26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Μέσα σε μόλις 30 μέρες…

του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Ζούμε συνταρακτικά γεγονότα σε συμπυκνωμένο χρόνο που “σκοτώνουν” την αδράνεια δεκαετιών.

Αυτό συνέβη και με την Ε.Ε. που  μεταμορφώθηκε  σε ένα μήνα, από έναν οργανισμό που προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας, ράθυμο καλομαθημένο και εγωιστικό,  σ ένα σύγχρονο αποτελεσματικό όργανο που παίρνει αποφάσεις και δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Έλαβε τόσες αποφάσεις και τόσο σοβαρές,  που τολμούσε ούτε καν να συζητήσει τα προηγούμενα χρόνια. Στην ουσία πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θαύμα, που οφείλεται δυστυχώς σ έναν πόλεμο σε μια εισβολή, σε μια καταστροφή και την απειλή που ίδια νιώθει από τη Ρωσία.

Η Ε.Ε. υπό την πίεση των γεγονότων, σταμάτησε να κοιτά το ρολόι της και κάνει ότι και αυτό, προχωρά  μπροστά.

Σε κάθε της κρίση έκανε και ένα βήμα.

Οργανώθηκε μέσα από λάθη και αντιμετώπισε ενιαία με την ΕΚΤ  τις κρίσεις χρέους των χωρών του νότου την περασμένη δεκαετία.

Αγόρασε υπό την πίεση της πανδημίας, η ίδια τα εμβόλια για τον κορονοϊό και προωθήθηκαν στα κράτη μέλη.

Και τώρα τρέχει να προλάβει τα χειρότερα, μια επέκταση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο .

 Σε τριάντα μέρες :

-Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για  τη «Στρατηγική Πυξίδα», όπως λέγεται το σχέδιο για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, που  το συζητούσαν επί περίπου δύο χρόνια.

– Η Γερμανία τόλμησε και κατάργησε το μεγάλο πρότζεκτ του North Stream και προχώρησε σε αιφνίδια στρατηγική στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της άμυνας με  εξοπλισμούς  100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

–  Οι 27  ηγέτες  βαδίζουν  στο δύσκολο δρόμο της απεξάρτησης των χωρών τους  από το ρωσικό φυσικό αέριο και  πετρέλαιο, όχι πάντα χωρίς διαφωνίες.

-Συμφώνησαν για  κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου  εν όψει του επόμενου χειμώνα , κάτι που είχε προτείνει και επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.

-Φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, για να ανακουφίσουν τους πολίτες τους, από τις αυξήσεις στα καύσιμα.

Ενισχύονται οι  ελληνικές θέσεις

Κι όλες  αυτές οι αποφάσεις,  συμβαδίζουν με τις ελληνικές  θέσεις,  είτε στην  ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ενδεχομένως ενός συμπληρωματικού, του ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκού στρατού, είτε με την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, που μπορεί’ να δώσει νέα πνοή στον ΕastΜed, είτε με τη στρατηγική “Πυξίδα”. Στο σχετικό κείμενο της μάλιστα, έχουν περάσει  οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την επιθετικότητα της Άγκυρας σε νησιά και ΑΟΖ, με  σαφείς αναφορές στην ανάγκη πλήρους σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων των κρατών μελών της Ε.Ε. και την ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα τους για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος.

Η Ε.Ε. ως “ωραία κοιμωμένη” δείχνει να ξύπνησε απότομα, όχι από το φιλί ενός πρίγκιπα, αλλά από τον εφιάλτη που λέγεται Πούτιν που αν  δεν απειλούσε  την ελευθερία μας, την περηφάνια μας και τα κεκτημένα μας ακόμα θα κοιμόμαστε…

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Drone Dome – To φόβητρο που τυφλώνει τα τουρκικά Bayraktar

editor

Η ζημιά στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό προβλέπεται να είναι πρωτοφανής

editor

Γιατί ο Αλέξης ΠΑΤΑΕΙ συνέχεια τα… ΚΟΡΔΟΝΙΑ του

editor
26/04/2024 15:32