνικά media και καταγγέλλει ότι «δημοσιεύματα αυτού του είδους για IOU στρέφονται κατά της χώρας και θεωρούνται επικίνδυνα».

Δυστυχώς ούτε ρούβλια έρχονται, ούτε άυλα νομίσματα κυκλοφορούν, οπότε η χώρα έχει ανάγκη ρευστού. Τη νέα ιδέα του σ. Γιάνη θα μπορούσε να την εμπνευστεί μόνο ένας Κλουζώ, εφ’ όσον βεβαίως ήταν μαρξιστής.

Προτείνει να προσληφθούν από το κράτος τουρίστες, νοικοκυρές και φοιτητές, οι οποίοι θα καλωδιωθούν και θα αναλάβουν χρέη μυστικού πράκτορα με σκοπό να βρίσκουν το παράνομο από την φοροδιαφυγή χρήμα και έτσι να γεμίσουν τα ταμεία.
Όπως υποστήριξε ο αρθρογράφος των Times Σάιμον Νίξον ο σ. Βαρουφάκης απαιτούσε αυτή η τεχνολογία να στηριχθεί από κονδύλια της ΕΕ, η οποία δυστυχώς δεν αντελήφθη το πανούργο σχέδιο και για ακόμη μία φορά εκπροσώπησε τον καπιταλιστικό χειμώνα, ενώ εμείς ζούσαμε την, κατά τον σ. Γιάνη, σοσιαλιστική Άνοιξη της Αθήνας.

Όταν δεν πιάνει το κόλπο με τους καλωδιωμένους τουρίστες, ο σ. Βαρουφάκης επιλέγει άλλη ρότα και καλεί τον λαό που τον ψήφισε για να φέρει τη Σεισάχθεια και να μοιράσει τα απιθανεκατομμύρια από τις γερμανικές αποζημιώσεις, να αλλάξει μοντέλο διαβίωσης και να εφαρμόσει τους κανόνες του «λιτού βίου».

Επειδή ο όρος είναι δημιουργικά ασαφής αναλαμβάνει, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, να τον κάνει κατανοητό. Στήνεται μπροστά στο φωτογράφο του Paris Match τρώγοντας ψαρούκλες και θαλασσινά, ενώ υψώνει το ποτήρι για να πιεί στην υγειά των κορόιδων.

Τα τελευταία αντιδρούν και ο σ. Γιάνης στέκεται στο πλευρό τους διευκρινίζοντας ότι οι φωτογραφίες δεν τον εκφράζουν γιατί αισθητικά εκείνος κινείται σε ανώτερα επίπεδα.

Το περιοδικό αποκαλύπτει ότι όλες οι πόζες πρώτα εγκρίθηκαν από τον καλαίσθητο υπουργό και μετά δημοσιεύτηκαν, αλλά ο σ. Βαρουφάκης έχει πια πάρει φόρα. Μετά από λίγο ταπώνει όλους τους ταξικούς εχθρούς δηλώνοντας ότι ούτε τα ψάρια και τα χταπόδια του αρέσουν, εκείνος προτιμά τις φακές.

Η Υπερήφανη Διαπραγμάτευση δεν πήγε πολύ καλά, παρόλο που σ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε όλα τα υψηλής αισθητικής όπλα του, δηλαδή φόρεσε κολλητά πουκάμισα και άνετα μπουφάν.
Οι βόλτες στο Ζάππειο με τον σ. Τσίπρα χάθηκαν, ο σ. πρωθυπουργός έπαψε να τον συστήνει σαν asset, ήρθε η δύσκολη στιγμή που η Βουλή χρειάζεται να εγκρίνει το Πρώτη Φορά Αριστερό Μνημόνιο.

Ο σ. Γιάνης επικαλείται σοβαρούς οικογενειακούς λόγους (έπρεπε να πάει στο εξοχικό της Αίγινας για να υποδεχτεί την κόρη του που ερχόταν για διακοπές) και δεν παραβρίσκεται στην κρίσιμη ψηφοφορία αλλά με επιστολή του ενημερώνει την πρόεδρο σ. Κωνσταντοπούλου ότι, αν και απών, ψηφίζει ΝΑΙ.

Με tweet διευκρινίζει ότι ο Ευκλείδης που τον αντικατέστησε και εισηγείται την kolotoumpa «αξίζει την στήριξη όλων μας» αλλά ελάχιστους μήνες αργότερα παθαίνει κρίση αμνησίας και γράφει στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Όσο το τρίτο μνημόνιο τους καταρρέει, τόσο πιο πολύ με τιμούν με το μίσος τους επειδή δεν το υπέγραψα».

Κοινοβουλευτικό αντάρτικο
Όταν ο λαός επέλεξε τον σ. Βαρουφάκη και το κόμμα του για να εκπροσωπήσουν την αντιπολιτευτική σοβαρότητα και συνέπεια στη Βουλή, ο οικονομολόγος βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με τις έρευνες τις οποίες είχε εγκαταλείψει.

Στο βιβλίο του «Πολιτική Οικονομία: η οικονομική θεωρία στο φως της Κριτικής» επιχειρεί μια μεγάλη τομή στην ευρωπαϊκή ιστορία, υποστηρίζοντας ότι «χωρίς την προδομένη γαλλική επανάσταση του 1770 δεν θα είχε πλημμυρίσει την οικουμένη το ιδανικό της ελευθερίας, που η Νέα Δεξιά έχει σήμερα μετατρέψει σε παντιέρα της, φθάνοντας μετά από λίγο στις ακτές της Αμερικής και εμπνέοντας την Αμερικανική Επανάσταση».
Ότι έγινε κάποιου είδους επανάσταση στην Γαλλία το 1770 δεν το έχει καταγράψει κανένας ιστορικός και αποτελεί μία εφεύρεση του Έλληνα ιστοριοδίφη.

Οι υπόλοιποι, το μόνο που ξέρουν από τη Γαλλία εκείνης της χρονιάς είναι ότι η δεκαπεντάχρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύτηκε το δεκαεξάχρονο Λουδοβίκο. Υπάρχει μάλιστα ζωγραφικός πίνακας που τους δείχνει να ποζάρουν καθώς τρώνε παντεσπάνι και τσιπούρες αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η Μαρία Αντουανέτα διαφωνούσε με αυτή την αισθητική.

Την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος Βαρουφάκη έχουν αναλάβει σύντροφοι οι οποίοι έχουν χιλιόμετρα αγώνων στα παπούτσια τους.
Ένας απ’ αυτούς είναι ο γνωστός ηθοποιός σ. Κλέων Γρηγοριάδης που καταγγέλλει ότι «το παρακράτος έχει περάσει τα όρια της δημοκρατικής νομιμότητας» και για να το αποδείξει θυμάται με εμφανή συγκίνηση μεγάλες στιγμές παλιών συναδέλφων του, όπως «όταν ο τεράστιος γιατρός και βουλευτής, ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης περπάτησε την ιστορική πορεία ειρήνης στο Μαραθώνα». Το ότι μπέρδεψε τον δολοφονημένο βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη με τον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη, μπορεί να οφείλεται στην ευγνωμοσύνη που τρέφει για τον δεύτερο, διότι ως ιδιοκτήτης του Mega του εμπιστεύτηκε το ρόλο του κυρίου Μάνου στη σειρά «Κάτι τρέχει με τους δίπλα».

Έτερος πυλώνας της αριστερής αντιπολίτευσης του ΜέΡΑ25 είναι ο σ. Κρίτων Αρσένης. Κάθε του παρέμβαση είναι καλά δομημένη και προετοιμασμένη από πολυπληθή ομάδα αγωνιστών που κάνουν ότι μπορούν ώστε η χώρα να επιστρέψει στις ένδοξες εποχές της δημιουργικής αφασίας. Ο σ. Κρίτων δεν περιορίζεται από τα μίζερα σύνορα, καταθέτει διεθνιστικές ερωτήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, δηλαδή ρωτάει για το ΧΥΤΑ Φυλής όχι τον τότε αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά τον υπουργό εσωτερικών της Κύπρου Κωσταντίνο Πετρίδη, γεγονός που ενθουσίασε την εργατιά γιατί σπάνια περνάει τόσο ωραία, αλλά προκάλεσε το χλευασμό της τρόικας εσωτερικού και της πλουτοκρατίας γενικότερα.

Ο σ. Κρίτων τους έκοψε το γέλιο με μια πρωτοποριακή του πρόταση. Από το βήμα της Βουλής που τόσα έχει αντέξει, ζήτησε να μπει κόφτης στον πλούτο με όριο τις 100.000.

Όποιος διαθέτει πάνω από εκατό χιλιάρικα, φίδι που τον έφαγε, θα μπαίνουν στο σπίτι του ειδικές δυνάμεις, ίσως μεταμφιεσμένοι σε καλωδιωμένους καπνοκαθαριστές, για να του παίρνουν τα υπερκέρδη και να τα μοιράζουν στην φτωχολογιά ώστε να φάει κι αυτή καμιά τσιπούρα καθώς αστράφτουν τα φλας του Paris Match.

Η επόμενη μέρα
Οι προσεχείς πρωτοβουλίες του ΜέΡΑ25 και του σ. Προέδρου της θα είναι ακόμη πιό ανατρεπτικές.

Ο λαός αδημονεί περιμένοντας να διαβάσει στο Twitter, φυσικά στα ελληνικά, την ανάρτηση όπου ο σ. Βαρουφάκης θα καταγγείλει τον Τζεφ Μπέζος γιατί χρησιμοποιεί το επώνυμο του Γιάννη Μπέζου, δίνοντας έμφαση στο όνομα «Γιάννης» που παρά ένα «ν» του ανήκει.

Επίσης είναι πολύ λογικό να αναλάβει πρωτοβουλίες κατά του Έλον Μάσκ που συστήνεται σαν ο «πρώτος τουρίστας του διαστήματος», δηλαδή αντιγράφει την αριστερή ιδέα με τους τουρίστες-καμικάζι μόνο που αυτός τους τοποθετεί στο διάστημα, το οποίο επίσης ανήκει στον σ. Γιάνη. Εδώ δεν χρειάζεται καμία απόδειξη.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Στ. Καλαφάτης: Η Θράκη αποκτά καταλυτικό γεωστρατηγικό ρόλο

editor

ΝΔ: Τους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

admin

Παναγιωτόπουλος για τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

editor
27/04/2024 4:28