27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Έκθεση τυποποιημένων ελαιολάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Λάτρεις του ελαιολάδου θα μπορούν να δοκιμάσουν τυποποιημένα ελαιόλαδα της περιφέρειας στην έκθεση που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 3 Μαϊου, στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας, από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ.

Πιο συγκεκριμένα, επίκειται σε μια έκθεση με 33 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και 18 τυποποιητές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου βρίσκεται πλέον ανερχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας με προοπτικές εξέλιξης στην ελαιοπαραγωγή.

Μια τέτοιου είδους παρουσίαση-γευστική δοκιμή γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή και απευθύνεται σε καταναλωτές αλλά και σε επαγγελματίες που πωλούν ή χρησιμοποιούν τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα. Σκοπός είναι να γνωρίσουν προϊόντα που βραβεύονται επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας και εκτός από υψηλή ποιότητα επιδεικνύουν σαφή αρωματική και γευστική διαφορετικότητα.

Τα περισσότερα από τα 33 αυτά ελαιόλαδα παράγονται από γηγενείς ποικιλίες ελιάς, όπως η Χαλκιδικής και η Θάσου. Αυτά από Χαλκιδικής, που κάνει δεύτερη καριέρα στην ελαιοπαραγωγή, αφού ως βρώσιμη διαπρέπει ανέκαθεν, είναι φρουτώδη και πικάντικα, με αρώματα πράσινου αμύγδαλου, φύλλων ελιάς, συκιάς και ντομάτας και φρέσκων βοτάνων. Της Θάσου είναι συνήθως πιο γλυκά, λιγότερο πικάντικα και διακρίνονται για τα αρώματα κόκκινου μήλου, χαμομηλιού, αποξηραμένων ανθών και γλυκού κόκκινου πιπεριού.

Οι ελαιώνες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αριθμούν περί τα δύο εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 30.000 περίπου στρέμματα. Αφορούν, ουσιαστικά, τρεις περιοχές, των Δήμων Παγγαίου, Θάσου και Νέστου – Καβάλας, κατά σειρά μεγέθους. Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια η επανάκαμψη των ιστορικών αυτών ελαιώνων, οι οποίοι ξεκινούν πραγματικά από τη θάλασσα και σκαρφαλώνουν στα βουνά, είναι εντυπωσιακή.

Η παρουσίαση-γευστική δοκιμή ελαιολάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τελεί υπό την αιγίδα τού Athena International Olive Oil Competition, του μοναδικού διεθνή διαγωνισμού ελαιολάδου της Ελλάδας που διοργανώνει ετησίως από το 2016 η εταιρεία επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων Vinetum. H διεθνούς εμβέλειας επιτροπή του, που φέτος θα αξιολογήσει περί τα 530 ελαιόλαδα, είναι 30μελής, με 10 κριτές από την Ελλάδα και 20 από 14 ακόμα χώρες, οι οποίοι θα παρίστανται στην παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Διότι φέτος και ο ATHENA διεξάγεται στην Καβάλα, 4-5 Μαΐου, στον ίδιο χώρο, το κτήριο της Μεγάλη Λέσχη Καβάλας. Το πανέμορφο και ιστορικό αυτό κτήριο παραχωρεί για τις εκδηλώσεις αυτές ο Δήμος Καβάλας, υποστηρικτής της παρουσίασης-γευστικής δοκιμής ελαιολάδων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Related posts

Στρατηγός Καμπάς: “Πως από το έπος του Έβρου φθάσαμε στο σχέδιο Μηταράκη”

editor

Αν. Δημοσχάκης: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την σταθερότητα, την πρόοδο και την ασφάλεια στην Χώρα

editor

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Πληροφορίες για 15 νεκρούς, 60 τραυματίες

editor
27/04/2024 4:46