27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Γ. Ζαμπούκης: Έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Έργο «μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του δήμου χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ζαμπούκης έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί» και πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Τέλος, ο κ. Ζαμπούκης εξέφρασε την πεποίθησή του για τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου και την αισιοδοξία του «για την προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας όσο και την πατρίδα μας γενικότερα», αποδίδοντας, μεταξύ άλλων, αυτήν την αισιοδοξία στην «πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027».

Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ και δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημείωσε πως τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, το οποίο σε βάθος τριετίας θα εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και το Νιλλομό της Ροδόπης, το κατατάσσουν στην κατηγορία των υπερσύγχρονων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος δήλωσε πως η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και μεταξύ των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας. Τόνισε την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων φορέων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ήτοι υπουργείου Περιβάλλοντος, Περιφέρειας, ΔΙΑΜΑΘ για την υλοποίηση της ΜΕΑ.

Στα εγκαίνια της ΜΕΑ τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο γγ Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος. Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι δήμαρχοι του νομού Έβρου, οι βουλευτές Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζοπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά.

Η καινοτόμος Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας 38.855 τν/έτος σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και 5.971 τν/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη, είναι ένα έργο της ΑΕ Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ ΑΕ (ΔΙΑΑΜΑΘΑΑΕ) ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ η λειτουργία και συντήρηση της μονάδας χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και το τμήμα της παραγωγής ενέργειας με κρατική ενίσχυση και χρηματοδότηση του αναδόχου.

Related posts

Στο βάθρο των νικητών η σκακίστρια του ΜΓΣ Εθνικού Άρτεμις Μπλίτσα

editor

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών στην Αλεξανδρούπολη 22-26 Ιουνίου

editor

Αγώνας δρόμου για πράσινες επενδύσεις

editor
27/04/2024 1:16