8 Σεπτεμβρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Με βάση τουρκικό εγχειρίδιο “παίζει” σκληρά, ο Λουκασένκο

του Δημήτρη Φρέσκου

Μετά και τα νέα επεισόδια στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, δεν έχουν πλέον την παραμικρή αμφιβολία πως το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο βαδίζει με απόλυτο οδηγό την κρίση στον Έβρο το 2020 και το Τουρκικό εγχειρίδιο αποσταθεροποίησης.

Κατά την χθεσινή νύχτα στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας τα λευκορωσικά στρατεύματα αντέγραψαν κατά γράμμα τις ενέργειες των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων. Έκοψαν  τον φράχτη και όπλισαν με δακρυγόνα και λέιζερ του πρόσφυγες και μετανάστες.

Προσπάθησαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν του Πολωνούς στρατιώτες να αποτρέψουν τη διέλευση στα καραβάνια των μεταναστών που χρησιμοποιούσαν τα ρούχα τους για να περάσουν από τα ανοίγματα των αγκαθωτών συρματοπλεγμάτων…

Το τουρκικό «βιβλίο οδηγιών» της κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας 

Δεν είναι μόνο το τουρκικό playbook που χρησιμοποιείται στην Λευκορωσία. Η Τουρκία προσδιορίζεται ευθέως πλέον από τις Βρυξέλες ως η χώρα προέλευσης της πλειονότητας αυτών των προσφύγων και μεταναστών.

Η Άγκυρα και το Μινσκ με αποδείξεις, συνδιοργάνωσαν αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις, χορηγώντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις.

Η  Turkish Airlines συμφώνησε να αναστείλει τις πωλήσεις εισιτηρίων χωρίς επιστροφή σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή μόνο όταν απειλήθηκε με έξωση από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ωστόσο επί τέσσερις μήνες με δικές της πτήσεις τσάρτερ μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι ώστε να γίνουν όπλο στα χέρια του δικτάτορα Λουκασένκο.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν…

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος αλλιώς τα περίμενε αλλιώς του ήρθαν. Η Ρωσία δεν βάζει… πλάτη όπως περίμενε, ενώ η Ευρώπη  του έχει στείλει σαφές μήνυμα πως υπερέβη το όριο  ανοχής και σύντομα δεν θα υπάρχουν και περιθώρια συζήτησης.

Με το νέο ιστορικό χαμηλό που σημείωσε η τουρκική λίρα, υποχωρώντας χαμηλότερα και από το ψυχολογικό φράγμα των 10 λιρών ανά δολάριο, το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ θα έδινε την χαριστική βολή στην Τουρκική οικονομία οδηγώντας την χώρα του μαθηματικά στην Χρεοκοπία και εκείνον σε οριστικό αδιέξοδο.

Ο συνέταιρός του Λευκορώσος πρόεδρος πάντως απτόητος έρχεται σε επαφή με άλλες χώρες, κυρίως της Μέσης Ανατολής, παρέχοντας διευκολύνσεις στους πολίτες τους, ώστε να επιβιβάζονται σε πτήσεις με προορισμό το Μινσκ.

Γεωπολιτικό ναρκοπέδιο

Στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό ναρκοπέδιο η πολυεπίπεδη κρίση με την Λευκορωσία  δεν είναι ανεξάρτητη από τις σχέσεις με Ρωσίας, Ευρώπης  και ΗΠΑ.

Η Μόσχα βεβαίως  και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις οποίες και μετέχει προφανώς παρασκηνιακά με στόχο την εκμετάλλευση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Τι νομίζετε πως είναι τυχαίες οι απειλές ενεργειακής ασφυξίας από τον Λουκασένκο;

Ακόμη και αν ήταν σενάριο ή μπλόφα η απειλή της Λευκορωσίας  να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, οι αγορές έδειξαν να τη λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Το φυσικό αέριο σημείωσε μεγάλα κέρδη την Παρασκευή και σήμανε νέα άνοδο τιμών.

Ο κίνδυνος τουρκικής εκτόνωσης στο Αιγαίο

Πάντως  με την Άγκυρα να βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής και υπό ασφυκτική πίεση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου επεισοδίου στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις που παγίως λειτουργεί ως βαλβίδα εκτόνωσης.

Διαχρονικά οι τουρκικές ηγεσίες εξάγουν τις εσωτερικές κρίσεις και εντάσεις με γεωπολιτικές εξάρσεις. Για την Τουρκία αυτή η πρακτική αποτελεί κεντρική και δοκιμασμένη πολιτική επιλογή. Είναι σαφές πως η Ελλάδα αποτελεί πεδίο πρώτης επιλογής για αντιπαράθεση για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και είναι ζήτημα χρόνου να το πράξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Αθήνα πρέπει να είναι διπλωματικά προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, αν και τώρα ο κ Ερντογάν με την επιθετικότητα που επέδειξε κατά της χώρας μας  και τη απειλή ότι μπορεί να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες μπήκε στο ευρωπαικό “κάδρο” μαζί με τον Λουκασένκο.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Συνάντηση Α.Δημοσχάκη με τον Αντιπτέραρχο Δριτσάκο Γεώργιο – Επίκεντρο της συνάντησης ο αερολιμένας Αλεξ/πολης & η ελικόπτερη βάση στην Σαμοθράκη

editor

“Ισραήλ” της Ευρώπης κι όχι “Γέφυρα”

editor

Σαββόπουλος υπέρ Μητσοτάκη: Μας διαβεβαίωσε για την θετική του στάση – Όλα τα άλλα είναι περιττά

admin
08/09/2024 2:48