27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η οικονομία της Ελλάδος ανακάμπτει εντυπωσιακά

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Άνοδος στην οικονομία της χώρας

Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα, έχει πλέον επιστρέψει σε θετική πορεία. H οικονομία της χώρας ανακάμπτει εντυπωσιακά. Η ανεργία έχει αρχίσει να παίρνει κατιούσα πορεία ενώ οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022. 

Επενδύσεις από ξένες εταιρείες

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον δραστηριοποίησης στην Ελλάδα.  Για παράδειγμα η Tesla, μία μάρκα που έχει αλλάξει πολλά στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας σχεδιάζει να κατασκευάσει ταχυφορτιστές στην Ελλάδα. Το έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται σταθμός ταχυφορτιστών στη Λάρισα ενώ προς τα τέλη του επόμενου έτους και στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post  τόνισε ότι, στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης.  Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o πρωθυπουργός απαντά ότι:

«Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».

Η πανδημία πολιορκεί την Ευρώπη

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στη βαριά σκιά της πανδημίας. Ο ιός καλπάζει και οι χώρες είναι και πάλι αντιμέτωπες με τον εφιάλτη και με την άγνωστη ακόμη μετάλλαξη «Όμικρον».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της, εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια.

Όσον αφορά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».

Πιο συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε: 

«Στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας. Οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση. Η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος. Η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο πρωθυπουργός σημειώνει:

«Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Πως θα επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σε δυναμική πορεία βρίσκεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που προγραμματίζονται και εκείνων που διενεργούνται τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί αισιοδοξία  για το τείχος ανοσίας που υψώνεται και την αναχαίτιση της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, για το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

«Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες

editor

Σαμοθράκη: Έκπτωση 25% η Zante Ferries στο “Διονύσιος Σολωμός” για Κυκλάδες, ΤΙΠΟΤΑ με το “Αδαμάντιος Κοραής”

editor

Λ. Αυγενάκης και Θ. Σκυλακάκης: Υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

editor
27/04/2024 7:20