26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις

Δύο χρόνια και μία ημέρα

Του Σπύρου Μουρελάτου

Στο δεύτερο μισό της θητείας της εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιλοδοξώντας να υλοποιήσει το κυρίως σώμα του προεκλογικού της προγραμματισμού, το οποίο «πάγωσε» λόγω κορωνοϊού και Ελληνοτουρκικών.

Η απουσία χθες οιασδήποτε…υποψίας για επετειακές εκδηλώσεις και λοιπά…ταρατατζούμ σκιαγραφεί ανάμεσα στα άλλα και το στίγμα προθέσεων του πρωθυπουργού: κρείττον του απολογισμού και της αυτό – επιβεβαίωσης, ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός για την επομένη της πανδημίας ημέρα.

Από την οποία απέχουμε…κατά τι, όπως επιβεβαιώνει με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο η εν εξελίξει νέα φάση αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Η τρέχουσα αναδίπλωση και η μερική επάνοδος σε μείγμα περιοριστικών παρεμβάσεων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ακόμη και εάν χρειαστεί αναβάθμιση των μέτρων ανάσχεσης σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορεί να αλλοιώσει τη μεγάλη εικόνα.

Η κλιμάκωση της εμβολιαστικής εκστρατείας διασφαλίζει πως αργά ή γρήγορα η γαλάζια διακυβέρνηση θα αναμετρηθεί με την εξ αρχής κύρια αποστολή της, ήτοι την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που θα απελευθερώσουν την Ελληνική Οικονομία, αλλά και θα εκσυγχρονίσουν πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Ασφαλώς και η πανδημία έθεσε νέα δεδομένα. Ωστόσο, το ευτύχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι πως το μεγαλύτερο κομμάτι των δράσεων και των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποτελούν…ιδιοκτησία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς περιλαμβάνονταν ούτως ή άλλως στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όπως η πράσινη μετάβαση στα ενεργειακά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και της Οικονομίας.

Σαφές είναι, επίσης, πως η νέα «περιπέτεια» της γαλάζιας διακυβέρνησης δεν εκκινεί από μηδενική βάση. Φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, ο εισαγωγικός συντελεστής για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση ασφαλιστικών εισφορών δρομολογήθηκαν ήδη εν μέσω πανδημίας.

Επιπλέον, η αποφασιστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και η αναμόρφωση του με προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα επισπεύσθηκαν και δρομολογούνται ταυτόχρονα με την αγωνιώδη προσπάθεια για την τελική εξουδετέρωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κακά τα ψέματα, όμως. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί κυρίως από τα από τούδε και στο εξής επιτεύγματα της. «Θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνον για τις κρίσεις, που διαχειρίστηκα, αλλά και για την ικανότητα μας να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης» είχε διαμηνύσει μέσω της συνέντευξης του στο Star τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός.

Και μπορεί η εξάντληση της 4ετίας – όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις – να ερμηνεύεται σε προσφυγή στις κάλπες σε χρόνο πλησίον των 48 μηνών, το μήνυμα, ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση πως πέραν της σε γενικές γραμμές αποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας και της επιτυχούς απόκρουσης της τουρκικής επιθετικότητας, το εφ’ εξής παραγόμενο έργο θα αποτελέσει το κύριο πολιτικό του επιχείρημα για την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντίστροφη μέτρηση μόλις άρχισε…

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Oι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία του φοιτητικού πληθυσμού

editor

«Όμικρον» – Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

editor

Τα επόμενα βήματα χωρίς… ανατολίτικο παζάρι

editor
26/04/2024 7:09