27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Πολεμικό Ναυτικό – Η φρεγάτα «Ψαρά» στην Αν. Μεσόγειο, μαζί με πλοία του ΝΑΤΟ

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχει τεθεί το ΝΑΤΟ και κατ’ επέκταση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εξαιτίας του πολέμου στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ελλάδα, που έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Ισραήλ και κατά των θηριωδιών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, διά χειλέων του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, όπως και η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η φρεγάτα «Ψαρά» είναι στη δύναμη αυξημένης ετοιμότητας του ΝΑΤΟ μαζί με πλοία άλλων κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι προς τα ανοικτά του Ισραήλ πλέει ήδη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» με πλοία συνοδείας, που μπήκαν ήδη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στόχος των ΗΠΑ με την αποστολή του αεροπλανοφόρου (κίνηση η οποία προκάλεσε και την αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) είναι να αποτρέψει άλλες δυνάμεις της περιοχής να μπουν στον πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ και όχι να εμπλακεί ενεργά.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Λευκός Οίκος μελετά το ενδεχόμενο να αναπτύξει και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, το «Dwight D. Eisenhower». Το δεύτερο αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά πλοία ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή, ωστόσο το Πεντάγωνο δεν έχει αποφασίσει επίσημα αν το «Αϊζενχάουερ» θα αντικαταστήσει το «Φορντ», ή αν θα παραμείνουν και οι δύο ομάδες πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Με αυτά τα δεδομένα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί μια τεράστια ναυτική δύναμη, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 1 αεροπλανοφόρο, 7 αντιτορπιλικά, 4 φρεγάτες και 1 καταδρομικό, άγνωστο αριθμό υποβρυχίων, πλοίων υποστήριξης και αεροσκαφών, καθώς και την αερομεταφερόμενη Ομάδα Κρούσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Related posts

Τζέφρι Πάιατ: “Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, επωφελούμαστε όλοι”

editor

Από την Θράκη οι δύο κατάσκοποι της Τουρκίας που συνελήφθησαν στη Ρόδο

editor

Κυρ. Μητσοτάκης: Το FSRU θα αγκυροβολήσει στην Αλεξανδρούπολη τέλη του 2023 με αρχές του 2024

editor
27/04/2024 10:40