27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της ΕΕ, τόνισαν οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων Ουγγαρίας και Αυστρίας

H Ελλάδα, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών αξιών, προστατεύει όχι μόνο τα ελληνικά αλλά ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά σύνορα, υπογράμμισαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στον φράχτη στην περιοχή των Φερών, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής της ΝΔ, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης και οι επικεφαλής αντιπροσωπειών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ουγγαρίας και Αυστρίας, Boglarka Illes και Reinhold lopatka αντίστοιχα.

«Eίμαστε σήμερα εδώ για να δούμε πώς ακριβώς λειτουργούμε στην πράξη. Το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο, πολυπαραγοντικό, παγκόσμιο πρόβλημα. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται για την αποκλιμάκωσή του είναι σύνθετες γι’ αυτό απαιτείται η στενή συνεργασία κρατών και κοινοβουλίων, έτσι ώστε να γίνονται τα σωστά βήματα, με συνέπεια και σύνεση. Η παρουσία των εκπροσώπων των κοινοβουλίων, των φίλων χωρών ακριβώς συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι το κλίμα -ιδιαίτερα του τελευταίου χρονικού διαστήματος- έχει βοηθήσει έτσι ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές» σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα διεθνές ζήτημα γι’ αυτό και χρειάζεται μία απόφαση σε πολιτικό πλέον επίπεδο για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών».

«Στρατηγικές συμφωνίες όπως αυτή που υπεγράφη προσφάτως παρουσία και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συμβάλλει έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι το μεταναστευτικό, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια ένταση και στο άμεσο μέλλον […] Με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κινητοποιήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020 το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον Έβρο ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά προστατεύει ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά σύνορα, και το κάνουμε αυτό με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αξίες» σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε, «θα πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα, οι Έλληνες, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην ξηρά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θάλασσα υπερβάλλουν εαυτόν, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες, γι’ αυτό πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια και εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας αλλά και εκ μέρους του συνόλου της ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Η Ελλάδα έχει τέσσερις πυλώνες ως στρατηγική και ως πολιτική υπό την παρούσα κυβέρνηση. Είναι πρώτον η προστασία των ελληνικών και άρα και των ευρωπαϊκών συνόρων, δεύτερον η τήρηση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, άρα το άσυλο, είναι η κοινωνική ένταξη, είναι οι επιστροφές» δήλωσε ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης. Σημείωσε, δε, πως δεν υφίσταται Προσφυγικό Δίκαιο χωρίς επιστροφές και αναφέρθηκε και σε έναν πέμπτο πυλώνα, που είναι «η τροποποίηση, η μετατροπή της παράνομης και παράτυπης μετανάστευσης σε νόμιμες οδούς, συντεταγμένα, ούτως ώστε και οι άνθρωποι που επιθυμούν να βρουν δουλειά, να τη βρίσκουν με νόμιμο τρόπο και να γίνεται συντεταγμένα. Να μην παρατηρείται αυτό για το οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα, δηλαδή την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από παράνομες ροές».

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο Boglarka Illes εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη φύλαξη των συνόρων, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η φύλαξη τέτοιων περιοχών. Έκανε λόγο για παρόμοια προσέγγιση σε πολλούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών αναφέροντας ενδεικτικά πως και η Ουγγαρία θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και μία πολύ μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τη φύλαξη των συνόρων. Υπογράμμισε, δε, την παρουσία, στην περιοχή, περίπου είκοσι Ούγγρων αστυνομικών, ενώ ανέφερε πως και η χώρα της αντιμετωπίζει παρόμοια πρόκληση από τα χερσαία σύνορά της, επισημαίνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

Από την πλευρά του, ο κ. lopatka εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευκαιρία να δει εκ του σύνεγγυς τη δουλειά που γίνεται στα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί όλη αυτή η προσπάθεια, αναφέρθηκε στην παρουσία και Αυστριακών στην περιοχή, και εκτίμησε πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα διότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ευρώπη. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος, όπως είπε, είναι ο αριθμός των μεταναστών που πέρυσι μπήκαν στην ΕΕ (970.000), καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο των ροών. Επίσης δήλωσε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο σύστημα που θα δίνει στις χώρες και όχι στα εγκληματικά δίκτυα τη δυνατότητα ελέγχου των εισερχομένων στην ΕΕ, ένα σύστημα που θα οδηγήσει σε μία πιο δίκαιη κατανομή βαρών.

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης Λάζαρος Τσαβδαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως στο παρελθόν ήταν ελλιπής η γνώση και η ενημέρωση σε σχέση με το τι κάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων και μετά το 2020 οι ξένες αποστολές που ήρθαν στην περιοχή διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι η Ελλάδα στον ακριτικό Έβρο φυλάει Θερμοπύλες, όχι μόνο ελληνικές αλλά και ευρωπαϊκές. «Άρα, λοιπόν, αυτό που κάνουμε είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και συνευθύνη και δική τους σε σχέση με αυτό που κάνουμε εδώ, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η δουλειά η δική μας έτσι ώστε να προστατευθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια από την παράνομη μετανάστευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης, στον Έβρο, των αντιπροσωπειών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων Αυστρίας και Ουγγαρίας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης ενημέρωση με αντικείμενο το μεταναστευτικό, επίσκεψη στον φράχτη στην περιοχή των Φερών καθώς και στο Επιχειρησιακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος».

Related posts

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Με διπλωματικό τρόπο να επιλύονται οι όποιες διαφωνίες μεταξύ νατοϊκών συμμάχων

editor

Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: Δεν έχουμε αλλάξει θέση στο Αιγαίο – Δεν υποστηρίζουμε καμία πλευρά

editor

Αν. Δημοσχάκης: Ο Ελληνικός λαός ανανέωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ

editor
27/04/2024 15:17