26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Η Ελλάδα κάνει στροφή στην πράσινη οικονομία

της Αναστασίας Βασιλικής Γκολέμη

Η έκδοση πράσινων ομολόγων στοχεύει στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων ή επενδύσεων που παράγουν έσοδα και αφορούν την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Την είσοδο σε αυτήν τη νέα και ειδική αγορά τίτλων έχουν κάνει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, στοχεύει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τα πράσινα ομόλογα εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, ενώ οι εκδότες διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε πράσινα έργα. Το εύρος που καλύπτουν, είναι τεράστιο. Χρηματοδοτούν έργα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων, οι κατασκευές, το νερό και τη χρήση γης. Κάποιοι ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης δραστηριότητες που εμπίπτουν στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.

Τι εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών;

Το Υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης κλιματικών παραμέτρων στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων και τέλος, προωθεί την Κλιματική Οικονομία, σχεδιάζοντας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια συνεκτική Στρατηγική Βιώσιμης Οικονομίας, βασισμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς της.

Έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, από το βήμα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα άνθρακα, φιλοδοξεί να συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή».

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις (η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, στη Γλασκώβη), ανέπτυξε τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για τη διαμόρφωση μιας Στρατηγικής Βιώσιμης Οικονομίας και για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα μας.

«Πέρα από σχήματα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση μέσω “πράσινων” ή βιώσιμων ομολόγων τα προσεχή χρόνια. Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2022»,ανέφερε ο κ. Σταικούρας.

Πηγή: todaypress.gr

Related posts

Συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ για σχέδιο έκτακτης ανάγκης με το φυσικό αέριο

editor

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πακέτο μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής

editor

Πρεμιέρα σήμερα για τα εορταστικά καλάθια – Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των τιμών

editor
26/04/2024 10:35