1 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Περιβάλλον

Π. Γεωργιάδης: Η Αλεξανδρούπολη να γίνει πιλότος για περιβαλλοντικά και κλιματικά ενδιαφέροντα της Ευρώπης

Τις ολέθριες επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς  που κατέκαψε το νότιο Έβρο παρουσίασε  στις Βρυξέλλες ενώπιων αρκετών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Παύλας Γεωργιάδης εθνοβιολόγος  σε θέματα αποκατάστασης Δασών, ζητώντας να δεσμευτούν σε μακροχρόνια δράση για την αποκατάσταση του χαμένου οικοσυστήματος και να κρατήσουν  ζωντανή την ύπαιθρο του ευαίσθητου συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που προσπάθησα να τους μεταφέρω στις Βρυξέλλες είναι  να εκθέσω το πρόβλημα με τεκμηριωμένα  στοιχεία μέσα από  φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων. Πιστεύω ότι η Ευρώπaική Ένωση μπορεί και οφείλει να αντλήσει πολύ σημαντικά μαθήματα από αυτό που έγινε, το τι πήγε στραβά τι μπορεί να βελτιωθεί και στο πεδίο της πρόληψης αλλά και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, ώστε  εάν  ξανάρθει μια τέτοια λαίλαπα να  είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και την Όλγα Ορφανίδου ο κ. Π. Γεωργιάδης ,τονίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει όλες τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές πολιτικές και νομοθεσίες στον Έβρο.

Σύμφωνα  με τον κ. Γεωργιάδη, τα θέματα των κλιματικών  καταστροφών βρίσκονται πολύ  ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε και αυτό  το διάστημα ο μοναδικός σύμμαχος του Ν. Έβρου είναι οι φιλόδοξες πολιτικές που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση   όπως π.χ. ο  Ευρωπαϊκός Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης ,ο Ευρωπαϊκός κλιματικός νόμος, η στρατηγική  της ΕΕ για την βιοποικιλότητα  έως το 2030 και η στρατηγική για τα εδάφη.

«Αυτό που προσπάθησα να τονίσω είναι ότι, η περιοχή πρέπει να αποτελέσει ένα πιλότο για  περιβαλλοντικά  και κλιματικά ενδιαφέροντα της Ευρώπης,» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε : «για να γίνει όμως αυτό, πρέπει  η Περιφέρεια ΑΜΘ,  να  εκπονήσει   ένα Master plan αποκατάστασης, αξιοποιώντας το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό της περιοχής της Ελλάδας και της Ευρώπης -κάτι που δεν είδαμε μέχρι στιγμής-, διότι αυτό που συνέβη στην περιοχή μας δεν μας δίνει περιθώρια ούτε να πανηγυρίζουμε για πράγματα που έγιναν σωστά, το αντίθετο θα πρέπει να μας βάλει σε περισυλλογή  να σκεφτούμε τι πήγε λάθος και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια παρόμοια καταστροφή στο μέλλον.»

Ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με μια ομάδα ανθρώπων  από τον  Έβρο που είχαν πληγεί άμεσα  από τις πυρκαγιές  καλεσμένοι του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη  ο οποίος διοργάνωσε εκδήλωση που    αφορούσε τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.

Πέρα από τον κ. Γεωργιάδη εισηγήσεις για τις φυσικές καταστροφές έγιναν από τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα, τον κ. Δανιήλ Ξανθόπουλο (διευθυντή  του Ερευνητικού Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και από δυο ειδικούς του wwf που ασχολούνται με τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των Δασών.

Πηγή: ΕΡΤ

Related posts

Ο καιρός σε Μακεδονία – Θράκη

editor

Εμπρηστικός μηχανισμός στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

editor

Καταβολή του επιδόματος τριτέκνων απ’ την Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου

editor
01/05/2024 8:13