27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Δήμος Ορεστιάδας: Έρχονται κάδοι για τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί από τον δήμο Ορεστιάδας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που εγκαθιστούν δίκτυα κάδων για χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, ώστε μέσω της διαδικασίας να προκύψει ανάδοχος που θα υλοποιήσει τη δράση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ορεστιάδας, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας να δοθεί η έγκριση για την έναρξη εφαρμογής της περισυλλογής και διαχείρισης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων ήταν ομόφωνη, κατά τη χθεσινή (12/03) συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Μαργαρίτης Αστεριάδης, τα οφέλη από τη συγκεκριμένη δράση θα είναι να αποτρέπονται τα έλαια αυτά από τα αστικά απόβλητα, συνεπώς θα μειωθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που μεταφέρονται για επεξεργασία, θα αποτρέπονται από τις αποχετεύσεις και δεν θα ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και, επιπλέον, ο δήμος θα εισπράττει το ανταποδοτικό ποσό που θα συμφωνήσει με την εταιρεία που θα αναλάβει.

Ο ίδιος εξήγησε πως η εταιρεία θα τοποθετήσει και θα συντηρεί δωρεάν τους ειδικούς κάδους και θα έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τα χρησιμοποιημένα έλαια και να τα επεξεργάζεται χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δήμο. Θετικά τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις στο συγκεκριμένο θέμα, με τον πρώην δήμαρχο Ορεστιάδας και επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή», Βασίλη Μαυρίδη, να επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής είναι σωστή, ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί, δεδομένου ότι τα εστιατόρια, από τα οποία συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες χρησιμοποιημένων ελαίων, τα παραδίδουν σε εταιρείες από τις οποίες έχουν κάποιο-έστω μικρό-ανταποδοτικό όφελος (χαρτικά, απορρυπαντικά κ. α.).

«Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί κατ΄ αποκλειστικότητα από τον δήμο, δεν θα έχουν πλέον κίνητρο να τα συλλέγουν, διότι ο δήμος δεν θα μπορεί να τους δώσει κάτι ανταποδοτικά, εάν πάλι λειτουργήσει παράλληλα με τις εταιρείες στις οποίες μέχρι σήμερα παραδίδουν τα έλαια αυτά, τότε θα συνεχίσουν να τις επιλέγουν και οι ποσότητες που θα συγκεντρώνονται στους κάδους του δημοτικού δικτύου θα είναι ελάχιστες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαυρίδης.

Επιφυλάξεις για τις ποσότητες ανακυκλώσιμων που παρουσίασε η ΔΙΑΑΜΑΘ

Στη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας έγινε ενημέρωση και συζήτηση και για τα ετήσια απολογιστικά στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων κατά το προηγούμενο έτος (2023). Χωρίς να δηλώνεται ξεκάθαρα, διατυπώθηκε διακριτικά προβληματισμός για τα στοιχεία που παρουσίασε η ΔΙΑΑΜΑΘ για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του δήμου Ορεστιάδας, οι οποίες εμφανίζονται στον απολογισμό μειωμένες κατά 14,9% σε σχέση με το 2022.

Σχολιάζοντας το στοιχείο αυτό, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Μαργαρίτης Αστεριάδης, περιορίστηκε να αναφέρει ότι έχει ζητηθεί από την ΔΙΑΑΜΑΘ να εγκρίνει να γίνεται η ζύγιση των ανακυκλώσιμων του δήμου Ορεστιάδας στο Σημείο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που λειτουργεί στην περιοχή της Βύσσας, ώστε ο δήμος να έχει ξεκάθαρη εικόνα των ποσοτήτων του, και όχι στον ΣΜΑ του Διδυμοτείχου, όπου, μέχρι σήμερα, γίνεται κοινή ζύγιση των ανακυκλώσιμων των δύο δήμων (Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου).

Πηγή: ΕΡΤ

Related posts

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν έξι άτομα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών

editor

Ορεστιάδα: Σχολική εικαστική δράση με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών

editor

“Εμπόδια” στην προετοιμασία των αγωνιστικών τμημάτων εν όψει Πανελλήνιων αγώνων

editor
27/04/2024 20:21