3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Λ. Αυγενάκης και Θ. Σκυλακάκης: Υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη βαρύνουσα σημασία που η ίδια δίνει ώστε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μην μαγνητίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον μόνο ως ενεργειακός κόμβος, αλλά και λόγω της ανάπτυξής της σε άλλα πεδία, έθεσαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο East Macedonia & Thrace Forum που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego, σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ «τρέχει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και έτσι της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ναυαρχίδα των έργων στην περιφέρεια, είναι όπως επισήμανε η μεταφορά νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αρδεύει 250.000 στρέμματα και θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην πεδιάδα της Ξάνθης. Είναι ένα από τα έξι έργα ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0, που θα αλλάξουν το πρόσωπο του πρωτογενούς τομέα.

Υπενθύμισε ότι ήδη ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε άλλων τρία σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα (Μελέτη φράγματος Δερείου, Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ξηροποτάμου στην Σαμοθράκη, αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου) και ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης 37 ακόμη έργα με προϋπολογισμό70 εκατ. ευρώ. Σκοπός αυτών των έργων, όπως είπε, είναι «να θωρακίσουν την περιοχή από τις δυσμενείς και απρόβλεπτες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, να βοηθήσουν στην αντιπλημμυρική της προστασία αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, προς όφελος όλων: καλλιεργειών, περιβάλλοντος και προφανώς της τοπικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ, το μέλλον βρίσκεται στην ενιαία διαχείριση νερού μέσα από έναν ολιστικό σχεδιασμό ώστε να αντιμετωπισθεί ο σημερινός κατακερματισμός αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο ξεκινάει από την Θεσσαλία, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και ακολουθούν Κρήτη, Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς και σύντομα θα ακολουθήσει και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι διαρκές και αμείωτης έντασης το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών για την περιφέρεια, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η κρατική αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο και επισήμανε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας, θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Τόνισε ότι η ένταση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν «κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει», όπως σε θέματα διαχείρισης του νερού και έναρξης της συζήτησης για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας, το 19% των σιτηρών, το 5% της καλλιέργειας ρυζιού, το 13% της εκτροφής βοοειδών και το 7,5% της μελισσοκομίας.

Τόνισε δε, ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και επισήμανε ότι για την υλοποίησή του καθοριστικά θα συμβάλλει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων που είναι υπό διαμόρφωση. «Δουλεύουμε πυρετωδώς για να αποκτήσουμε σαφή εικόνα», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ, τόνισε ότι ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων μετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.

Για τους ελέγχους που διεξάγονται με στόχο την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εντόπισε το θέμα και ασχολείται με αυτό προτού αναδειχθεί από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, είπε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,5 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι αναμένονται πορίσματα από το Γενικό Χημείο του κράτους για να επιβληθούν, όπου κριθεί, κι άλλα πρόστιμα. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και χαρακτηριστικά ανέφερε «οι έλεγχοι δεν είναι ευκαιριακοί».

Για το μέλι, τόνισε ότι ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και έτσι παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού. Με τη θέσπιση δε αυστηρότερων κυρώσεων, δημιουργείταικατά τον ίδιο «ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ελληνικού μελιού». Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, η διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού.

Για τον κλάδο της αλιείας, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές και τόνισε ότι η Ελλάδα επενδύει στην εξωστρέφεια του κλάδου. Στόχος είπε, είναι και η δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στον κλάδο, μια για την αλιεία και μια για τις υδατοκαλλιέργειες.Ανακοίνωσε επίσης ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ με όλους τους φορείς της Αλιείας.

Απευθυνόμενος στον συνομιλητή του στο πάνελ τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, Μιχάλη Κατρίνη τον κάλεσε – αν πραγματικά το κόμμα του θέλει να στηρίξει τους αγρότες – να ενεργοποιήσει το ΠΑΣΟΚ την ευρωσοσιαλιστική ομάδα και να πράξει ό,τι έπραξε και ο ίδιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο με απόφασή του στηρίζει τις αλλαγές που προωθεί η χώρα μας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ζήτημα για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, εξασφαλίσθηκε η ομόφωνη στήριξη των χωρών μελών του Νότου μέσω της ομάδας EUMED-9. Μάλιστα ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι η σημερινή δυσλειτουργική, γραφειοκρατική και επιθετική προς τους αγρότες ΚΑΠ είναι αποτέλεσμα των υπερβολών Πρασίνων και Σοσιαλιστών κατά την προηγούμενη περίοδο.

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν είναι μόνο ενεργειακός κόμβος

«Η περιοχή δεν γίνεται απλώς ένας ενεργειακός κόμβος, αλλά και μια ισχυρή παραγωγική περιοχή σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ πολύ σημαντικοί πόροι θα διατεθούν ώστε αυτή να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ζημίες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή θα «βοηθηθεί και από την αύξηση των διασυνδέσεων προς Βορρά, τόσο σε επίπεδο ηλεκτρικών, αλλά και μεταφορικών».

Γνωστοποίησε δε, είναι στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον ‘Αρδα, ζήτημα που όπως τόνισε «είναι ένα από τα πιο σημαντικά στα επόμενα χρόνια, λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

Επιπλέον, κατά τον ίδιο, συνεχίζουν να «τρέχουν» στην περιοχή προγράμματα αντιπυρικής προστασίας, ενώ όπως αποκάλυψε «η περιοχή θα γίνει το επίκεντρο της δασικής μεταρρύθμισης που προωθείται και θα έρθει σύντομα στη Βουλή, μιας και υπάρχει η εμπειρία στη διαχείριση των δασών, ενώ είναι ισχυροί και οι δασικοί συνεταιρισμοί, που θα είναι από τα βασικά μας εργαλεία».

Για τον αγωγό πετρελαίου Αλεξανδρούπολης -Μπουργκάς, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρξει επαρκής ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα» και σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίησή του ανήκει στη βουλγαρική πλευρά, τόνισε ότι «η σημασία του διαδρόμου ασφαλώς είναι σημαντική και στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να διαπιστώσουμε εάν αυτό θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του. Για την ώρα περιμένουμε την άλλη πλευρά που έχει και την πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Έρχεται το θεσμικό πλαίσιο για βιοαέριο και βιομεθάνιο

Υπό επεξεργασία βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο για το βιοαέριο και βιομεθάνιο, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, λέγοντας ότι θα έρθει στη Βουλή εντός των αμέσως επόμενων μηνών, καθώς βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, ενώ έχει γίνει εκτεταμένη κουβέντα με τους αρμόδιους φορείς.

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για επιδότηση της βιομάζας που καταλήγει και μετατρέπεται σε βιοαέριο και βιομεθάνιο, λέγοντας ότι «το βασικό πρόβλημα σε αυτήν την αγορά είναι η έλλειψη της πρώτης ύλης, αφού το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις τη ροή της προς τις σχετικές βιομηχανίες». Η δυσκολία στην εξασφάλιση της ροής, έγκεινται σύμφωνα με τον ίδιο στην πολυδιάσπαση πρωτογενούς τομέα και στο ότι δεν αντιμετωπίζονταν οι πρώτες ύλες ως θησαυρός αλλά ως απόβλητα και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι «θα πάμε σε ένα μεταβατικό πλαίσιο και θα επιδοτήσουμε αυτού του είδους τη διαδικασία, ώστε να δώσουμε πρόσθετη ώθηση για την μετάβαση στην πράσινη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική».

Για την εξόρυξη στις σπάνιες γαίες, ο ίδιος είπε ότι είναι υπό επεξεργασία μια μεταρρύθμιση και προετοιμάζεται ο νέος μεταλλευτικός κώδικας που είναι όπως σημείωσε «απαρχαιωμένος και χρειάζεται εκσυγχρονισμό».

Για τη γεωθερμία, υπογράμμισε την ανάγκη να «την σκεφτούμε σε σχέση με πρωτογενή τομέα, όπου μπορεί να δίνει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εκεί που υπάρχει» και τόνισε ότι «η στροφή του πρωτογενούς τομέα σε εντατικές καλλιέργειες, έναντι των εκτατικών, είναι “κλειδί” για το μέλλον». ‘Αλλωστε, όπως επισήμανε, η Ελλάδα ακόμη και εάν πετύχει τον συνεργατισμό «δεν λύνει τελεσίδικα το θέμα του πολυδιασπασμένου κλήρου. Επίσης είναι μεγάλο το κομμάτι του κλήρου -εκατομμύρια τα στρέμματα-που εγκαταλείπεται την τελευταία 10ετία».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το «κλειδί» για την επόμενη ημέρα «είναι να μπορέσουμε αυξήσουμε σε συγκεκριμένα πεδία τη παραγωγικότητά μας με εντατική γεωργία που θα δημιουργήσει πραγματικά πλούτο και επενδύσεις και να μη βασιστούμε σε μεγάλες εκτάσεις που καλλιεργούνται εκτατικά».

Εθνικός στόχος η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θράκη

Τη θέση του ότι διαπιστώνεται αναπτυξιακή υστέρηση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας ότι η περιοχή αντιμετωπίζεται ως «φτωχός συγγενής», τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι σε προτεραιότητα και για εθνικούς λόγους.

Η ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι όπως υποστήριξε η περιφέρεια με το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, εμφανίζει το χαμηλότερο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και μιλώντας για τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού στην περιοχή, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας δεν είναι σημαντικός μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και λόγω της καθοριστικής συμβολής του στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη ακριτική περιοχή.

Χαρακτήρισε ως εθνικό στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θράκη και έκανε λόγο για πολιτικές που πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας και ποσότητας της παραγωγής, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στη στροφή σε νέες καλλιέργειες και στον προσανατολισμό σε μια δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε στην αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που είχε να υλοποιήσει και να εφαρμόσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τονίζοντας ότι στη Θράκη δεν έχει δοθεί καμία ενίσχυση για οικολογικά σχήματα και καμία συνδεδεμένη ενίσχυση.

«Οι αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καθυστερούν υπερβολικά, περικόπτονται ή δεν δίνονται, ενώ και το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ είναι παρωχημένο και δεν καλύπτει την πολύχρονη απώλεια εισοδήματος από φυσικές καταστροφές», επισήμανε ο ίδιος.

Μίλησε για την ανάγκη καθιέρωσης αυξημένων συντελεστών κατανομής αγροτικών ενισχύσεων για τη Θράκη, επισήμανε ότι απαιτείται η εφαρμογή ενός μεταφορικού ισοδύναμου, όπως ισχύει στις νησιωτικές περιοχές, λόγω της απουσίας σύγχρονων δικτύων αλλά και λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των προϊόντων.

«Η Θράκη χρειάζεται μια νέα επικαιροποιημένη αναπτυξιακή πρόταση και σε αυτό το πλαίσιο η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο», υπογράμμισε.

Οι «Μικροί Έλληνες Παραγωγοί», μπορούν να γίνουν το «όχημα» για να εντοπιστούν τα ελληνικά προϊόντα σε όλη την χώρα και να διοχετευθούν εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, επισήμανε από την πλευρά της η τεχνολόγος γεωπόνος, Αγγελική Παπαράδη, ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη συντονισμού της πρωτοβουλίας, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη να τους αξιοποιήσει.

Τόνισε ότι ο προσδιορισμός των μικρών Ελλήνων παραγωγών γίνεται με κριτήρια που ελέγχονται σε ετήσια βάση και σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία έχει παρουσία σε όλη την Ελλάδα, επισήμανε ότι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο αριθμός τους ανέρχεται σε οκτώ.

Επισήμανε ότι σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να γνωρίσουν οι καταναλωτές ανά περιφέρεια και τις δυνάμεις που υπάρχουν πατρίδα μας, σημείωσε ότι γίνονται συνέργειες με διάφορους φορείς, πρόσφατα και με τον ΕΟΤ και μίλησε για το Γαλάζιο Σάββατο στην διάρκεια του οποίου καλούνται όλοι οι Έλληνες να αγοράζουν μόνο ελληνικά προϊόντα, αλλά και για τα πιλοτικά προγράμματα που θα «τρέξουν» σε τρία σχολεία, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα ελληνικά προϊόντα.

Related posts

Πρόγραμμα Γέφυρα: Πότε ξεκινά η επιδότηση για τα «κόκκινα» δάνεια

editor

ΤΑΙΠΕΔ: Οι επιλεγέντες επενδυτές για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης & Καβάλας

editor

Τζ. Πάιατ: Έργο προνοητικό ο FSRU – Πολύ σημαντικός απέναντι στον «ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό»

editor
03/05/2024 20:53