27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Στο επίκεντρο η Αλεξανδρούπολη: Έρχονται Πλακιωτάκης (21 Ιουλίου), Παναγιωτόπουλος, Πάιατ (23 Ιουλίου)

Στο επίκεντρο των εξελίξεων και μάλιστα κατακαλόκαιρο θα βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη, εξαιτίας των πολύ θετικών εξελίξεων στο λιμάνι της, αφού η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει λύση και προχωράει στην αξιοποίηση του, που έχει καθυστερήσει εδώ και δεκαετίες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου θα έρθει στην πόλη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να επισκεφθεί το λιμάνι, να έχει επαφές και συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστα Χατζημιχαήλ και την διοίκηση. Ο κ.Πλακιωτάκης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, μαζί με τους συναδέρφους του υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην επίλυση προβλημάτων που βάλτωναν επί δεκαετίες, όπως τα “Μαϊστριανά” και το θέμα των εκτάσεων της ΓΑΙΟΣΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός παραχώρησης, θα ενημερωθεί για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, θα βρεθούν στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, με την ευκαιρία των εξελίξεων και της παρουσίας του μεταγωγικού πλοίου “Vehicles Carrier ENDURANCE”, το οποίο θα μεταφέρει δυνάμεις για την ΝΑΤΟϊκή άσκηση της ATLANTIC RESOLVE 2020. Το πλοίο αυτό, που είναι το μεγαλύτερο που έχει “δέσει” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναμένεται να καταπλεύσει στις 21 Ιουλίου και θα αρχίσει να ξεφορτώνει το πολεμικό υλικό, που είναι ελικόπτερα, άρματα και άλλα οχήματα. Θα τους συνοδεύει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Να θυμίσουμε ότι δύο από τα βασικότερα προβλήματα του λιμένα – η λύση των οποίων θα επιτρέψει την αξιοποίησή του και θα δώσει την αναπτυξιακή ώθηση που επιζητεί όλη η ευρύτερη περιοχή – ήταν:
α) η απαλλοτρίωση 195 στρεμμάτων, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και

β) η διευθέτηση της ζώνης της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκεται και αυτή εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα.
Αναλυτικότερα:
Σε ό,τι αφορά την απαλλοτρίωση, η ιστορία της οποίας ξεκινάει πριν από 30 χρόνια, το Υπουργείο Ναυτιλίας με δημόσια ανακοίνωσή του στις 19.06.2020, όπως απαιτεί ο νόμος, και με την ταυτόχρονη δέσμευση πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για ελεύθερη εξαγορά των ακινήτων τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας για την κήρυξη της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης.

Επίσης, σχετικά με τη διευθέτηση των ακινήτων κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η διαχείριση και η εκμετάλλευση των εν λόγω εκτάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης να μην κατακερματίζεται. Έτσι, το δικαίωμα αυτό περιέρχεται στον οικείο Οργανισμό Λιμένος Α.Ε., χωρίς να θίγεται ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΟΣΕ. Σημειώνουμε ότι η διάταξη αυτή αφορά, εκτός από τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, και τον Λιμένα του Βόλου.
Οι Γενικές Γραμματείες Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας καθώς και Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών και η Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, έχουν αναπτύξει ένα πλαίσιο συνεργασίας, με απτά αποτελέσματα, επιλύοντας χρόνια προβλήματα και προωθώντας την ανάπτυξη της λιμενικής και μεταφορικής βιομηχανίας γενικότερα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξαλειφθούν όλες εκείνες οι αγκυλώσεις που «φρενάρουν» την ανάπτυξη και δημιουργούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Αλεξανδρούπολη: Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέα

editor

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη (φωτορεπορτάζ)

editor

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στον Δήμαρχο Μ. Τσέπελη

editor
27/04/2024 5:52