23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Αποκλιμάκωση μεν, επιφυλακή δε

του Σπύρου Μουρελάτου

Κυβέρνηση, ειδικοί και κοινωνία φαίνεται πως μετρούν αντίστροφα για την αποσυμπίεση των περιορισμών, που επεβλήθησαν τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθ’ όσον η επέλαση της «Όμικρον» μοιάζει να μετριάζεται, ενώ παραμένει διαχειρίσιμη, η πίεση, που αυτή προκαλεί στο ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιδημιολογικοί δείκτες, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Η σταθεροποιητική προς πτωτική τάση των κρουσμάτων προκαλεί χαμόγελα σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους ανοίγοντας τη συζήτηση ακόμη και για τμηματική χαλάρωση των μέτρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το…φλερτ κυβέρνησης και ειδικών με την προοπτική χαλάρωσης των μέτρων επιβεβαίωσε μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Τόνισε, σχετικώς, πως εφ όσον επιβεβαιωθεί η εδώ και λίγες ημέρες μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων – χθες «σκαρφάλωσαν» λίγο πάνω από τις 10.000 – τότε το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών είναι ορατό αρχής γενομένης με την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκαν δεδομένα και προγνωστικά μοντέλα κατά τη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη Covid και πιθανώς αύριο θα διαφανούν οι τελικές προθέσεις κυβέρνησης και Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Βάσει, πάντως, των έως τώρα διαθέσιμων στοιχείων, μοιάζει ισχυρή η πιθανότητα να συμπεριληφθούν στην κυβερνητική εισήγηση προς τη μεθαυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, αλλά και η οριακή αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, ήτοι από το 10%, που είναι σήμερα στο 20%.

Υπό τον όρο, δε, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ανεπιθύμητο πισωγύρισμα στις αμέσως επόμενες ημέρες και εφ’ όσον συνεχισθεί η τάση περαιτέρω μείωσης των κρουσμάτων, το βασικό σενάριο, που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μέτρα όπως ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση και την διασκέδαση θα αποτελέσουν παρελθόν έως το τέλος του μήνα.

Η άρση των περιορισμών δε συνεπάγεται μήνυμα χαλάρωσης

Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως τα περιθώρια ελιγμών, που προσφέρει η ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση του 5ου πανδημικού κύματος δεν σημαίνουν επ’ ουδενί λόγω ούτε εφησυχασμό, ούτε και…ανεμελιά, ως προς τη σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και οι επιστήμονες με δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν πως η αύξηση των νοσηλειών της «Όμικρον» – καίτοι μικρότερη η διάρκεια τους σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα – αλλά και τα υπολείμματα της «Δέλτα» συντηρούν μία σημαντική πίεση στο ΕΣΥ, που βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση συναγερμού τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, πως παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ο αριθμός τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εξέλιξη, που εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους, εφ’ όσον δοθεί το εσφαλμένο μήνυμα του εφησυχασμού, ως εκ τούτου, οι τοποθετήσεις των αρμοδίων τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικεντρώνονται στην ανάγκη να διατηρηθεί το επίπεδο της επιφυλακής, ώστε να έλθει μία ώρα αρχύτερα το οριστικό fade out της πανδημίας.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

editor

Άδ. Γεωργιάδης: Έως τις 30 Ιουνίου το «καλάθι του νοικοκυριού» – 20% φθηνότερο το σαρακοστιανό καλάθι στη Βαρβάκειο

editor

Δημοσκόπηση της GOLD STAR για λογαριασμό του pronews.gr – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Προέλαση Γ.Χατζημάρκου με 22 μονάδες

admin
23/04/2024 16:15