25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Έσπασε το «ταμπού» της υποχρεωτικότητας

του Σπύρου Μουρελάτου

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών με την πρόβλεψη για διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ υπέρ των νοσοκομείων για κάθε μήνα, που δεν πειθαρχούν προς την απόφαση αποτελεί το δίχως άλλο σημείο καμπής στην διαχείριση της πανδημίας.

Το παρασκήνιο πίσω από την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60

Σύμφωνα με πληροφορίες του Afteroffice.gr, η ιδέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού επανήλθε δριμύτερη στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία 24 ώρα. Οι λόγοι ήταν κυρίως δύο:

Πρώτον, η ανησυχία, που προκαλεί παγκοσμίως η εμφάνιση της μετάλλαξης Ο, αλλά πολύ περισσότερο ο φόβος του αγνώστου, καθώς πρώτη η επιστημονική κοινότητα ομολογεί πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ούτε για την επικινδυνότητα της, ούτε για τον βαθμό μεταδοτικότητας της, ούτε και για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων. «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που προδίδει την πρόθεση του να αναλάβει δραστικότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ανάσχεσης του τέταρτου πανδημικού κύματος.

Δεύτερον, ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας άνω των 60 παρά την τόνωση του εμβολιασμού στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, που καταγράφεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε, δε, πως από το σύνολο των 580.000 ανεμβολίαστων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μόνον οι 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν το Νοέμβριο. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την διαμορφωθείσα κατάσταση εξόχως κρίσιμη, καθώς αυτή οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 αποτελούν το 90% των διασωληνωμένων, αλλά δυστυχώς και των καθημερινών απωλειών.

Προς εμπέδωση, δε, του μεγέθους του προβλήματος, αρκεί κάποιος να συγκρίνει τους συγκεκριμένους δείκτες ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες, που αγγίζουν σχεδόν το απόλυτο στον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60: όταν στην Πορτογαλία το ποσοστό εμβολιασμού για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα φθάνει το 99,5% οι κατειλημμένες ΜΕΘ Covid είναι 80 και οι θάνατοι ημερησίως 13, στην χώρα μας το ποσοστό μοιάζει καθηλωμένο στο 83%, το οποίο μεταφράζεται σε 657 κατειλημμένες ΜΕΘ Covid και 92 ημερησίους θανάτους.

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν δε, πως μπορεί το νέο μέτρο να έχει ισχύ από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, ωστόσο, η εκ των προτέρων ανακοίνωση του και μάλιστα σε χρόνο πριν από την Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα στοχεύει να αυξήσει την πίεση και ως εκ τούτου να ενισχύσει τον ρυθμό εμβολιασμού ακόμη και πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επρόκειτο για μία εύκολη απόφαση. Το Afteroffice.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως σενάρια και παραλλαγές υποχρεωτικότητας είχαν ξαναπέσει ως ιδέες στις κυβερνητικές συσκέψεις στα τέλη της Άνοιξης – αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν είχε τελικώς ανάψει το πράσινο φως.
Ως γνήσιος φιλελεύθερος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στην ατομική ευθύνη και δεν θέλγεται από μέτρα, όπως η υποχρεωτικότητα. Επιπροσθέτως, εκείνη την περίοδο ο ρυθμός εμβολιασμού κινείτο σε ικανοποιητικά επίπεδα και υπήρχε η βάσιμη προσδοκία πως θα είχε ανάλογη εξέλιξη και τους επόμενους μήνες, ως εκ τούτου δεν θα απαιτούντο να υιοθετηθούν τέτοιας φύσεως μέτρα.

Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία, και εν προκειμένω η αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, ο μεγάλος αριθμός των καθημερινών απωλειών, αλλά και ο αστάθμητος παράγων της μετάλλαξης Ο κατέστησαν στην πραγματικότητα μονόδρομο τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Το πολιτικό κόστος και η στάση της αντιπολίτευσης

Στην τοποθέτηση του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δίκαια μέτρα, που δεν αφορούν αδιακρίτως όλους τους πολίτες, ενώ παραδέχθηκε πως η συγκεκριμένη απόφαση, πιθανώς, να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μεγάλο η μικρότερο τμήμα από τους κάτι παραπάνω από 500.000 συμπολίτες μας, που είναι άνω των 60 και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το νούμερο μόνο αμελητέο δεν είναι. Εάν, δε, κάποιος αναλογιστεί πως αυτή η ηλικιακή ομάδα προσέρχεται μαζικότερα στην κάλπη των εθνικών εκλογών, αλλά και πως το κυβερνών κόμμα παραδοσιακά έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε αυτό το group αντιλαμβάνεται ευλόγως πως η απόφαση Μητσοτάκη πιθανώς να προκαλέσει έστω και πρόσκαιρα εκλογικές απώλειες στη Νέα Δημοκρατία.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η συγκεκριμένη – υψηλού ρίσκου είναι η αλήθεια – επιλογή θα επικροτηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, που παρατηρεί εδώ και μήνες μία μικρή μειοψηφία να ανθίσταται στην κοινή λογική και τις επιταγές της επιστημονικής κοινότητας αρνούμενη πεισματικά να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια της ταχύτερης δυνατής υπέρβασης της πανδημίας.

Σημειώνουν, ταυτόχρονα, όμως, πως είναι συνειδητή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος, αρκεί να μειωθεί δραστικά τόσο η πίεση στο ΕΣΥ, όσο και ο καθημερινός μακάβριος κατάλογος των απωλειών συνανθρώπων μας.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη στάση, που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης φυσικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει πως ανάλογης φύσεως μέτρα έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα εάν γύρω τους στοιχίζεται όλο ή το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού φάσματος.
Θα καταστήσουν εαυτούς και ημέτερες δυνάμεις μέρος της προσπάθειας πειθούς των συμπολιτών μας ή αναλογιζόμενοι εφήμερα πολιτικά πλεονεκτήματα θα επιλέξουν την οδό της προσχηματικής, αλλά και εξόχως αντιπαραγωγικής αντιπολίτευσης;

Τα τελευταία 24ώρα ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε αυστηρότερα μέτρα επιδιώκοντας επαφές με τις ηγεσίες των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ώστε να πιεστεί, όπως χαρακτηριστικά έλεγε, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικότερες παρεμβάσεις.

Ο Μητσοτάκης τον πρόλαβε. Θα βρει το θάρρος να προσυπογράψει την κυβερνητική πρωτοβουλία, προτείνοντας πιθανώς και εναλλακτική δέσμη μέτρων για τη επιπλέον θωράκιση της κοινωνίας ή θα επιλέξει τον προσφιλή του «ανταρτοπόλεμο»; Ίδωμεν..

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ στην Αθήνα για συναντήσεις με φορείς και κυβερνητικούς παράγοντες

editor

«Δεν τα μαθες; Οι Καστανιές άνοιξαν»

editor

Αλεξανδρούπολη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

admin
25/04/2024 13:39