2 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

ΧΡΥΣΟΣ: Κοινώς τον ήπιαμε από την Βουλγαρία!

Από αλλού τον περιμέναμε και απ΄αλλού μας έρχεται στον Έβρο! Ο λόγος για την φημολογούμενη ίσως και επικείμενη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στη Βουλγαρία, δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Ιβαΐλοβγκραντ μια ανάσα από τους Δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Η νεοσύστατη επιτροπή Διδυμοτείχου κατά της εξόρυξης χρυσού στα Ελληνοβουλγαρικα σύνορα, ζήτησε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διδυμοτείχου μετά την ενημέρωση που είχε από την ’’Rhodopi Guardians’’ της Βουλγαρίας.

Αναμένεται να ζητηθούν ψηφίσματα και από τους Δήμους Ορεστιάδας και Σουφλίου και φυσικά η ανάληψη πρωτοβουλιών και από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες την απειλή δημιουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή Περάματος.

Σε περίπτωση που τελικά προχωρήσει η επένδυση δημιουργούνται κίνδυνοι ρύπανσης με πολλαπλές επιπτώσεις όπως:

● Ενδεχόμενη μόλυνση η ακόμη και απλή ρύπανση του Ερυθροποτάμου από χημικές ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες σε χιλιάδες στρέμματα γεωργικής παραγωγής.

● Ισχυρό πλήγμα στην βιοποικιλότητα.

● Μεταφορά των χημικών ουσιών στον ποταμό Έβρο με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν η αγροτική η κτηνοτροφική και η αλιευτική παραγωγή στο νότιο Έβρο στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Αναμένεται συντονισμός ενεργειών των οικολογικών οργανώσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας για την αποτροπή μια τέτοιας ανεξέλεγκτης εξορυκτικής δραστηριότητας

Related posts

Αρνητές των self test και στον Έβρο – Τι αναφέρει η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου

editor

Φωτίστηκε το “πάρκο τσέπης” με δωρεά της εβρίτικης εταιρείας Dasteri

editor

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης από τη Νέα Υόρκη στέλνει την αγάπη του (βίντεο)

editor
02/05/2024 13:08