27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Βαρύ το κλίμα για την Τουρκία: «Νάρκη» για τον Ερντογάν οι διαφαινόμενες κυρώσεις – Ντρίπλα για να τις αποφύγει

Σε τροχιά κυρώσεων συνεχίζει να κινείται η Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να παίζει με τη φωτιά παρατείνοντας την παρουσία του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Μπορεί το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο να απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου στην ΕΕ ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για μία προσχηματική πρόσκληση αφού την ίδια ώρα η Τουρκία παρέτεινε την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με νέα NAVTEX.

Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου) η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι NAVTEX για το Oruc Reis σε περιοχή που η Ελλάδα έχει υφαλοκρηπίδα, έχει διατηρήσει τα ερευνητικά της πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει προχωρήσει σε κινήσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες είναι αντίθετες με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, λόγω της παραμονής του Oruc Reis στην περιοχή, έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει δείξει να επιλέγει έναν από τους δύο δρόμους που τις υπέδειξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Οκτώβριο, μόνο που είναι ο αντίθετος από αυτόν που ήλπιζαν οι «27».

Ομολογία Μέρκελ
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

Ανοίγει ο δρόμος των κυρώσεων
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ έστειλαν σκληρό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας να προειδοποιεί ότι «πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο» και προσέθεσε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ».

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε.

«Μου ζητήθηκε να προετοιμάσω τις αποφάσεις των ηγετών. Μου ζήτησαν να οργανώσω την παλέτα των επιλογών για τη θετική ατζέντα και μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) στην περίπτωση που η θετική προοπτική δεν προχωρήσει. Υποστηρίζω τη δουλειά των δυο προέδρων (σ.σ. του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν) και την προετοιμασία μιας πολυμερούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Φοβάται κυρώσεις ο Ερντογάν
Την μεγάλη «ντρίπλα» για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς εκτός Τουρκίας, σε χώρες του εξωτερικού, της έδρας των ενεργειακών ομίλων της χώρας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στην λίστα των οικονομικών κυρώσεων της Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η παράκαμψη των κυρώσεων είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε την Παρασκευή, από την τουρκική Εθνισυνέλευση και δίνει ακριβώς την δυνατότητα μεταφοράς των τουρκικών ενεργειακών εταιρειών στο εξωτερικό.

Ο ίδιος μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας δεν έκρυψε τα κίνητρα της κυβέρνησης λέγοντας πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «η προστασία των εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και εξόρυξη αερίου, όπως και στον κλάδο των μετάλλων, από ενδεχόμενες τιμωρητικές δράσεις».

Πηγή: NEWPOST

Related posts

Ρωσία: Το υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι ρωσικά μαχητικά κατέρριψαν αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

editor

Γ. Γεραπετρίτης: Δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω Αλεξανδρούπολης

editor

Βασίλειος Τσολακίδης: Τα συμφέροντα της χώρας μας ταυτίζονται απόλυτα με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης

editor
27/04/2024 1:17