8 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Αγώνας δρόμου για πράσινες επενδύσεις

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη 

Αγώνας δρόμου για πράσινες επενδύσεις

Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει σωστά και με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα τις πράσινες επενδύσεις ύψους 11,56 δισ. ευρώ που έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα μέσω των πράσινων ομολόγων που έχει δρομολογήσει από το 2ο εξάμηνο του 2022, θα πρέπει να συμπληρώσει τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της χώρας, ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει και λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις παλαιότερες εποχές του υψηλού πληθωρισμού που ροκάνιζε την ανάπτυξη και την αγοραστική αξία των εισοδημάτων.

Τι βλέπουν στο ΥΠΟΙΚ τα επόμενα χρόνια

Παρά το γεγονός ότι στο ΥΠΟΙΚ αναμένουν νέα άνοδο του πληθωρισμού κοντά στο 6% για τον Δεκέμβριο, υπάρχει σαν σκέψη ότι η σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των τιμών για φυσικό αέριο ρεύμα, όποτε και αν γίνει θα είναι το «τέλος της αρχής» ενός φαινομένου που θα δούμε πολλές φορές τα επόμενα χρόνια.

Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αναμένεται να λειτουργήσει από τον Μάρτιο για να παίξει το ρόλο του φορέα που θα εξομαλύνει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων αναμένεται να έχει πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια. Αυτό, με δεδομένο ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να προχωρούν, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη διαδικασία μετάβασης από την παραγωγή των ορυκτών καυσίμων οι τιμές τους θα παρουσιάζουν μεγαλύτερες αυξομειώσεις, οι οποίες θα ακολουθούν τη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι το ταμείο θα παίζει το ρόλο του κυματοθραύστη των αυξήσεων, ακόμη και για 10 χρόνια επηρεάζοντας ανάλογα και το καλάθι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Πράσινη μετάβαση

Η στρατηγική που υιοθέτησε η ΕΕ και η Ελλάδα για την πράσινη μετάβαση και μηδενικούς ρύπους είναι περιβαλλοντικά ορθή. Πλην, όμως, κρύβει δυσκολίες στην πορεία υλοποίησής της ειδικά για την Ελλάδα, η οποία είναι από τις περισσότερο εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα χώρες της ΕΕ.

Σχετικά με το καύσιμο μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο, η παροχή του είναι δυσεύρετη στην Ελλάδα από ανεπάρκεια χώρων αποθήκευσης.

Αυτό αποτελεί τη βασική αιτία της μεγάλη αύξησης της τιμής του από τον περασμένο Αύγουστο. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζεται από την τιμή του φυσικού αερίου αλλά και τα όλο και υψηλότερα δικαιώματα ρύπων που θα πρέπει να πληρώνουν οι μονάδες που παράγουν ρεύμα με τον φθηνό στην εξόρυξη, αλλά ρυπογόνο λιγνίτη. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ επεσήμαναν στο σημείο αυτό, ότι τα ακριβά δικαιώματα ρύπων, θα είναι εφεξής μια μόνιμη επιβάρυνση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Όλα αυτά μαζί με την άνοδο και των τιμών του αργού πετρελαίου οδήγησαν τον ΔτΚ τον Νοέμβριο στο 4,8%, με τις ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων να ευθύνονται από μόνες τους για την άνοδο του γενικού δείκτη στο 2,5%.

Επενδύσεις

Με άλλα λόγια αν δεν είχαμε τα καύσιμα η άνοδος του Γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή θα ήταν τον Νοέμβριο 2,3%. Παράλληλα, ούτε και η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας δεν έχει από μόνη της δυνατότητα δημιουργίας εφεδρείας.

Συνεπώς οι επενδύσεις για τις βασικές υποδομές θα πρέπει να συμβαδίζουν και με υποδομές αποθήκευσης. Τούτο γιατί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι η παραγωγή συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. Αν, λοιπόν, η ζήτηση κορυφωθεί σε ένα διάστημα που η απόδοση των ΑΠΕ θα είναι μειωμένη, θα αναζητηθούν οι παραδοσιακές λύσεις των ορυκτών καυσίμων. Ανάλογα με τη ζήτηση, οι παραγωγές χώρες ορυκτών καυσίμων θα έχουν ευκαιρίες να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων τους.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Απόφαση-σταθμός: Αποζημίωση γιατί καθυστέρησε υπέρμετρα η έκδοση σύνταξης απ’ τον ΕΦΚΑ

editor

Οι προσφορές τόνωσαν τη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης – Αποκλιμάκωση των τιμολογίων στο ρεύμα αναμένεται τον Νοέμβριο

editor

Fabrizio Mattana, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon: Ο EastMed θα διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

editor
08/05/2024 22:56