1 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη με τις πυρκαγιές?

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μπαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ολοένα και εντείνονται στον πλανήτη συνέπεια της Κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι η ψηφιακή λύση στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων τοποθετώντας πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα γίνει με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες – το ΑΙ εντοπίζει εστίες καπνού – και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού.

Σημειώνεται δε ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών αφού θα έχει καταγεγραμμένο το χώρο και το χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

Ο λόγος που προκρίνεται αυτά τα εργαλεία να εγκατασταθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού αλλά και ύψος, κάνοντας έτσι τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές και απαιτεί αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κιάλια.

Ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού σε όλη την Ελλάδα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη με παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, επισημαίνεται πως δημιουργείται πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα είναι έτοιμη 1η Μαΐου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των Δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.

Αυτές είναι δομικές και αποτελεσματικές προοπτικές διερευνήσεις και μελλοντικές πράξεις εφαρμογών από και για τους Δήμους προκειμένου επιτέλους ν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, Υποθέτουμε ότι η ηγετική ομάδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και οι διορισμένοι από τον Ιανουάριο αντιδήμαρχοι με αντικείμενο τα συγκεκριμένα θέματα παρακολουθούν στενά τα δρώμενα και θα κάνουν αυτό που πρέπει και υποχρεούνται , για την προστασία των δημοτών και του τόπου.

Related posts

“Πλημμύρισαν” τα στρατόπεδα του Έβρου από νεοσύλλεκτους

editor

Beyond Football Conference 2024 στη Σπάρτη

editor

Νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου “Ραγιάς. Μέρες και νύχτες 1821”

editor
01/05/2024 13:47