27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Δεν πρέπει να στείλουμε λάθος μήνυμα στην Τουρκία

Έκκληση προς τους Ευρωβουλευτές απηύθυνε, από την αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, να στηρίξουν τις τροπολογίες που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Έκθεση του 2022 για την Τουρκία. Οι εν λόγω τροπολογίες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τον θρησκευτικό χαρακτήρα πολιτιστικών μνημείων, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, καθώς και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ καταδικάζουν απερίφραστα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου, παρουσία του Επιτρόπου για τη γειτονία και τη διεύρυνση, κ. Olivér Várhelyi, επισήμανε ότι η ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές για την επιδείνωση της κατάστασης σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου, λειτουργίας του κράτους δικαίου και δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στα τμήματα της Έκθεσης που σχετίζονται με την Ελλάδα, η Ευρωβουλευτής καλωσόρισε το γεγονός ότι η Έκθεση κατακρίνει ξεκάθαρα το «casus belli», καταδικάζει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αλλά και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την τουρκική κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με το κείμενο της Έκθεσης «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες».

Κλείνοντας, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «αν μη τι άλλο, η παράλειψη αυτών των αναφορών, που ήταν και πέρσι στην Έκθεση, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στην Άγκυρα».

Ακολουθεί το βίντεο και το κείμενο της παρέμβασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

κ. Επίτροπε,

Η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές για την επιδείνωση της κατάστασης σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερίας του λόγου, λειτουργίας του κράτους δικαίου και δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, κατακρίνει ξεκάθαρα το «casus belli», καταδικάζει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αλλά και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την τουρκική κυβέρνηση.

Η Έκθεση τονίζει επίσης ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας ζητώ να στηρίξετε τις τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τον θρησκευτικό χαρακτήρα πολιτιστικών μνημείων, όπως είναι η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, καθώς και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ καταδικάζουν απερίφραστα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αν μη τι άλλο, η παράλειψη αυτών των αναφορών, που ήταν και πέρσι μέσα στην Έκθεση, μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στην Άγκυρα.

Σας ευχαριστώ.

Related posts

Έσπασε το «ταμπού» της υποχρεωτικότητας

editor

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

editor

Ελληνοτουρκικά: Οι Γάλλοι ετοιμάζουν νέα πρόταση για φρεγάτες – Όλες οι λεπτομέρειες

editor
27/04/2024 17:51