27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Δικαιώθηκε φαντάρος από στρατόπεδο στην Αλεξανδρούπολη για μια υπόθεση 5 μηνών!

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλη του 2021, έγινε γνωστό από δημοσιεύματα ένα απαράδεκτο περιστατικό αυταρχισμού σε βάρος στρατιώτη που υπηρετεί στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στο 644 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού.

Ο στρατιώτης τότε μαζί με άλλους συναδέλφους του είχαν διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση του Τάγματος διότι στη μονάδα ήρθε με μετάθεση στρατιώτης ο οποίος πριν από τη μετάθεσή του είχε βγει θετικός σε rapid test για την Covid-19 στη μονάδα που ήταν. Μετά την έλευσή του στο στρατόπεδο, αντί να απομονωθεί άμεσα σε κάποιον ειδικό θάλαμο, να του παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα και να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά μέχρι να του γίνει μοριακό τεστ, με ευθύνη της διοίκησης κυκλοφορούσε στο στρατόπεδο σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους στρατιώτες που ήταν παρόντες εκείνη τη στιγμή, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματισμό και την αγωνία τους για τα ελλιπή μέτρα προστασίας, όπως είχαν κάθε δικαίωμα.

Η απάντηση του διοικητή του 644Μ/Κ ΤΠ ήταν να παραπέμψει με αβάσιμα στοιχεία στον υποδιοικητή ψυχίατρο του 216 ΚΙΧΝΕ, έναν από τους παραπονούμενους στρατιώτες, για να δώσει αναβολή στον στρατιώτη με «κατά παραγγελία» γνωμάτευση. Παρόλο που στην εξέταση δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ψυχιατρικού προβλήματος και καταρρίφθηκαν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του διοικητή, τέθηκε μία διάγνωση «μη διάγνωση», διάτρητη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε ως χαριστική, που τον κατέτασσε αβάσιμα από Ι1 σε Ι3 Ψυχολογικό. Επιπλέον ο ψυχίατρος επισήμανε πως αν ξαναφτάσει τέτοιο πληροφοριακό σημείωμα στα χέρια του «δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα».

Επιδίωξαν δηλαδή τη μαχητικότητα, την αγωνιστική διάθεση, τη διεκδικητική ανυπότακτη στάση, στοιχεία που όχι μόνο δεν δημιουργούν την υπόνοια ψυχικής διαταραχής, απεναντίας είναι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας, να τα ερμηνεύσουν με όρους ψυχοπαθολογίας και να τα βαφτίσουν ψυχική διαταραχή.

Η ενέργεια αυτή είχε διπλή στόχευση. Από τη μία να «απαλλαγούν» από τον «ανεπιθύμητο» και την «ενοχλητική του παρουσία», να τον εκδικηθούν «στιγματίζοντάς τον» επειδή διεκδίκησε τα αυτονόητα, από την άλλη να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι φαντάροι να τα δέχονται όλα αδιαμαρτύρητα.

Με αφορμή την εκδικητική γνωμάτευση κατά του στρατιώτη του 644 Μ/Κ ΤΠ ξεσηκώθηκε κύμα συμπαράστασης πρώτα και κύρια από στρατιώτες, που με επιστολές συμπαράστασης ζητούσαν την ανάκληση της απαράδεκτης και εκδικητικής γνωμάτευσης. Επίσης, ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν πληθώρα σωματείων, συνδικάτων, καθώς και γυναικείων συλλόγων.

Ο στρατιώτης απαίτησε και πέτυχε να μην πάρει αναβολή, δεν δέχτηκε τη γνωμάτευση που τον κατέτασσε αβάσιμα από Ι1 σε Ι3 Ψυχολογικό και προσέφυγε στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Στρατού, η οποία με την απόφασή της αναίρεσε την αρχική απαράδεκτη απόφαση και τον κατέταξε τελικά ικανό Ι2.

Η στάση που κράτησε ο συγκεκριμένος φαντάρος, με την ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσης του προβλήματος που υπήρχε στη μονάδα του με κρούσμα κορονοϊού, αποδεικνύει περίτρανα ότι ο στρατιώτης πρέπει να αναδεικνύει προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος στη μονάδα του.

Να μη συμβιβαστεί με την αποδοχή ή τη συγκάλυψή τους, να μη σκύψει το κεφάλι, αλλά με περήφανη στάση να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και τελικά τη λύση των προβλημάτων. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για κομβικής σημασίας ζητήματα, όπως αυτό σχετικά με την ικανότητα του στρατιώτη.

Επίσης, με αφορμή το γεγονός αυτό φάνηκαν για μια ακόμα φορά η δύναμη και η αναντικατάστατη αξία της στήριξης και της γνήσιας αλληλεγγύης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι, από τον λαό και τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους συλλόγους γυναικών κ.ά.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια δικηγόρων, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων.

Η Επιτροπή βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των στρατευμένων. “Τους καλούμε να απευθύνονται στην Επιτροπή για βοήθεια και συμπαράσταση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μονάδα τους”.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Δεν περιλαμβάνεται το έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης στον νέο κατάλογο PCI

editor

Greek Mafia: Στη φυλακή μετά τις απολογίες τους δύο εμπλεκόμενοι σε δολοφονίες-συμβόλαια

editor

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

editor
27/04/2024 5:19