3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Οικονομική Διαφάνεια και Λογοδοσία στην τοπική αυτοδιοίκηση! Η Αναγκαία Αλλαγή για το Κοινό Καλό!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Σταύρου Σταυράκογλου

 

Η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν τους δύο πυλώνες μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια σε όλες τις επιστημονικές μετρήσεις και έρευνες εμφανιζόταν πάντα στις πρώτες θέσεις ως μια από τι εστίες διαφθοράς στο δημόσιο.

Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη να προαχθεί η ορθολογική διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και των κοινοτικών πόρων. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δημόσιο και τους Δήμους, προχωρώντας σε αυστηρούς οικονομικούς και δημοσιονομικούς ελέγχους.

Οι στόχοι της παράταξης “ΑΡΧΗ”  καθώς και οι προσωπικοί μου ως υποψηφίου Δημάρχου , αποτελούν ταυτόχρονα δέσμευση απέναντι στους πολίτες που θα μας εμπιστευτούν για να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αρχικά, θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία μέσω της προτεραιότητας που θα δοθεί στις τοπικές επιχειρήσεις κατά την ανάθεση έργων και προμηθειών. Η διαδικασία θα είναι διαφανής, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε έναν δίκαιο και ανοιχτό ανταγωνισμό.

Δεύτερον, θα αναπτυχθεί ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας, των αποθεμάτων και των πόρων. Αυτό θα επιτρέψει τον άμεσο έλεγχο και την άμεση διαπίστωση οποιασδήποτε ανωμαλίας ή απώλειας.

Τρίτον, θα ενισχυθεί η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των επιτροπών παραλαβής, με αυστηρούς ελέγχους στην παραλαβή υλικών και εξοπλισμού. Η συστηματική επίβλεψη θα εντείνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δημόσιο, αποφεύγοντας τις “θολές” διαδικασίες και τις ανεξήγητες απώλειες.

Επιπλέον, η επιβολή της οικονομικής διαφάνειας και λογοδοσίας θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση δημοσίων πόρων. Οι εξοικονομήσεις αυτές θα επανεπενδυθούν στην κοινωνία, ενισχύοντας την πολιτική προστασία και τις κοινωνικές δομές, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και την ασφάλεια των πολιτών.

Η πλήρης ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν αποτελεσματικό και διαφανή μηχανισμό διαχείρισης των αποθεμάτων και των πόρων θα επιφέρει τάξη και νοικοκυριό στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και των  νομικών προσώπων του.

Μέσα από αυτό το νέο πλαίσιο διοικητικής οργάνωσης, δεσμεύομαι να διασφαλίσω τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας και των δημοσίων πόρων.

Σε πλήρη συνεργασία με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς οικονομικής διαχείρισης όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Ελεγκτικό συνέδριο, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η Οικονομική αστυνομία, ο Εισαγγελέας διαφθοράς κ.α. θα είναι αρωγοί για να παταχθεί κάθε φαινόμενο διασπάθισης η κακοδιαχείρησης.

Είναι ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα προς μια διαφανή και λεπτομερή λογοδοσία, προστατεύοντας την περιουσία των δημοτών για το γενικότερο καλό.

Ο Δήμος μας χρειάζεται μια νέα αρχή, χτισμένη πάνω στη διαφάνεια και την ορθολογικότητα.

Ας κάνουμε αυτό το βήμα μαζί, υπέρ των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας μας. Η αλλαγή ξεκινά από τους πολίτες, εδώ και τώρα.

Related posts

Ν. Παναγιωτόπουλος: Βασικός στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας οι ΗΠΑ

editor

Νέα Navtex της Τουρκίας νότια της Ρόδου

editor

Εκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζω στις βουλευτικές εκλογές

admin
03/05/2024 20:47