2 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κλείνουν οι ΔΟΥ – Μετατρέπονται σε «Σημεία Εξυπηρέτησης Πολιτών»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου έχει βάθος τετραετίας και στο επίκεντρο της σύλληψης είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων αλλά και η ανακατανομή του προσωπικού.

Η συζήτηση δεν είναι καινούρια. Χρονολογείται από την πρώτη μνημονιακή περίοδο, το 2011, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λόγω της δραματικής υστέρησης των εσόδων, προέβαινε σε δεκάδες αντικαταστάσεις στις διευθύνσεις των εφοριών αποφασίζοντας παράλληλα τη συγχώνευση των 36 μεγαλύτερων.

Δεκατρία χρόνια μετά, η ψηφιοποίηση των παρεχόμενων από την ΑΑΔΕ υπηρεσιών έχει οδηγήσει σε περιορισμό της ανάγκης για μετάβαση των φορολογούμενων στις ΔΟY, καθώς παρέχεται πλέον σε αυτούς η δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησής τους. Ως εκ τούτου, η πλήρης κατάργηση τους αποτελεί το επόμενο βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται  η σταδιακή, έως το τέλος της τετραετίας, περαιτέρω συρρίκνωση των εναπομεινασών ΔΟΥ και η μετατροπή τους σε «Σημεία Εξυπηρέτησης Πολιτών».

Παράλληλα, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση  Συμψηφισμών, Επιστροφών, Ενημεροτήτων και Κεφαλαίου με αποτέλεσμα να  ενισχύονται οι επιτελικές υπηρεσίες.

Οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές και για τα φυσικά-νομικά πρόσωπα που πλέον δεν συνωθούνται στις πάλαι ποτέ ατελείωτες ουρές των εφοριών. Θα υπάρξουν όμως σημαντικά οφέλη και για το  κράτος  που θα εξασφαλίζει μηνιαίως περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ λειτουργικά έσοδα. Περαιτέρω, εκτιμάται ότι θα εξαλειφθεί πλήρως η διαφθορά στην αποκαλούμενη «άμεση συναλλαγή» μεταξύ του υπόχρεου και εντεταλμένου δημοσίου λειτουργού,  θα αποδεσμευθούν από τη  γραφειοκρατία  (back office) 3.000-3.500 υπάλληλοι, ώστε να συγκροτηθούν κλιμάκια επιτόπιου ελέγχου, ενώ θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες κι έτσι θα διευκολύνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Η νέα δομή

«Θέλουμε να κάνουμε εύκολο το να είσαι συνεπής και δύσκολο να το αποφύγεις»  αναφέρει επί τούτου  ο διοικητής της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ)  Ανδρέας Πιτσιλής. Οι υπηρεσίες νέες γενιάς περιλαμβάνουν την κεντρική έδρα, τα ειδικά περιφερειακά κέντρα ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης όπως επίσης τη φορολογία ακινήτων, τις τοπικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης ως μετεξέλιξη των ΔΟΥ σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις  ειδικές δυνάμεις ελέγχου.

Στα ψηφιακά εργαλεία, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

1) Το Mobile apps: Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό.

2) Το  ΚΕΦ & AI chatbot, δηλαδή ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

3) Η Ψηφιακή διακοπή επιχείρησης (End-to-end).

4) Οι  αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR.

5) Η χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα (από 1 έως 12 έτη).

6) Η διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων και πλήθος ακόμη εφαρμογών για ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης, διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων, μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα, μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων κτλ.

Διεθνής Διαφάνεια  

Η αλλαγή του μοντέλου φορολογικής διοίκησης κρίνεται επιβεβλημένη και για λόγους αποκατάστασης του κύρους της χώρας η οποία στην τελευταία έκθεση του 2023 της  «Διεθνούς Διαφάνειας»  κατέλαβε  την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, με πτώση τριών βαθμών (49 βαθμοί το 2023 από 52 βαθμούς το 2022 & 59η θέση για το 2023 από 51η θέση το 2022), η Ελλάδα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «αντιμετωπίζει κρίση του κράτους δικαίου που αντιστρέφει τη θετική πορεία της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία». Στην κατάταξη η χώρα μας συγκεντρώνει τους ίδιους βαθμούς με τη Ναμίμπια και βρίσκεται κάτω από τη Μαλαισία. Η Πολωνία (54) βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από την Ελλάδα και η Ουγγαρία (42) χαμηλότερα.

Επιφυλάξεις πολιτών

Τα ως άνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις των πολιτών  για το μέγεθος της διαφθοράς από τέτοιου είδους εστίες, όπως οι εφορίες.

Σε ανάλογη έρευνα της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), το 71,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι πιο εκτεταμένη στη χώρα μας σήμερα σε σχέση με τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ποσοστό 23,7 έχει αντίθετη άποψη. Ταυτόχρονα, το 25,3% των πολιτών εκτιμά ότι επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα διαφθοράς την καθημερινότητά τους. Το 63% πιστεύει ότι υπάρχει ανοχή της ελληνικής κοινωνίας και των πολιτών απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, με το 72,7% να θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει λόγω του ότι προτάσσεται το ατομικό συμφέρον έναντι του κοινωνικού – συλλογικού.

Παράλληλα, το 75% των πολιτών θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να κατήγγειλε μια υπόθεση διαφθοράς στην περίπτωση που έπεφτε στην αντίληψή του. Για αυτό τον λόγο άλλωστε λειτουργεί  από το περασμένο έτος σχετική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ και μάλιστα με καλά αποτελέσματα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΙΣ ΔΟΥ

 

  • Περιορισμός της διαφθοράς
  • Πάταξη της γραφειοκρατίας
  • Μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών
  • Αποκατάσταση του κύρους της χώρας στην έκθεση «Διεθνούς Διαφάνειας»
  • Μηνιαία εξοικονόμηση 4 εκ. ευρώ λειτουργικά έξοδα
  • Αποδέσμευση 3000-3500 back office υπαλλήλων, με σκοπό τη συγκρότηση κλιμακίων επιτόπιου ελέγχου

Related posts

Ξύλο μεταξύ των παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές – Τραυματίες στη Θεσσαλονίκη

admin

Βίντεο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

editor

Φαρμακονήσι: Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

editor
02/05/2024 11:09