20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Νέο κύμα ανατιμήσεων: Η κυβέρνηση απλώνει χέρι βοηθείας στα νοικοκυριά

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Αγωνία για την ακρίβεια

Το προσεχές διάστημα οι καταναλωτές αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι µε μεγαλύτερες ανατιμήσεις και μάλιστα σε περισσότερα προϊόντα, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις για απορρόφηση των αυξήσεων του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.

Στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας απέναντι στους καταναλωτές.

Που καταλήγει η έρευνα του ΒΕΑ

Σύμφωνα, με την τελευταία έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) το 68% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν, ότι:

«Οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις».

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών ενέργειας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο, καθότι οι αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις ποσότητες που θα καταναλώσουν δεν θα προσαρμοστούν άμεσα στα νέα επίπεδα τιμών.

Αυξήσεις τιμών

Η ενεργειακή κρίση είναι ακόμη ένα πρόβλημα που προκαλεί πονοκέφαλο στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας ώστε να τα βγάλουν πέρα.

Από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί στα σούπερ μάρκετ τιμοκατάλογοι με αυξήσεις τιμών σε σειρά προϊόντων, πολλά εκ των οποίων πρόκειται για βασικά είδη διατροφής.

Η πορεία των τιμών στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, αλλά παράλληλα καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ο υπό-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών τροφίμων τον Ιούλιο του 2021 καταγράφεται αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 κατά 0,41 (πριν την έναρξη της πανδημίας COVID-19) και κατά 1,73 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020.

Επιμέρους ομάδες τροφίμων

  • Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%.
  • Σχετικά με τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες.
  • Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%.
  • Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Επίσης, ο δείκτης διεθνών τιμών πρώτων υλών (commodities) τροφίμων παραμένει σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πριν την πανδημία COVID-19 κατά 24,34% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.

Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.

Νέες παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση η οποία έχει πλήξει σημαντικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω των σημαντικών αυξήσεων. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να είναι συνεχείς για όλο το διάστημα, που θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, η οποία φαίνεται να επεκτείνεται χρονικά και να φτάνει μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται διαρκώς ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην διεθνή οικονομία αλλά και τις ανάγκες που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Ενεργοποιείται το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό 61,5 εκατ. ευρώ

editor

Με 2,1 εκατ.ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας ΑΜΘ ο τουρισμός σε Έβρο και ΑΜΘ

editor

Επίδομα παιδιού-ΟΠΕΚΑ: Πώς θα λαμβάνουν χρήματα κάθε 2μηνο

admin
20/04/2024 12:09