25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Κυβερνητική απόβαση στα Βαλκάνια – προ των πυλών το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

του Σπύρου Μουρελάτου

Μεγαλύτερη διείσδυση στον χώρο της Βαλκανικής επιδιώκει η κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν περιθώρια για επέκταση της ελληνικής επιρροής σε έναν χώρο, που χαρακτηρίζεται από την ελληνική διπλωματία ως αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στο Ζάγκρεμπ, όπου έχει συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογο του, Αντρέι Πλένκοβιτς, τον έτερο αρχηγό κράτους στους κόλπους του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος. Είναι γνωστό πως η συνεργασία των δύο ανδρών είναι σε άριστο επίπεδο, ενώ οι δύο πρωτεύουσες μοιράζονται την ίδια προσέγγιση σε κρίσιμα ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό και δη την εργαλειοποίηση του για πολιτικούς σκοπούς. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, δε, πως στόχος του σημερινού ταξιδιού του πρωθυπουργού είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών, υπενθυμίζοντας πως η ατζέντα της οικονομικής εξωστρέφειας είναι δεσπόζουσα στο πρωθυπουργικό…roadshow στα κράτη της Βαλκανικής, που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι την προσεχή Τετάρτη – το εν λόγω ταξίδι συνοδεία διευρυμένου κλιμακίου Υπουργών είχε ματαιωθεί στα τέλη Ιανουαρίου λόγω του χιονιά, που έπληξε το λεκανοπέδιο – ενώ στις 23 του μήνα θα επισκεφθεί και το Βουκουρέστι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρουμάνο ομόλογο του, Νικολάε Τσιούκα. Κεντρική παράμετρος όλων των προαναφερθεισών ταξιδιών του πρωθυπουργού είναι η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανάσχεσης της επιρροής τρίτων χωρών σε ένα ζωτικό για τα ελληνικά συμφέροντα χώρο.

Σήμερα, εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης επισκέπτεται τα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, με αντικείμενο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Προετοιμασίες για τη μετάβαση Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνο – αμερικανικές σχέσεις αναμένεται να επισφραγιστεί μέσω της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης του στο Λευκό Οίκο με το Τζο Μπάιντεν. Πληροφορίες από την κυβέρνηση προσδιορίζουν το χρόνο του συγκεκριμένου ταξιδιού εντός του Απριλίου και επιβεβαιώνουν πως οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών είναι σε ανοιχτή γραμμή για το τυπικό της αποστολής της σχετικής πρόσκλησης.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να συνδυασθεί η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και με εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 200ης επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, όπου θα έχει κεντρικό ρόλο η Ομογένεια.

Άλλωστε, η ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, αλλά και η προ ολίγων μηνών υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό – σταθεροποιητικό ρόλο, που επιφυλάσσει η Ουάσιγκτον για την χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε εξαιρετικό επίπεδο και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Απόδειξη, εξάλλου, της ψήφου εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην προοπτική της ελληνικής Οικονομίας και η πρόσφατη εξαγορά της Viva Wallet από τον αμερικανικό κολοσσό της JP Morgan.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Γιάννης Ζαμπούκης: Η Κοινωνία είναι ο καλύτερος κριτής

admin

Πάιατ: Σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα οι αμερικανικές φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

editor

Πέτσας για Έβρο: Θα έπρεπε, δηλαδή, οι ελληνικές αρχές να είχαν μπει σε τουρκικό έδαφος για να κάνουν έρευνα;

editor
25/04/2024 4:46