30 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Αλεξανδρούπολη: H συνταγή της επιτυχίας και ενός αναπτυξιακού «θαύματος»

του Σταύρου Σταυράκογλου*

*Υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Όταν ο Δ. Σαββόπουλος  έγραφε πριν δεκαετίες τους στίχους «Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, κάτι μυστικό, κάτι πλούσιο και παράξενο», σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. 

Σήμερα όμως ο τόπος μας, δικαιώνει την «προφητεία» του διάσημου τραγουδοποιού σε επίπεδο γεωπολιτικής και γεωοικονομίας, και όχι μόνο.

Η Αλεξανδρούπολη μεταμορφώνεται  πλέον σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό κόμβο, σε ένα σημείο αναφοράς για την άμυνα, την ενεργειακή ασφάλεια, το επιχειρείν και το εμπόριο στα Βαλκάνια και την ΝΑ. Ευρώπη. 

Όποιος θέλει ν αντιληφθεί την «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται ταχύτατα με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη, πρέπει να δει τα γεγονότα  συνδυαστικά και ολιστικά και όχι  μεμονωμένα και αποσπασματικά. 

Συγχρόνως οφείλει να μελετήσει τα στοιχεία μιας τεχνοκρατικής  ανάλυσης  της περιοχής, για να μπορεί αξιόπιστα να ερμηνεύσει τις δυνάμεις  και τις ευκαιρίες της αλλά και τις αδυναμίες και τις  απειλές  της. 

Μόνο έτσι θα καταγραφεί   το  πλαίσιο των αναγκών της πόλης. Μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται η ανάδειξη τον Οκτώβριο μιας αξιόπιστης,  ικανής και παραγωγικής αυτοδιοικητικής ηγεσίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. 

Μιας Δημοτικής  αρχής που θα διαθέτει  διαχειριστική επάρκεια και σχέδιο, θα αδράξει τις δυνατότητες και τις προσκλήσεις που εμφανίζονται και θα απαντήσει στις προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η συνοπτική καταγραφή των δρωμένων τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα του Έβρου, αποτυπώνει μια εξαιρετικά ευνοϊκή προοπτική μετασχηματισμού της σε σύνθετο  γεωστρατηγικό, ενεργειακό, μετακομιστικό κόμβο  παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας.

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «νέα Σούδα» είναι ίσως η βασικότερη αλλαγή που  έφερε  η  νέα τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΑ. 

Η γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης (αλλά και ευρύτερα της Θράκης), καθώς και ο άξονας που διαμορφώνεται προς την πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας, έχει αποκτήσει υψηλότατη αξία στους αμερικανικούς και στους  νατοϊκούς  στρατηγικούς σχεδιασμούς ως εναλλακτική οδός των Στενών του Βοσπόρου, με δεδομένη και τη σημασία που αποδίδεται στη Μαύρη Θάλασσα. 

Ο πρώην πρέσβης των Η.Π.Α. Τζέφρι Πάιατ, εύστοχα είχε αναφέρει  ότι η Αλεξανδρούπολη «έχει καταστεί γεωστρατηγικό σταυροδρόμι», ενώ στον λιμένα Αλεξανδρούπολης βρέθηκε  πρόσφατα  η Υφυπουργός Άμυνας των Η.Π.Α. για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Celeste Wallander. 

Επίσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις  του κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ.

Πρόσφατα  ο πρέσβης των  Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης , Βουλγαρίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας (επιτετραμμένη) και Ουκρανίας βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Προφανώς για να ενημερωθούν για τον «κάθετο διάδρομο», δηλαδή τον διάδρομο που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με την Ουκρανία, παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια. Πρόκειται για έναν διάδρομο εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο. 

Παράλληλα το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης γίνεται μέρα με την μέρα σταθμός ξένων πρεσβειών. Πρόσφατα  το επισκέφθηκε και ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, δηλώνοντας  ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την κομψότητα της πόλης. 

Το ενεργειακό, εμπορικό και διαμετακομιστικό βάθος της Αλεξανδρούπολης ενισχύεται αποφασιστικά με μια σειρά έργων που την μετατρέπουν σε γεωοικονομικό hub. Αυτή η γεωστρατηγική επιλογή των ΗΠΑ για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της  Αλεξανδρούπολης, ως εναλλακτική διαδρομή των Δαρδανελίων και η ανάδειξη της σε γεωστρατηγικό asset  είναι που δημιουργεί μία μοναδική θετική συγκυρία στην οποία καλούμαστε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή ο τίτλος; 

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Related posts

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή στην Καβάλα

editor

Αλεξανδρούπολη: Στις “ουρές” των τραπεζών επί κορονοϊού, οι πολίτες… υποφέρουν και ταλαιπωρούνται

editor

Έβρος: Συνελήφθη διακινητής που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 9 μη νόμιμους μετανάστες

editor
30/04/2024 13:39