26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Ακραίο τουρκικό παραλήρημα – Μόνο να τους παραχωρήσουμε τα νησιά μας δεν έχουν ζητήσει ακόμα

του Δημήτρη Φρέσκου

Ο άνθρωπος που βλέπεται στην κεντρική φωτογραφία είναι ο  Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Yeditepe της Κωνσταντινούπολης.

Η γλώσσα η οποία χρησιμοποιεί και τα όσα υποστηρίζει αυτός ο κύριος, μέλος του προεδρικού συμβουλίου για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας δεν απέχουν πολύ από τα όσα θα έλεγε ένας  ημιπαράφρων .Είναι η πολλοστή φορά  που αποκαλεί την Ελλάδα «έθνος ηλιθίων» και απειλώντας χωρίς όριο και μέτρο .

Ο…σύμβουλος μιλώντας στο CNN Türk, είπε: «Συνέχεια το λέω στους κεφάλες τους Έλληνες, στον Μητσοτάκη και στην κομπανία του. Ελάτε να ψαρέψουμε τσιπούρες στο Αιγαίο. Εσύ σε πόλεμο με την Τουρκία 100% θα χάσεις. Οι Αμερικανοί που δεν μπορούν να σώσουν την Ουκρανία, θα σώσουν εσένα Ελλάδα;»

Για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το τερμάτισε , αποκαλύπτοντας τις στοχεύσεις της Τουρκίας:

«Μην κοιτάτε που δώσαμε τα νησιά τότε που ήμασταν αδύναμοι. Σήμερα δεν υπάρχει εκείνη η Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα χάσει όλα εκείνα που κέρδισε. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στους κεφάλες και αυτοί δεν καταλαβαίνουν από λόγια αλλά μόνο από τη δύναμη», για να συνεχίσει, «Μα υπάρχει και η λογική. Εσύ τι δουλειά έχεις και πας στο Καστελόριζο και μας προκαλείς;».

Χαρακτήρισε μάλιστα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα    «Αγοράζουν αεροσκάφη Ραφάλ, αγοράζουν τους πολύ σημαντικούς πυραύλους που εκτοξεύουν τα Ραφάλ, αγοράζουν πυραύλους Κρουζ, ελικόπτερα Απάτσι, ελικόπτερα Κιόβα, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, μα τι θα τα κάνεις τόσα όπλα εσύ;».

Προετοιμάζουν κλίμα για θερμό επεισόδιο 

Οι εκδηλώσεις εθνικιστικού φανατισμού κλιμακώνονται στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι τα όσα λένε εκθέτουν στη διπλωματική σκακιέρα όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και είναι ενδεχομένως ανάξια απάντησης , η πολεμική ρητορική κατά της Ελλάδας τείνει να γίνει ο κανόνας της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας.

Σε ομιλία που έκανε ο Ισμαήλ Οζντεμίρ-αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του συνεταίρου του Ερντογάν  Ντεβλέτ Μπαχτσελί απείλησε επίσης ευθέως την Ελλάδα. «Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν συνεχίσουν με αυτή την ταχύτητα και σε αυτό το επίπεδο την αντίθεση τους με την Τουρκία, τότε σίγουρα μια μέρα θα δούνε την ανταμοιβή τους

Δεν έκρυψε την ενόχληση του για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας  χαρακτηρίζοντας την εχθρική ενέργεια προς την Τουρκία  : «Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας βλάπτουν μόνο την ίδια και την οικονομία της, ενώ στα μάτια της Τουρκίας δεν αξίζουν καθόλου. Η Ελλάδα που αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας, λειτουργεί πάντα με το αίσθημα της εχθρότητας, είναι μία χώρα που έχει βιώσει τις πικρές του πολέμου σε διάφορες χρονικές στιγμές. Για αυτό τον λόγο η εμμονή στη πρόκληση εντάσεων, οι διαρκείς προκλητικές ενέργειες και οι στάσεις που δηλητηριάζουν τις σχέσεις,  θα τους υποχρεώσουν να αντιμετωπίσουν και τα σοβαρά προβλήματα.» 

Καλεί μάλιστα την Ελλάδα να αποσύρει τις οχυρώσεις που έχει κάνει ως σήμερα

«Οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων πρέπει να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταματήσει τον εξοπλισμό νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, να αποσύρει τις οχυρώσεις που έχει κάνει ως σήμερα και να αποδώσει τα δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα  δυτικής Θράκης.»

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα εισροή Σύρων προσφύγων μετά τους σεισμούς

editor

Yeni Safak: “Η Ελλάδα απενεργοποίησε τα εκκωφαντικά ηχητικά όπλα στον Έβρο για να περάσουν τα σύνορα μέλη της FETO”

editor

Συνάντηση Σταύρου Κελέτση με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το Λιμάνι και θέματα του Βορείου Έβρου

editor
26/04/2024 4:15