27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς στο Πατριαρχείο

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του βιβλίου Μουσουργοί της Θράκης, που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ΠΑΜΘ, καθώς και η προσφορά στον Παναγιώτατο σημαντικού αριθμού ανατύπων της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, που είναι ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου και ο Κωνσταντινουπολίτης μελοποιός – χοράρχης και καθηγητής βυζαντινής μουσικής, Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής, ένας από τους ερμηνευτές των έργων που εμπεριέχονται στο cd, το οποίο συνοδεύει το βιβλίο.

Η εν λόγω μελέτη, που συνέγραψαν οι Γεώργιος Κωνστάντζος, Θωμάς Ταμβάκος και Αθανάσιος Τρικούπης, αποτελεί σήμερα έργο αναφοράς για τον μουσικό πολιτισμό του θρακικού ελληνισμού και φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία για δεκάδες δημιουργούς τόσο της ανατολικής, όσο και της δυτικής μουσικής με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Τα προσφερόμενα ανάτυπα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά δώρα στις επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη με το εξωτερικό, για την ανάδειξη του ελληνισμού της Θράκης και της μακρόχρονης πολιτισμικής παρουσίας του.

Ο Πατριάρχης δέχτηκε εγκαρδίως την προσφορά της Περιφέρειας και συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους δύο Πανεπιστημιακούς Καθηγητές για το βιβλίο και για τις προοπτικές διάχυσης του περιεχομένου του. Τέλος, διατυπώθηκαν προτάσεις πολιτιστικής συνεργασίας από αμφότερες τις πλευρές, κυρίως για την παρουσίαση και τη διάδοση του έργου των Ρωμιών μελοποιών και μουσουργών.

Related posts

Συνεχίζει τα fake news η Τουρκία: Μαζεύει υπογραφές να δικαστεί η Ελλάδα για νεκρούς πρόσφυγες στον Έβρο

editor

Αριστοτέλης Χαντάβας (Enel Green Power): Η αποθήκευση και η υβριδοποίηση των εν λειτουργεία έργων, δίνουν γρήγορη λύση στο θέμα της απεξάρτησης από το αέριο

editor

Κορωνοϊός: Πού επεκτείνεται από αύριο η υποχρεωτική χρήση μάσκας

editor
27/04/2024 16:13