3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης αποκλειστικά στην Today Press: Μία λύση υπάρχει για την Ελλάδα και αυτή είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

«…δεν τη ζητάμε από καπρίτσιο. Τη ζητάμε διότι είναι το «μέσον» για να υπάρξουν καθαρές λύσεις και ένας καθαρός ορίζοντας για την Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου

Αντί προλόγου για τον Κωστή Χατζηδάκη, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την τελευταία σελίδα του προεκλογικού του φυλλαδίου που αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«“Τι έκανες για την πατρίδα μας, μπαμπά;” 

Αυτό είναι που σκέφτομαι ότι θα με ρωτάει ο γιος μου, ο Γιάννης, σε μερικά χρόνια. Και η μόνη απάντηση σε αυτό είναι οι αξίες και το αποτέλεσμα.

Θα του πω πως πάντα έχω προσπαθήσει να μη φύγω μακριά από τις αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της σοβαρότητας, της εντιμότητας. Να μη

φύγω μακριά από το όραμα για την Ελλάδα της Ευρώπης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Έχω επιχειρήσει να δώσω λύσεις σε σύνθετα ζητήματα, χωρίς να λογαριάζω τις επιθέσεις και τις αντιδράσεις. Διότι η πολιτική έχει αποτέλεσμα όταν δίνεις μάχες. Και διότι οι αντιδράσεις γρήγορα ξεχνιούνται και αυτό που μένει είναι το απτό και μετρήσιμο έργο που κάνει καλύτερη τη ζωή των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων». 

Κύριε Υπουργέ, γιατί επιμένει η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα που ανέκυψε με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη; 

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καλύπτει τους βουλευτές του που έχουν μιλήσει για τουρκική μειονότητα και οι ίδιοι δεν έχουν κάνει καμία δήλωση γι’αυτό. Όπως δεν υπήρξε και καμιά απάντηση για το sms του ψευδομουφτή «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» με το οποίο κατηύθυνε την υποστήριξή του στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει ορισμένες εθνικές κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Πρέπει να δώσουν απαντήσεις!

Το διακύβευμα για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, με ποιον θα συνεργαστεί η ΝΔ; Με το ΠΑΣΟΚ που είναι «Ο ΣΥΡΙΖΑ με γραβάτα»; Και εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τι μέλλει γενέσθαι; Θα πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση; Αντέχει η οικονομία μια τέτοια προοπτική;

Την αυτοδυναμία δεν τη ζητάμε από καπρίτσιο. Τη ζητάμε διότι είναι το «μέσον» για να υπάρξουν καθαρές λύσεις και ένας καθαρός ορίζοντας για την Ελλάδα. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα από την 26η Ιουνίου. Όπως είναι, άλλωστε, διαμορφωμένο αυτή τη στιγμή το σκηνικό, δεν υπάρχει κάποια άλλη λύση. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει βάσιμες ελπίδες να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Και ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί μας. Είναι, λοιπόν, παραπάνω από προφανές ότι μία λύση υπάρχει για την Ελλάδα και αυτή είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας!

 

O ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του αναφέρει: «Ανακτούμε το δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ. Όλοι οι φορείς διαχείρισης νερού (πχ. ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ θα παραμείνουν δημόσιοι». Επίσης, μια από τις βασικές του υποσχέσεις, όσον αφορά στα εργασιακά, είναι ότι θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της ΝΔ, αποκαλώντας τες «αντεργατικές». Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύεται μεταξύ fake news και ιδεοληψιών. Από τη μια πλευρά fake news καθώς ούτε στη ΔΕΗ χάθηκε ο δημόσιος έλεγχος -το Δημόσιο συνεχίζει να διατηρεί το 34% και τοποθετεί, εκ των πραγμάτων, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης- ούτε η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ ιδιωτικοποιούνται. Και από την άλλη πλευρά ιδεοληψίες, όπως δείχνει η αντίθεσή τους στον Νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Διότι, ο «τρισκατάρατος» γι’ αυτούς νόμος Χατζηδάκη, έφερε νέα εργαλεία που εκσυγχρονίζουν την αγορά εργασίας: Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία, όχι μόνο εγγυάται το ωράριο των εργαζομένων, αλλά και την καταβολή των υπερωριών τους, αλλά και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων! Τις νέες και περισσότερες γονικές άδειες: Δηλαδή, την άδεια πατρότητας, την προστασία του νέου πατέρα από απόλυση για 6 μήνες, την πληρωμένη γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς! Τα νέα δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους στα delivery και τα courier. Τα πρόσθετα μέτρα κατά της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως υποχείριο των υπουργών! O ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύναμη δημαγωγίας και δεν χάνουν καμία απολύτως ευκαιρία να μας το υπενθυμίζουν!

 

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η φορολογία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τη ΝΔ για «κρυφή ατζέντα» στην οικονομία με τη ΝΔ να επιστρέφει ακριβώς αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και στη μέση βρίσκονται οι πολίτες, οι οποίοι διερωτώνται: ποιος έχει τελικά κρυφή ατζέντα;

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία έχουν πρόσφατα κυβερνήσει τη χώρα. Οι πολίτες θυμούνται τόσο την υπερφορολόγηση που υπέστησαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ όσο τις μειώσεις σε 50 φόρους και εισφορές επί Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά. Τα έργα του κάθε κόμματος είναι πιστεύω η καλύτερη εγγύηση για την αξιοπιστία όσων υπόσχεται ότι θα κάνει στο μέλλον. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας!

Έχετε διατελέσει υπουργός Μεταφορών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Εργασίας. Ως «Υπουργός για τα δύσκολα», κάνοντας αναδρομή της πορείας σας σε κυβερνητικές θέσεις, σε ποιο υπουργείο αντιμετωπίσατε τις μεγαλύτερες δυσκολίες;

Δεν είναι εύκολο να διαλέξω. Διότι ήταν πολλές οι δύσκολες αποστολές με τις οποίες έχω κατά καιρούς καταπιαστεί: Στο Υπουργείο Μεταφορών, είχαμε την κρατική Ολυμπιακή με την οποία μπαίναμε μέσα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ με την αποκρατικοποίηση της εταιρείας φτάσαμε να κερδίζουμε 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις αερομεταφορες. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν τα περιφερειακά αεροδρόμια που ήταν παραπήγματα, αλλά με την επιμονή μας έγιναν τοπικοί πόλοι ανάπτυξης. Και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η ΔΕΗ. Η οποία από το χείλος της χρεοκοπίας βρέθηκε σήμερα να θεωρείται παράδειγμα εξυγίανσης. Θα έλεγα, ωστόσο, ότι ήταν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που συνάντησα τη μεγαλύτερη πρόκληση. Αναφέρομαι στον ΕΦΚΑ. Στον οποίο, όταν ανέλαβα, αναλογούσε το 48% των παραπόνων των πολιτών από ολόκληρο το Δημόσιο! Παρόλα αυτά, κάναμε μία σημαντική πρόοδο, εφαρμόζοντας λύσεις κοινής λογικής (πχ. προκαταβολή σύνταξης, πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, συντάξεις fast track, ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου). Οι εκκρεμείς συντάξεις αντιμετωπίστηκαν: Σχεδόν 600.000 συντάξεις βγήκαν σε 28 μήνες. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή από ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία! Ταυτόχρονα, το 1555 έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα: πάνω από 5,5 εκατ. κλήσεις είχαν απαντηθεί, μέχρι να φύγω από το Υπουργείο -σε λιγότερο, δηλαδή, από 2 χρόνια- με το 70% να αφορά ζητήματα του ΕΦΚΑ. Υπάρχει, φυσικά, ακόμη δουλειά να γίνει, αλλά το πρόσωπο του ΕΦΚΑ έχει αλλάξει σημαντικά και αυτό πιστεύω το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι!

Συνεχίζοντας τις περιοδείες, συνομιλείτε με πολίτες, επαγγελματίες, εργαζόμενους. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο; Ποια είναι τα πρώτα θέματα που ζητούν οι πολίτες από τη ΝΔ να αντιμετωπίσει;

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που συναντώ- ακόμη και πολίτες οι οποίοι δεν στήριζαν παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία- μου λένε ότι βλέπουν την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα από το 2019 μέχρι σήμερα. Είναι μία πραγματικότητα η οποία αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές. Αυτό μεταξύ άλλων συνέβη διότι, παρά τις κρίσεις, η Ελλάδα ανέβηκε αρκετά σκαλιά πιο ψηλά σε πολλούς τομείς την τελευταία τετραετία: στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική της θωράκιση, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, στην αντιμετώπιση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων. Οι πολίτες, ωστόσο, μας ζητούν να πάμε την επόμενη τετραετία ακόμη πιο γρήγορα σε τρεις, κυρίως, τομείς. Είναι οι τρεις τομείς που και εμείς ως κόμμα έχουμε θέσει ως προτεραιότητες: Πρώτον, τη συνέχιση της προσπάθειας για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των μισθών, των συντάξεων και συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Δεύτερον, την προσπάθεια για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Και, τρίτον, τη μάχη με το «βαθύ κράτος». Τον εκσυγχρονισμό, δηλαδή, του Δημοσίου, με αιχμή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Όλα αυτά θα επιτευχθούν πολύ περισσότερο και πολύ γρηγορότερα με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και γι’αυτό ζητούμε μαζική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες!

Στις εκλογές της 21 ης Μαΐου απεδείχθη τελικά ότι το «Χ» έχει και …ψυχή και πρωτιά. Στον Βόρειο Τομέα τερματίσατε πρώτος ξανά, ενισχύοντας μάλιστα τη δυναμική σας. Θα σας ζητήσω να … περιαυτολογήσετε.

Όπως έλεγα από την πρώτη φορά που κατέβηκα στις εκλογές, οι ψηφοφόροι που θέλουν πολιτικούς για γάμους, βαφτίσεις και μνημόσυνα, μπορεί να βρουν και καλύτερους από μένα. Εγώ σε όλη μου την διαδρομή έχω προσπαθήσει να υπηρετήσω μία πολιτική με αξίες και αποτέλεσμα. Πιστεύω στην Ελλάδα της Ευρώπης, την σοβαρότητα, την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, την ακεραιότητα. Αλλά είμαι και οπαδός της ελεύθερης οικονομίας που, μέσα από την ανάπτυξη, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πραγματικά αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Για αυτές τις αξίες δεν έχω σταματήσει να συγκρούομαι, ήδη από τα χρόνια της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ. Στην Ευρωβουλή και στη Βουλή. Ως υπουργός στις κυβερνήσεις 3 διαφορετικών Πρωθυπουργών. Έχοντας πάντα απέναντί μου τους «εραστές της ακινησίας». Οι οποίοι έχουν πολεμήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχω προωθήσει: Στην Ολυμπιακή, στα περιφερειακά αεροδρόμια, στη ΔΕΗ, στον ΕΦΚΑ. Προτίμησα, ωστόσο, αντί να είμαι απλώς ευχάριστος σε όποιες συντεχνίες κάθε φορά αντιδρούσαν, να είμαι αποτελεσματικός για τους πολλούς, ανυπεράσπιστους Έλληνες!

Related posts

Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο

editor

ΝΔ: Τους πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

admin

Αποκλιμάκωση μεν, επιφυλακή δε

editor
03/05/2024 4:28