27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη

Η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη ξεκινά να μπαίνει στην Αλεξανδρούπολη από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η επιχείρηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει έκτοτε κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022».

Αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη αναμένονται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη, ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει εκεί άγκυρα μεταξύ 28 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία την ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το πλοίο που φέρνει στην Αλεξανδρούπολη τις νέες δυνάμεις είναι το γιγαντιαίο οχηματαγωγό «ENDURANCE», που αναμένεται πρώτα να ξεφορτώσει κομμάτια στο λιμάνι του Vlissingen στην Ολλανδία, περί τις 25 Νοέμβρη, πριν συνεχίσει τον πλου του για Ελλάδα.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, στις 19 – 20 Νοέμβρη αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη ο στρατηγός – διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρατηγός – διοικητής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποίοι θα επιβλέψουν τις τελευταίες ετοιμασίες.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ αναμένεται να μεταβεί για φιέστα («μέρα διακεκριμένων επισκεπτών») στις 2ή 3 Δεκεμβρίου, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

 

Related posts

Όλα τα νεότερα για τους δύο κατασκόπους από την Θράκη

editor

Οι αντιδήμαρχοι του δήμου Μαρωνείας – Σαπών

editor

Ευρυππίδης Στυλιανίδης: Ο 1ος στόχος μας επιτεύχθηκε – Το ΔΠΘ γίνεται 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

editor
27/04/2024 0:32