28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: Άτοκα δάνεια για την αποκατάσταση ζημιών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου

Άτοκα δάνεια πρόκειται να δοθούν  σε φυσικά πρόσωπα για την αποκατάσταση  ζημιών που υπέστησαν κτίρια ιδιοκτησίας τους, από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Τα άτοκα δάνεια  παρέχουν σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική απόφαση πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανείων έχουν ως εξής:

1. Από τα ποσά των δανείων που θα χορηγηθούν στους πληγέντες θα αφαιρεθούν τα ποσά της τυχόν ιδιωτικής ασφάλισης των ακινήτων.

2. Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής ορίζεται σε δεκαπέντε (15) χρόνια.

3. Η εξόφληση των δανείων θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

4. Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής διατηρητέων κτηρίων ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) χρόνια, η δε εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί είκοσι τέσσερις (24) μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

5. Τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης που προηγείται χρονικά της έναρξης κάθε περιόδου εκτοκισμού των δανείων, προσαυξημένο κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς άλλη προσαύξηση για προμήθεια κλπ, επιδοτούμενο κατά 100% από τον λογαριασμό του ν.128/1975 (Α’ 178). Σε περίπτωση που το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων λάβει αρνητική τιμή (-), αντί αυτής θα εφαρμόζεται μηδενική τιμή.

6. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών (3) συνεχόμενων χρεολυτικών δόσεων, το ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό του δανείου καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να εξοφληθούν από το Δημόσιο οι εγγυημένες απαιτήσεις τους, αφού περάσει ένα τρίμηνο από τη λήξη της τρίτης δόσης, υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 2/18649/0025/15.05.2020 υπουργική απόφαση (Β’ 2169).

7. Το Ελληνικό Δημόσιο, ως εγγυητής, αναλαμβάνει την υποχρέωση εξόφλησης των εγγυημένων απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων (ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό κεφαλαίου, σε ποσοστό 75%).

8. Για ποσά δανείων μέχρι 10.000 ευρώ δεν απαιτείται εγγραφή υποθήκης. Για την ασφάλεια κάθε δανείου άνω των 10.000 ευρώ θα εγγράφεται, υπέρ του πιστωτικού ιδρύματος, υποθήκη επί του ακινήτου που θα επισκευάζεται ή ανακατασκευάζεται ή αγοράζεται από το προϊόν του άτοκου δανείου, ή αντί αυτού επί άλλου ακινήτου που τυχόν προσφέρεται από τον δανειολήπτη, εφόσον η αξία του ακινήτου καλύπτει το ασφαλιζόμενο δάνειο. Η υποθήκη μπορεί να μεταφέρεται εκ των υστέρων σε άλλο ακίνητο αντίστοιχης αξίας.

9. Τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους και επιδιώκουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων εγγυημένων δόσεων, με τα ίδια κριτήρια όπως και για τα δάνεια χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

10. Για τους λοιπούς όρους και τη διαδικασία σύναψης και χορήγησης των δανείων έχουν εφαρμογή οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

11. Ορίζεται προθεσμία δύο (2) ετών για τη χορήγηση των δανείων, αρχής γενομένης από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της παρούσας απόφασης.

Πηγή: ΕΡΤ

Related posts

Πώς το Σουφλί ενέπνευσε τον οίκο Dior – Ενδεχόμενο μόνιμης συνεργασίας με τοπικό υφαντουργείο (video)

editor

Έρχεται το 1ο Διαδικτυακό Συνέδριο του INTOMED από το ΔΠΘ

editor

Φιλανθρωπικές Δράσεις Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

editor
28/04/2024 9:25