3 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Σχολεία: Τι αλλάζει για απουσίες και κινητά – Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή

Το σχέδιο με τα μέτρα για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, παρουσίασαν ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, περιλαμβάνεται, η  πλατφόρμα καταγραφής, διαχείρισης και παρακολούθησης περιστατικών stop-bullying.gov.gr (εδώ θα γίνονται καταγγελίες από γονείς και μαθητές),  η στελέχωση των σχολείων, με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, η ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών, δράσεων ενεργού πολίτη, ο νέος σχολικός κανονισμός, η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου καθώς και αυστηρότεροι κανόνες για τη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Η Πλατφόρμα «Stop-bullying.gov.gr»

Στην πλατφόρμα θα μπορούν να γίνονται επώνυμες αναφορές από μαθητές και γονείς.

Η είσοδος θα γίνεται με τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού -για τους γονείς με τους κωδικούς taxis, και για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με τους κωδικούς τους που διαθέτουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο της καταγραφής του περιστατικού ενδοσχολικής βίας, όπου ζητούνται κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και περιλαμβάνεται και μια αποτύπωση του είδους της βίας που έχει υποστεί κανείς, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή.

Όλα αυτά τα στοιχεία, πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί  με πρόσθετες πληροφορίες, όπως κάποια φωτογραφία

Η αναφορά, θα έχει χρονοσήμανση, ώστε να παρακολουθείται ο χρόνος διαχείρισης του κάθε περιστατικού.

Δράσεις ενεργού πολίτη ακόμη και στις σχολικές εκδρομές

Σε ό,τι αφορά την πολιτική πρόληψης ο υπουργός ανέφερε πως θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, από τον Σεπτέμβριο «εντάσσουμε στα σχολεία τις λεγόμενες δράσεις ενεργού πολίτη, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ομαδική ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων στο πλαίσιο του σχολείου.   Οι δράσεις αυτές, όπως πρόσθεσε, θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές.

Tι αλλάζει για Απουσίες και κινητά –  Επαναφορά της 5μερης αποβολής

Από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, οι γονείς των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου.

Επίσης από τον Σεπτέμβριο, δημιουργείται η νέα πλατφόρμα «e-parents» όπου ουσιαστικά ψηφιοποιούνται, απουσίες και βαθμοί.

Επιπλέον αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς.

«Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών με πολύ συγκεκριμένες ρητές εξαιρέσεις – για παράδειγμα ιατρικοί λόγοι, όπως επίσης θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες, θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες  ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση», είπε.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει η δυνατότητα επιβολής πενθήμερης αποβολής, ενώ στις περιπτώσεις που κάποιος μαθητής κάνει ηθελημένα ζημιά στις υποδομές του σχολείου, θα επιβαρύνεται για το κόστος των επισκευών η οικογένεια του .

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ανέφερε ότι ο σύλλογος θα μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ενώ σε περιστατικά καταγραφής με κινητά ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών και σε περιπτώσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων παιδιών σε ευαίσθητες στιγμές, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Related posts

Αγνοείται περιπατητής στη Σαμοθράκη – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του

editor

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Διδυμοτείχου έψαλε τα κάλαντα στην Υφυπουργό Παιδείας

editor

Σύλληψη 36χρονης για κατοχή ναρκωτικών

admin
03/05/2024 9:40