19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

του Σπύρου Μουρελάτου

Σε πρωτοβουλίες, που υπογραμμίζουν το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδος σε περιφερειακό επίπεδο προβαίνει εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα, που τα τύμπανα πολέμου ηχούν στην Ανατολική Ουκρανία ενώ η Τουρκία διολισθαίνει εκ νέου στο μονοπάτι της εμπρηστικής ρητορικής και της επιθετικότητας. Την ώρα, που ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν νησίδες ασφάλειας και σταθερότητας, η Αθήνα πιστοποιεί μέσω της έντονης διπλωματικής κινητικότητας, που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός σε Βρυξέλλες και Μόναχο το τελευταίο διήμερο ότι η Ελλάδα είναι μακράν ο πλέον αξιόπιστος εταίρος τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Απτό παράδειγμα του θετικού ρόλου, που μπορεί να διαδραματίσει η Αθήνα σε μία γεωπολιτικά ευμετάβλητη περιοχή δίνει η απόφαση Ελλάδος και Καίρου να επισπεύσουν την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, που δύναται να προμηθεύει την Ευρώπη με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, όπως προέκυψε μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Σίσι χθες στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή και όλων των εμπλεκομένων στο τέλος της προσεχούς εβδομάδος. Η περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων με το Κάιρο, πάντως, έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως παρατηρούν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες. Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν πως ενισχύει την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε μία περιοχή, όπου η απερίσκεπτη διπλωματία, που ασκεί εδώ και χρόνια η Τουρκία επιτείνει την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα.

Πολύ σημαντικό, επίσης, ραντεβού θα είναι και αυτό, που θα έχει σήμερα στο Μόναχο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Ganz, στο οποίο συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σε μία περίοδο, που η Άγκυρα επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές, που η ίδια έχει ανοίξει στην ευρύτερη περιοχή και προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις προς τους γείτονες της – τέτοια λογίζεται η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα – το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη – Γκάνζ έρχεται να επιβεβαιώσει πως η σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ είναι βαθιάς στρατηγικής σημασίας και δεν επηρεάζεται από επιπόλαιες ή και βεβιασμένες και εν τέλει ρηχές απόπειρες εξομάλυνσης, στις οποίες συχνά πυκνά εμπλέκεται η Άγκυρα. Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως ο Ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφθεί τέλη Φεβρουαρίου την Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελληνίδα ομόλογο του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτού μεταβεί στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου.

Τέλος, ενδιαφέρουσα αναμένεται και η συμμετοχή του πρωθυπουργού το απόγευμα σε πάνελ για την Δημοκρατία, όπου θα βρεθεί, επίσης, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ενώ σημαντική θεωρείται και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με 20μελη αποστολή του Αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο τα τελευταία χρόνια στηρίζει αναφανδόν την Ελλάδα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αν. Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ε. Έβρου

editor

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στον Έβρο

editor

Θέμα Θράκης θέτει και πάλι η Τουρκία με αφορμή ρατσιστικό σύνθημα στο σπίτι του Μετέ

editor
19/04/2024 12:34