26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Πέστα βρε Άρνολντ!

της Μάρθας Λεκκάκου

Εάν βγει και μιλήσει ένας διακεκριμένος επιστήμονας για την κατεπείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή, μάλλον οι περισσότεροι θα προσπεράσουν το θέμα. Κάποιοι δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να κοιτάξουν κάτι παραπάνω από τον τίτλο. Λογικό.

Σίγουρα όμως θα προσέξουν αρκετά περισσότεροι το μήνυμα του Εξολοθρευτή, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ που λέει «Να εξολοθρεύσουμε τη ρύπανση» (Let’s terminate pollution).

Ο Άρνυ κλήθηκε από το BBC να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή – κρίση, ως ο πρώην «πράσινος» κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, αλλά και ως νυν πρεσβευτής της στροφής στην «πράσινη» οικονομία, μιας και μετά την απόσυρσή του από την πολιτική, χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά του για την προστασία του περιβάλλοντος με καμπάνιες και δράσεις.

Το timing της τωρινής του «πράσινης παρέμβασης» έχει να κάνει τόσο με τη σύνοδο των G20, όσο και με την επερχόμενη COP 26 για το κλίμα.

Τί λέει ο κινηματογραφικός εξολοθρευτής; Ότι οι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βλάπτει την οικονομία είναι «ανόητοι ή ψεύτες». Αντίθετα, μάλιστα, ο Σβαρτζενέγκερ υποστηρίζει με πάθος ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα θα ωφελήσει τις παγκόσμιες οικονομίες.

«Εμείς (στην Καλιφόρνια) είμαστε το μοναδικό μέρος που μειώσαμε του αέριους ρύπους κατά 25%».

Έτσι είναι καθώς όσο ήταν κυβερνήτης, δηλαδή την περίοδο 2003 – 2011, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ αναδείχθηκε «πρωταθλητής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην Πολιτεία του. Και δεν ήταν μόνον αυτό το επίτευγμά του, αλλά κατά τη θητεία του, η στροφή στην πράσινη οικονομία συνοδεύτηκε από την αύξηση του ΑΕΠ των πολιτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας!

«Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και η ενίσχυση του πλούτου συμβαδίζουν» υπεραμύνεται ο δημοφιλής Αυστριακής καταγωγής, αμερικανός ηθοποιός – πολιτικός και με το γνωστό βόρειοευρωπαϊκό τρόπο κατηγορεί όσους πολιτικούς δεν στρέφονται προς την πράσινη οικονομία, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στη συμβατική.

Ο ίδιος έχει μετατρέψει το Hummer αυτοκίνητό του από ντιζελοκίνητο σε ηλεκτροκίνητο και έχει περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση κρέατος, μιας και η παραγωγή αλλά και η μεταφορά των ζωικών τροφών προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πέστα βρε Άρνολντ.

Η αλήθεια είναι ότι το να μιλά για την κλιματική αλλαγή κάποιος που έχει κυβερνήσει και έχει φέρει αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα έχει πρωταγωνιστήσει και σε ταινίες με τίτλους όπως «Κόναν ο Βάρβαρος», ή «Μέρα Κρίσης» ή «Ολική Επαναφορά» ή «Εξολοθρευτής» μπορεί να πιάσει περισσότερο τόπο από την ωρυόμενη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ ή ακόμη και από τον Μπορίς Τζόνσον που προειδοποιεί και συγκρίνει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Βέβαια, καθώς το ζήτημα είναι κατεπείγον και απαιτείται πανστρατιά, δεν είναι καθόλου κακό να μιλούν όλοι μαζί, ταυτόχρονα κι επίμονα.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Για τις καλές και κακές αδερφές

editor

Κυβερνητική απόβαση στα Βαλκάνια – προ των πυλών το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

editor

«Κάντε ό,τι θέλετε μόνοι σας»

editor
26/04/2024 12:15