27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

ΠτΔ: Σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου διεξήχθη η τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23», στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος», κοντά στα Λάβαρα και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον ποταμό Έβρο.

Μετά το τέλος της άσκησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απευθύνθηκε στα Τμήματα που πήραν μέρος, τους συνεχάρη και τόνισε πως «σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα».

Ο χαιρετισμός της κ. Σακελλαροπούλου έχεις ως εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και αισθήματα υπερηφάνειας βρέθηκα σήμερα κοντά σας, εδώ στον ακριτικό Έβρο, προκειμένου να παρακολουθήσω την τελική φάση της άσκησης “Αίσιος Οιωνός – 23”, η οποία επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Σας συγχαίρω για τον άριστο συντονισμό των μέσων, την ακρίβεια της εκτέλεσης, καθώς και για το εξαιρετικό ηθικό και τον ζήλο που επιδείξατε εσείς οι συμμετέχοντες, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και ρεαλιστικό επιχειρησιακό σενάριο.

Έχοντας επισκεφθεί μεγάλο αριθμό επιχειρησιακών μονάδων, είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, να γνωρίσω καλύτερα τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τα πολύπλοκα και καινοτόμα συστήματα και μέσα και να διαπιστώσω την άριστη κατάρτιση των στελεχών μας, που με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας.

Σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας και αναμετρώνται καθημερινά με την ιστορία, δίνοντας τον αγώνα τους σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σας τιμά και σας εμπιστεύεται. Συγχαρητήρια σε όλους».

Στον χώρο του Παρατηρητηρίου της Ασκησης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και τη στατική έκθεση Οπλικών Συστημάτων – Μέσων. Τους προσκεκλημένους στην τελική φάσης της Ασκησης καλωσόρισε ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Ν. Δένδιας: η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η χώρα μας έχει την αποτρεπτική ικανότητα να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας λέγοντας παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας έχει ως εξής:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα την τακτική άσκηση “Αίσιος οιωνός”, παρατηρήσαμε τον επιχειρησιακό συντονισμό μεταξύ των κλάδων, διαγνώσαμε το φρόνημα των στελεχών και των κληρωτών που μετείχαν. Είδαμε την ισχύ πυρός που μπορούν να παράξουν τα οπλικά συστήματα τα οποία απέδειξαν τη δυνατότητα και την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Δηλαδή διατύπωσαν ένα μήνυμα αποτρεπτικής δυνατότητας υπηρετώντας την ειρήνη στην περιοχή μας. Γιατί οι ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν την ειρήνη. Υπηρετούν, επίσης, την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας. Βρίσκονται κάθε μέρα παντού σε ολόκληρη την επικράτεια έτοιμες και πρόθυμες να στηρίξουν την κοινωνία.

Ιδίως την ώρα της μεγάλης ανάγκης όπως αποδείχτηκε στη Θεσσαλία. Δεν θέλω καν να διανοηθώ τι θα είχε συμβεί χωρίς τη βοήθεια, την ενεργό συμπαράταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής συνθήκης. Και, βεβαίως, ξέρετε όλοι, ξέρουμε όλοι, ότι  οι Ενοπλες Δυνάμεις “μίλησαν” πολύ πέρα των τυπικών καθηκόντων τους. Και είμαι για αυτό βαθιά ευγνώμων.
Κυρίες και κύριοι, ζούμε σε μία εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι ανακατατάξεις εξελίσσονται ταχύτατα. Η πατρίδα μας στηριζόμενη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και τη διαμορφωθείσα το τελευταίο διάστημα, την τελευταία τετραετία, εξωτερική της πολιτική έχει μία παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή την οποία οφείλει να διατηρήσει και να μην περιοριστεί φοβικά σε στενά κοστούμια τοπικών διαφορών. Ο ρόλος μας είναι ευρύτερος και για τη δυνατότητα υπηρέτησης αυτού του ευρύτερου ρόλου έχει καταθέσει το υστέρημά του ο Έλληνας φορολογούμενος.

‘Αλλωστε αυτό επιτάσσει και το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα τολμούσα να πω και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαστε ευρύτερα παρόντες. Είμαστε παρόντες στον Κόλπο, είμαστε παρόντες στα Βαλκάνια, είμαστε παρόντες στην Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιούμε επίδειξη της σημαίας μας όπου επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και θα αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη δυνατότητα με προσαρμογή στο περιβάλλον και στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Μελετάμε με προσοχή, διδασκόμαστε από τις συγκρούσεις αυτού του αιώνα. Αναφέρομαι ιδίως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον Καύκασο αλλά και τις ανάγκες που δημιουργούνται στην κοινωνία εξαιτίας των περιβαλλοντικών κρίσεων. Είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να ενσωματώσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεφύγουμε από την περιχαράκωση της διανοητικής οκνηρίας του χθες, είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι γιατί ξέρουμε πως οτιδήποτε δεν εξελίσσεται, αποστεώνεται και τελικά στερείται ρόλου.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, λοιπόν, με το έργο τους δείχνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική δυνατότητα να διαφυλάξει την εδαφική μας ακεραιότητα, να διασφαλίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, να διασφαλίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα παρά τις όποιες δυσκολίες.

Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ από καρδιάς όσους συμμετείχαν στην άσκηση και να τους προτρέψω, όπως έκανε προ ολίγου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, να προετοιμάσουν την επόμενη άσκηση ενσωματώνοντας σε αυτήν ακόμα σε ευρύτερο μέγεθος τις νέες προκλήσεις που θα έχουν αναδειχθεί μέέχρι τότε».

Κ. Φλώρος: Διαπιστώσαμε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων 

Στο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος υπογράμμισε:

«Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως και την αποτελεσματικότητα των Οπλικών Συστημάτων.

Η ακρίβεια και η φονική ισχύς των πυρών μας αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του εξαιρετικού επαγγελματισμού και της εκπαίδευσης του προσωπικού μας. Διαπιστώσαμε σήμερα για ακόμα μία φορά όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

Και για μία ακόμη φορά το μήνυμα που στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι είναι ξεκάθαρο. Μήνυμα αποφασιστικότητας, μήνυμα ισχυρής αποτροπής, μήνυμα απολύτου αφοσιώσεως στην αποστολή μας. Η διεξαγωγή της άσκησης ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς δοκιμάστηκαν στην πράξη σύνθετα σενάρια της επιχειρησιακής μας σχεδιάσεως στην οποία έχουμε ενσωματώσει μεταξύ άλλων και τα διδάγματα που αποκομίσαμε από την αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι κατά την άσκηση πετύχαμε υψηλό επίπεδο ρεαλισμού όπως και άριστη διαλειτουργική συνεργία μεταξύ των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συνιστά κύριο ζητούμενο των προσπαθειών μας. Γιατί μιλάμε ακριβώς για μία από αυτές τις πολυπαραγοντικές δράσεις της επιχειρησιακής μας εκπαιδεύσεως που πέραν όλων των άλλων διαδραματίζουν καίριο ρόλο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού ενώ ενισχύουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους.

Θέλω για όλους τους λόγους αυτούς να συγχαρώ θερμά όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την υψηλού επιπέδου άσκηση και να τους προτρέψω να ξεκινήσουν άμεσα τη σχεδίαση της επόμενης ώστε να την κάνουν ακόμη καλύτερη ακόμη πιο αποδοτική.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι η πατρίδα μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να συνιστά ισχυρό παράγοντα στην περιοχή μας έχοντας κερδίσει επάξια το διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο του πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε εποχές μεγάλων κρίσεων ανακατατάξεων και πολέμων σκληρών και αβέβαιων.

Ο ρόλος αυτός που δεν μας έχει αποδοθεί τυχαία. Έχει αποκτηθεί με διαχρονική επιμονή και στόχευση και με διαρκή ενίσχυση των αμυντικών μας ενεργειών τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια ιδρώσαμε και ισχυροποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με όλους τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας. Γεγονός εξάλλου που αποδεικνύεται από το ευρύτερο πλέγμα στρατιωτικών συνεργασιών με το σύνολο σχεδόν των βαλκανικών χωρών με σημαντικές χώρες στην ευρύτερη περιφέρεια μας, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος μας. Αλλά οπωσδήποτε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να παράγουν το ύψιστο αγαθό, αυτό της ασφάλειας για τη χώρα μας συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Γιατί ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να προπαρασκευαζόμαστε προς πόλεμο ακριβώς γιατί θέλουμε και επιδιώκουμε την ειρήνη πέρα και πάνω από όλα. Σκοπός μας λοιπόν είναι η συνεχής και σκληρή εκπαίδευση μέσω δράσεων όπως αυτή παρακολουθούσαμε σήμερα και είμαι βέβαιος ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποθαρρύνει απόλυτα κάθε επίβουλο εναντίον της χώρας μας γιατί αντιλαμβάνεται εύκολα ότι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει αν επιλέξει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε εγχείρημα, θα είναι δυσανάλογο σε σύγκριση με το κέρδος που προσδοκά.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και σε θέση να εξασφαλίσουν απολύτως εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με τον υποθετικό εχθρό κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με προώθηση παράνομα εισερχόμενων προσώπων στη μεθόριο, μεθοριακά επεισόδια και συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Παράλληλα ο εχθρός προώθησε δυνάμεις πλησίον των συνόρων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες σημεία του ποταμού με χαμηλή στάθμη υδάτων εισχώρησαν στο ελληνικό έδαφος με την κάλυψη πυρών.

Η χώρα μας κήρυξε μέτρα επιστράτευσης και οι Μονάδες επάνδρωσαν τις τοποθεσίες άμυνας. Στην τελική φάση οι ελληνικές δυνάμεις απέκτησαν τακτικό πλεονέκτημα αντεπιτέθηκαν, κατέστρεψαν τις εχθρικές δυνάμεις και αποκατέστησαν το εθνικό έδαφος.
Ομάδα του ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) αφού καθοδηγήθηκε από στοιχείο JTAC προέβη σε σύλληψη σημαίνοντος προσώπου στα μετόπισθεν του εχθρού και μεταφορά του εκτός της Ζώνης Μάχης. Κατά τη διείσδυση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ταχείας καταρρίχησης από Ε/Π CHINOOK και στην αποχώρηση από το στόχο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ΑirTepμε χρήση εναέριας τακτικής πλατφόρμας που φέρεται από το ίδιο Ε/Π. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Συνολικά συμμετείχαν:
Συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού, ως αμυνόμενη δύναμη της 3ηςΜ/Κ ΤΑΞ.
Συγκρότημα Ίλης της ΧΧΙ τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ως δύναμη αντεπίθεσης.
Αερομεταφερόμενος Λόχος Πεζικού της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Πεζικού.
6 Πυροβολαρχίες Μέσου ΠΒ(105-107-117-129-140 Α/Κ ΜΜΠ-163 Α/Κ ΜΜΠ) και 1 ΒαρέοςΠΒ (162 Α/Κ ΜΒΠ).
Δρία Όλμων 4,2”
4 Επιθετικά Ελικόπτερα APACHE.
6 Ελικόπτερα αναγνωρίσεως KIOWAWARRIOR.
6 Μεταφορικά Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.
4 Α/ΦF-16της ΠΑ.
Ομάδα του ΕΤΑ.
Καταδρομείς(ελεύθερος σκοπευτής και καταδείκτης Lazer).
Με την ολοκλήρωση της άσκησης το πλήρωμα του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης MARDER επέδωσε τη σημαία του Τακτικού Συγκροτήματος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με το Τμήμα Ασκουμένων και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Related posts

Νέες πτήσεις πάνω απο την Κανδελιούσσα Νισύρου, από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV

editor

Αν. Δημοσχάκης: Οι Έλληνες αξίζουν ένα κράτος αποτελεσματικό και ικανό όπως το υπόσχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

editor

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

editor
27/04/2024 22:00