27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Τσαβούσογλου: Οι εργασίες του Oruc Reis τελείωσαν – Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα

Τις αξιώσεις του για διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα επανέλαβε ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την απόσυρση του Oruc Reis.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε για την απόσυρση του σεισμογραφικού:

«Υπήρχαν κι άλλες δύο ευκαιρίες για διπλωματία. Η μία όταν είχε αποσυρθεί για συντήρηση και την άλλη φορά, επειδή η Μέρκελ είχε ζητήσει από τον πρόεδρό μας. Τώρα όμως τελείωσαν οι εργασίες του. Τώρα η Ελλάδα, ποια δικαιολογία θα βρει;».

Για το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Θέλεις διάλογο μαζί μας, ως δύο γείτονες, να λύσουμε τα ζητήματά μας μέσω της διπλωματίας ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι πίσω από την ΕΕ;».
Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Πηγή: CNN Greece

Related posts

Συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν για ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας

editor

Νέα διλήμματα στην κυβέρνηση βάζουν οι γαλλικές εκλογές

editor

Θ. Πλεύρης: Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον στην Ελλάδα

editor
27/04/2024 5:37