27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Σταύρος Σταυράκογλου: Για μία Αλεξανδρούπολη με ισχυρές κοινωνικές δομές, ανθρώπινη πρόνοια και φροντίδα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

Όταν μιλάμε για την Αλεξανδρούπολη, μιλάμε για ένα Δήμο  με βαθιές ρίζες, ιστορία και πολιτισμό. Μια πόλη που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών και συναντήσεων, αλλά κυρίως για μια κοινωνία που ζει, αναπνέει και επιθυμεί την ανάπτυξη και την προοπτική.

Σε αυτό το τοπίο, η κοινωνική πρόνοια δεν αποτελεί απλώς μία φράση ή έναν πολιτικό στόχο. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που συνδέει την κοινωνία, ενισχύει την αλληλεγγύη και παρέχει στους πολίτες μας την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής μας.

Στις εποχές που ζούμε που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Πρωταρχικό καθήκον μας είναι να οχυρώσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τις κοινωνικές δομές στον Δήμο μας.

Η Αλεξανδρούπολη, όπως κάθε πόλη, βιώνει τις κοινωνικές της ανισότητες. Υπάρχουν άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, είτε λόγω ανεργίας, είτε λόγω υγείας ή άλλων προσωπικών συνθηκών. Είναι ευθύνη όλων μας, και κυρίως των θεσμών, να σταθούμε δίπλα τους, να τους προσφέρουμε τις λύσεις και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Προγράμματα όπως “Σίτιση”, “Βοήθεια στο σπίτι”, “ΤΕΒΑ” κ.α. βοηθούν και ανακουφίζουν δυστυχώς προσωρινά τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και τους ανθρώπους που βιώνουν την φτώχεια αυτές τις εποχές. Χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση αλλά και δημιουργία νέων δομών στήριξης.

Οι κατά καιρούς μελέτες αντιμετώπισης της φτώχειας που έγιναν σε αναρίθμητους Δήμους της χώρας φαίνεται ότι δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς.

Κάποια αυτονόητες δράσεις μια σοβαρής δημοτικής αρχής είναι:

Ενίσχυση των κοινωνικών  παντοπωλείων, ώστε να εξασφαλίζουν τρόφιμα και βασικά αγαθά σε όλους τους συμπολίτες μας που τα χρειάζονται. Ο κάθε άνθρωπος στην πόλη μας πρέπει να έχει πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, ανεξάρτητα από το οικονομικό του προφίλ.

Κοινωνική στέγαση: Ο Δήμος  πρέπει να διαθέτει δομές που θα παρέχουν προσωρινή κοινωνική  στέγαση σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακτήσουν τη ζωή τους.

Επίσης, είναι κρίσιμης σημασίας να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Πολλοί από τους συμπολίτες μας περνούν δύσκολες στιγμές, και η πρόσβαση σε ειδικούς είναι απαραίτητη για την προστασία της ψυχικής τους υγείας.

Η  δημιουργία ενός “Κοινωνικού Ταμείου” που θα χρηματοδοτείται από τοπικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις,  θα μπορούσε ίσως να ενδυναμώσει έτι περισσότερο τις δομές.

Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει τους ανθρώπους και τους πόρους για να τις αντιμετωπίσει.

Στόχος και όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε νέες, καινοτόμες  ισχυρές κοινωνικές δομές με σύγχρονα Ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα εντοπίζουν λεπτομερώς  τα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες των συμπολιτών μας, ώστε να προγραμματίζονται  δίκαιες και ικανοποιητικές λύσεις και να ασκείται επαρκής έλεγχος διαχείρισης και σωστής παροχής προς όλους τους ωφελούμενους πολίτες.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, σωματεία και όλες τις  κοινωνικές πρωτοβουλίες, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες  και νέα προγράμματα υποστήριξης, προκειμένου η κάθε οικογένεια και το κάθε άτομο, να έχει την ευκαιρία να βιώνει με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Παράλληλα, θέλουμε να ενισχύσουμε την εκπαίδευση και την πληροφόρηση, ώστε οι πολίτες μας να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται.

Ένας ενημερωμένος πολίτης είναι ένας ενεργός πολίτης, και μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια πόλη που προσφέρει σε όλους.

Η κοινωνική πρόνοια δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασικό δικαίωμα για κάθε Δημότη  της Αλεξανδρούπολης.

Ονειρευόμαστε και στοχεύουμε να “χτίσουμε” μια κοινωνία  που φροντίζει, που ακούει και που στέκεται δίπλα σε κάθε  πολίτη της, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Σε αυτή την προσπάθεια, απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους συνδημότες μας  να συμμετέχουμε ΜΑΖΙ, να συνεισφέρουμε ΜΑΖΙ και να σταθούμε  δίπλα ο ένας στον άλλον.

Όσο μειώνεται ο δείκτης των ευάλωτων και των απόρων συμπολιτών μας, τόσο αυξάνεται ο δείκτης πολιτισμού και ευημερίας της κοινωνίας μας.

Μόνο με την κοινή μας δύναμη και βούληση, μπορούμε να κάνουμε την Αλεξανδρούπολη ένα Δήμο φωτεινό,  πρότυπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Related posts

Συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος RU:RBAN Second Wave στο Split 28-29 Σεπτεμβρίου, 2022

editor

Τσαβούσογλου: Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας στα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

editor

Δράσεις υποστήριξης υπέρ χρόνιων πασχόντων ανθρώπων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ

editor
27/04/2024 16:21