2 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Τσώνης: Πειθαρχική Ποινή για παράνομη συνταγογράφηση

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο εκλεκτός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ, Αθανάσιος Τσώνης, έχει καταδικαστεί για απάτη σε υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων. 

Ο εκ νέου υποψήφιος με την διοίκηση του Χρήστου Μέτιου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού  με αρμοδιότητες υγείας, είναι καταδικασμένος για παράνομη συνταγογράφηση από την ίδια την Διοίκηση Υγειονομικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Δ.Υ.ΠΕ. ΑΜΘ).  Δηλαδή η καταδίκη του έχει πάνω την «υπογραφή» της διοίκησης με την οποία υπηρετεί ως Αντιπεριφερειάρχης και κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος. 

Οι κατηγορίες αναφέρουν ότι ο Αθανάσιος Τσώνης σε συνεργασία με γενικό γιατρό, είχε στην κατοχή του στοιχεία πολιτών και εκτελούσε εν αγνοία τους φαρμακευτικές συνταγές, ζημιώνοντας το δημόσιο. 

Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία με αρ. πρωτ. 1948/7.12.2017, στην Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (4η ΔΥΠΕ). Ο καταγγέλλων πολίτης μετέβη στο ιατρείο Μάκρης όπου διατηρεί εξοχική κατοικία και διεπίστωσε ότι είχε γραφεί έν αγνοία του και στο όνομα του, συνταγή με το εμβόλιο του έρπητα, σε Περιφερειακό Ιατρείο Κέντρου Υγείας.  

Έπειτα από την καταγγελία τα όργανα πραγματοποιήσαν έλεγχο ακολουθώντας την διαδρομή της επίμαχης συνταγής. Με τον έλεγχο ξεσκεπάστηκε η απάτη εις βάρος του δημοσίου. Η γενική ιατρός εξέδιδε συνταγές στα περιφερειακά ιατρεία του Άβαντα και της Αισύμης, οι οποίες εκτελούταν στη συνέχεια στο φαρμακείο του κου Τσώνη στην Αλεξανδρούπολη (!). Με απόφαση του Γενικού επιθεωρητή ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. δόθηκε εντολή ελέγχου. Στον έλεγχο οι αρχές διαπίστωσαν παραβάσεις, έχοντας βρει 827 ταινίες γνησιότητας (!) αποκολλημένες από τα φάρμακα και μη επικολημένες στις συνταγές, 84 σκευάσματα χωρίς ταινία γνησιότητας και βεβαιώσαν προχορήγηση 4 σκευασμάτων.  

Η υπόθεση έλαβε τέλος με την 103/30.12.2020 απόφαση του Γενικού επιθεωρητή ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α ο οποίος βεβαιώνοντας την παράβαση επέβαλε πειθαρχική ποινή, η οποία καθαρογράφθηκε στις 11-11-2022.

Με απλά λόγια διασταυρώθηκε ότι ο Αθανάσιος Τσώνης, εκ νέου υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο, προορίζεται για να αναλάβει την διοίκηση της Υπηρεσίας η οποία τον έχει καταδικάσει για απάτη εις βάρος του δημοσίου και της κοινωνίας.

Ανδρέας Γραμμενίδης: Έστησε την μεταφορά του Φαρμακείου στην Αλεξανδρούπολη και  Λειτουργεί Φαρμακεία χωρίς υγειονομικό υπεύθυνο 

Ο Ανδρέας Γραμμενίδης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου με την Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση, χρησιμοποίησε τον κομματικό μηχανισμό για να μεταφέρει το ένα από τα πέντε φαρμακεία του από τον Πεντάλοφο στην Αλεξανδρούπολη. Η υπηρεσία που ενέκρινε την αίτηση αμέλησε να λάβει υπόψιν τις κατά συρροή πειθαρχικές ποινές που επέβαλε η ίδια, προς φαρμακεία που διαχειρίζεται ο υποψήφιος.  

Η λειτουργία και φαρμακείων ρυθμίζεται από το νομικό πλαίσιο και ο αριθμός είναι εξαρτημένος από τον πληθυσμό της περιοχής. Με την αύξηση του πληθυσμού στην απογραφή του 2021, άνοιξε μια νέα θέση φαρμακείου. Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός με συγκεκριμένη διαδικασία και οι υποψήφιοι νέοι φαρμακοποιοί να διεκδικήσουν την άδεια. 

Ωστόσο, οι νέοι φαρμακοποιοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ για την διαθέσιμη θέση καθώς δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και ο Ανδρέας Γραμμενίδης μετέφερε ένα από τα πέντε φαρμακεία του στην Αλεξανδρούπολη. 

Πιο συγκεκριμένα ο Ανδρέας Γραμμενίδης σε συνεργασία με την διοίκηση της Περιφέρειας αξιοποίησε ένα παράθυρο του Νόμου που προβλέπει πως αν κάποιος υποβάλλει ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ, αυτόματα αυτή θα πρέπει να γίνει δεκτή. Η διάθεση νέας άδειας αποσιωπήθηκε και γνωστοποιήθηκε μόνον στον Ανδρέα Γραμμενίδη, ο οποίος υπέβαλλε αίτηση μεταφοράς. Την αίτηση ενέκρινε η Περιφέρεια στις 27-4-2023 και η «χάρη» εξαργυρώθηκε με την κάθοδο του ως υποψήφιος με τον Συνδυασμό Περιφερειακή Αναγέννηση του Χρήστου Μέτιου.  

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο εν λόγω υποψήφιος είναι διαχειριστής ή ιδιοκτήτης 5 φαρμακείων στην περιοχή του βορείου Έβρου και συγκεκριμένα σε Δίκαια, Ρίζια, Νέα Βύσσα, Φυλάκιο και Πεντάλοφο – το οποίο και μετέφερε Αλεξανδρούπολη, ερχόμενος σε αντίθεση με της δηλώσεις του για την καταπολέμηση του δημογραφικού και την στήριξη των ηλικιωμένων. 

Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς κατά τους ελέγχους στα φαρμακεία, πιο συγκεκριμένα στο κατάστημα Ορμενίου επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές από την Διεύθυνση υγείας της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες φέρουν την υπογραφή της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας (ΠΑΜΘ/ΔΔΥΚΚΜΠΕ/46104/782/24.02.2021), η οποία μεσολάβησε για να μεταφερθεί δια της πλάγιας οδού το φαρμακείο στην Αλεξανδρούπολη. 

Όπως προκύπτει το φαρμακείο στο Ορμένιο λειτουργεί στο όνομα του αδερφού του υποψηφίου Βασίλειο Γραμμενίδη και έχουν κατ επανάληψή επιβληθεί πειθαρχικές ποινές για την απουσία του και στους δύο ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, στις 22.10.2020 και στις 5.01.2021. Ο Βασίλειος Γραμμενίδης υπήρξε απών ακόμη και στην συζήτηση της υπόθεσης ενώπιων του πειθαρχικού συμβουλίου, όπου εκπροσωπήθηκε από τον αδελφό του τον υποψήφιο Ανδρέα Γραμμενίδη, ο οποίος ανέφερε ότι απουσιάζει στην Ιταλία, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι το φαρμακείο λειτουργεί εκείνη την ημέρα, την προηγούμενη και την επόμενη δίχως υπεύθυνο (!).   Σύμφωνα με την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου προκύπτει ότι το φαρμακείο στο Ορμένιο λειτουργεί είτε χωρίς υπεύθυνο είτε είναι παρανόμως κλειστό και για τους λόγους αυτούς το πειθαρχικό συμβούλιο καταδίκασε και επέβαλε ποινές. Ωστόσο είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι ο Βασίλειος Γραμμενίδης δεν διαμένει στην περιοχή, ούτε κάν στην Ελλάδα αλλά στην Ιταλία και τα φαρμακεία συνεχίζουν να λειτουργούν παράνομα δίχως υγειονομικό υπεύθυνο. Γεγονός πέρα από τις ηθικές διαστάσεις του, είναι υγειονομικά επικίνδυνο και βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων.

Το γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας το Evros-news.gr. Το πλήρες ρεπορτάζ εδώ: 

https://www.evros-news.gr/2023/05/25/%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1/

Related posts

Κοζάνη: Συνεχίζεται η μάχη της κατάσβεσης και στα τρία πύρινα μέτωπα στη Δ.Μακεδονία

editor

Στα 65.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στον Έβρο (video)

editor

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΠΕ Καβάλας και ΔΙΠΑΕ

editor
02/05/2024 21:48