26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Κοινωνία

«Όμικρον» – Αρκεί η πενθήμερη καραντίνα;

του Δημήτρη Φρέσκου

Μετά την απόφαση να μειωθεί στις πέντε – από δέκα – μέρες η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19, κατά τα πρότυπα των νέων οδηγιών του CDC που ακολούθησαν αρκετές χώρες, ο ΕΟΔΥ εναρμόνισε τις οδηγίες του για την απομόνωση και την καραντίνα για τα κρούσματα κορωνοϊού και τις στενές επαφές τους.

Η μείωση της καραντίνας αφορά σε όσους δεν έχουν συμπτώματα ή σε εκείνους που δεν έχουν πυρετό και βλέπουν τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρούν. Ένας ασυμπτωματικός ασθενής covid στο τέλος των πέντε ημερών, μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές δραστηριότητες με την προϋπόθεση ότι φοράει μάσκα παντού, ακόμα και στο σπίτι γύρω από άλλους, για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες

Αυτοί οι κανόνες απομόνωσης ισχύουν για όλους όσοι έχουν μολυνθεί, για τα άτομα που είναι ανεμβολίαστα, μερικώς εμβολιασμένα, πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Προσοχή τώρα λένε οι επιστήμονες εάν ο ασθενής covid εξακολουθεί να έχει συμπτώματα μετά την απομόνωση για πέντε ημέρες, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι μέχρι να νιώσει καλύτερα και μετά να ξεκινήσει να φοράει μάσκα ανά πάσα στιγμή.

«Κάτι δεν μας λένε καλά»

Σε μια εποχή ωστόσο που οι θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται σαν την πυρκαγιά, τέτοιες αποφάσεις… μάλλον δεν βοηθούν και «ψεκάζουν» με λάδι την φωτιά…

«Ποια είναι εκείνα τα επιστημονικά δεδομένα που βεβαιώνουν πως 5 ημέρες μετά την επιβεβαίωση της προσβολής από covid γίνεσαι «αρνητικός» και σταματάς να μεταδίδεις τη νόσο της πανδημίας…; Δεν μας τα λένε καλά» μου έλεγε φανατικά υπέρμαχος του εμβολιασμού φίλος μου εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις , με ήπια συμπτώματα κορονοϊού, ήδη σε 6ημερη καραντίνα και με θετικό self test πριν από λίγο.

Μεταφέρω λοιπόν τον προβληματισμό του

«Από που προκύπτει ότι μόλις 5 ημέρες μετά τη νοσηση από covid είναι ασφαλές να σταματάς την καραντίνα και μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου χωρίς να γίνεις εστία μετάδοσης; Εκείνος πέρασε την νόσο της πανδημίας στο πόδι με ελάχιστο πυρετό σχεδόν ασυμπτωματικός, αρνείται και δικαίως όμως να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων του (κάποιοι με υποκείμενα νοσήματα) και μένει στο σπίτι γιατί μπορεί. «Πόσοι θα κάνουν το ίδιο και πως θα σταθούν απέναντι στον εργοδότη που τους θέλει στο πόστο τους;» αναρωτιέται για να προσθέσει «Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο και η απόφαση αυτή έχει άλλους σκοπούς. Να πάμε στην ανοσία της αγέλης για να τελειώνουμε μια και έξω με την πανδημία με το όποιο κόστος.»

Τι λέει η επιστημονική κοινότητα

Σύμφωνα με του επιστήμονες η απόφαση για μείωση της καραντίνας ελήφθη ύστερα μετά από ιατρικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, η περίοδος επώασης της Όμικρον είναι βραχύτερη απ’ όλες τις υπόλοιπες, με τα άτομα που νοσούν να μπορούν να μεταδώσουν δύο μέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και τρεις μέρες μετά απ’ αυτά.

Αυτό φυσικά όταν είσαι βέβαιος ότι νοσείς από «Όμικρον». Μόνο που ως ασυμπτωματικός σχεδόν ποτέ δεν ξέρεις την παραλλαγή της νόσου με την οποία έχεις προσβληθεί. Ποιος ασυμπτωματικός κάνει PCR;

Αντιδράσεις για την άμεση εφαρμογή του μέτρου

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υποστήριξε πως η πενθήμερη καραντίνα των κρουσμάτων δεν επαρκεί επισημαίνοντας πως κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με COVID να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους.»

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ εκτιμά πως οι ημέρες καραντίνας πρέπει να διαφέρουν ανά περίπτωση «Οι πέντε ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, είναι το ελάχιστο. Στην ουσία αν κάποιος έχει συμπτώματα (πυρετό, βήχα, φτάρνισμα) νοσηρότητας θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα παραπάνω ημέρες».

Και διεθνώς, διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας προβάλουν ενστάσεις για τη μείωση του χρόνου καραντίνας καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή υγειονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Michael Ryan, παραδέχθηκε πως είναι ζήτημα… ισορροπιών: «Εάν οι άνθρωποι συντομεύσουν την περίοδο καραντίνας, τότε σίγουρα θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων που θα αναπτύξουν τη νόσο μετά το πέρας των πέντε ημερών και, ενδεχομένως, θα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό μιας και δεν θα βρίσκονται σε περιορισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό μεταξύ της επιστήμης και της οικονομίας. Ανάμεσα στο να ακολουθείς ένα τέλειο υγειονομικό πρόγραμμα και να έχεις τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στην κοινωνία. Και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν αυτή την ισορροπία».

Συγχωρείστε με αλλά μετά δεν φταίνε μόνο οι…ΨΕΚ.

Πηγή: afteroffice.gr

Related posts

Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου πρωτοπορεί στην επιμόρφωση

editor

Με απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου Τυχερού

editor

Συνάντηση Προσώπων: Το Ιόνιο συναντά την Αθήνα

admin
26/04/2024 18:22