27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

Η μελωδία της ευτυχίας

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Ανέστη Γερονικολάκη

 

Με κάθε σεβασμό στα Ηνωμένα Έθνη, μεγαλύτερη «παπάτζα» (επιστημονικά μιλώντας!) από τον ετήσιο δείκτη ευτυχίας, δεν πρέπει να υπάρχει.

Ανεξαρτήτως της θέσεως της Ελλάδας -η οποία έπεσε εφέτος κατά 8 θέσεις συγκριτικά με την κατάταξη του 2023 και έτσι βρίσκεται πια στην 64η θέση- η ετήσια έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας «μπάζει νερά».

Βεβαίως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ερωτήσεις στις οποίες απαντούν κάθε χρόνο οι ερωτώμενοι εξετάζουν παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική υποστήριξη, το προσδόκιμο υγιούς ζωής, η ελευθερία, η γενναιοδωρία και η διαφθορά. Ωστόσο το «ζύγισμα» της ευτυχίας μοιάζει μάλλον με ανέκδοτο.

Ελάτε τώρα. Μεγάλα παιδιά είμαστε!

Υπάρχουν σαφώς κάποια αντικειμενικά γεγονότα. Όπως η υγεία!

Από εκεί και πέρα όλα είναι σχετικά.

Ο μέσος Έλληνας, για παράδειγμα, δηλώνει «μεσοαστός», παρότι αυτό τελικά μεταφράζεται -συχνά- σε ένα ΙΧ δεκαετίας και βάλε, δυο – τρία δάνεια στο κεφάλι και σε κουτσουρεμένες διακοπές τον Αύγουστο. Ο πλούτος δηλαδή μπορεί να μετριέται, η φτώχεια όμως βρίσκει λέξεις για να κρυφθεί! Οι Έλληνες δεν αποτελούμε εξαίρεση…

Η ευτυχία είναι μια λέξη ιδανική. Δείχνει την τελειότητα.

Στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως ο εσωτερικός μας κόσμος αλλά και οι προσδοκίες που εμείς φτιάξαμε για τον εαυτό μας. Αν στα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύουν ότι εφηύραν τον ορισμό της ευτυχίας, μάλλον ταιριάζει «γάντι» η φράση που συχνά βλέπουμε να περνάει μπροστά μας στο διαδίκτυο:

«Θα σας ειδοποιήσουμε!».

Related posts

Εγκατάσταση και λειτουργία τριών μετεωρολογικών σταθμών στο Δήμο Καβάλας

editor

Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων των νοικοκυριών από τις ενεργειακές αυξήσεις

editor

Νέα διαμερίσματα ΣΟΑ θα κατασκευαστούν στην Αλεξανδρούπολη

editor
27/04/2024 11:58