27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Σχέδιο για τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά τον πόλεμο, παρουσίασε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο λεγόμενο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel.

Το σχέδιο προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα.

Αναφέρεται ακόμη, με -μάλλον εσκεμμένη- αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν «τοπικοί αξιωματούχοι» με «εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση», άνθρωποι χωρίς δεσμούς «με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η «αναμορφωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει να δημιουργηθεί, κατ’ αυτή, «Φαταχστάν» (από το όνομα της παράταξης του κ. Αμπάς, της Φάταχ), ενώ κατηγορεί την ΠΑ πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Πρόσφατα πάντως, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φάνηκε να αποκλείει επίσης την υλοποίηση της ιδέας ακροδεξιών υπουργών του να υπάρξει νέος ισραηλινός εποικισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, τάσσονται υπέρ της λύσης των δυο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Όμως ο κ. Νετανιάχου απορρίπτει τη λύση των δυο κρατών και διαμηνύει πως ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Related posts

Οι θησαυροί της Παναγίας των Παρισίων: Ποιοι σώθηκαν, ποιοι καταστράφηκαν (pics & vid)

admin

Τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς

editor

Νέα πλήγματα του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις – Οικογένειες ομήρων που παραμένουν στη Γάζα ζητούν να κλειστεί συμφωνία

editor
27/04/2024 22:46