27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Πολιτισμός

Συναντήσεις Χρ. Δήμα στην Καβάλα για θέματα του Πολιτισμού – Στο επίκεντρο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Αυτοψία στη Καπναποθήκη (Δημοτική Πινακοθήκη) Καβάλας πραγματοποίησε χθες (7/2) ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος παρακολούθησε τη πρόοδο των έργων αναβάθμισης των υποδομών της. Επίσης, ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του υπαίθριου θεάτρου που βρίσκεται εντός του εξωτερικού περίβολου του Φρουρίου Καβάλας (Ακρόπολη).

Τα έργα χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο κ. Δήμας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Καβάλας όπου συζήτησε με τον δήμαρχο Θεόδωρο Μουριάδη για τα έργα των δυο εμβληματικών χώρων Πολιτισμού της περιοχής αλλά και για τις πολιτιστικές δράσεις και δραστηριότητες του Δήμου ευρύτερα.

Ειδικότερα, όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 838.072,28 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αναβάθμιση των υποδομών της Δημοτικής Πινακοθήκης Καβάλας, η οποία στεγάζεται στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης, με την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης των συλλογών και των εκθεμάτων, στην οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων και στη βελτίωση της ασφάλειας των κτιριακών υποδομών, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία των έργων τέχνης και αφετέρου να βελτιωθεί ο εκθεσιακός χώρος και η εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης.

Όσον αφορά την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου που βρίσκεται εντός του εξωτερικού περίβολου του Φρουρίου Καβάλας (Ακρόπολη), η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχεται σε 289.943 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβόλου του Φρουρίου Καβάλας, που συμβάλλει στην ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, στον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών και στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Στον χώρο του υπαίθριου θεάτρου πραγματοποιούνται άνω των πενήντα πολιτιστικών εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χοροί, κ.λπ.) ετησίως, είτε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων και του Φεστιβάλ Cosmopolis είτε από τοπικούς και μη, πολιτιστικούς συλλόγους, είτε από ανεξάρτητες παραγωγές. Μέσω της υλοποίησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων, θα μπορούσε ο συγκεκριμένος χώρος να φιλοξενήσει ακόμα και συνέδρια όπως επίσης και παραστάσεις και συναυλίες από το εξωτερικό, προσφέροντας κυρίως ασφάλεια και άνεση τόσο στους θεατές όσο και στους καλλιτέχνες.

Επίσης, δεδομένου ότι η ακρόπολη της Καβάλας ήδη θεωρείται ένα από τα τοπόσημα της περιοχής, το εν λόγω έργο επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει την υπεραξία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια και να εμπλουτίσει το ήδη προσφερόμενο προϊόν. Έτσι, ο Δήμος Καβάλας θα επιτύχει μέσω του συγκεκριμένου έργου να προσελκύσει επισκέπτες και ιδιαίτερα την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, να διαθέσει στην τοπική κοινωνία έναν χώρο εμπειρίας και πολιτισμού, να ενισχύσει τις καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες και να προστατεύσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του: «Πρόκειται ουσιαστικά για έργα που αφορούν στην αναβάθμιση δυο πολύ σημαντικών πολιτιστικών υποδομών, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, για την ευρύτερη περιοχή. Τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και είμαι βέβαιος πως όταν ολοκληρωθούν θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο το πολιτιστικό αποτύπωμα που διαθέτει η Καβάλα, αυξάνοντας παράλληλα την εξωστρεφή δυναμική της και την επισκεψιμότητα της. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το χώρο του Σύγχρονου Πολιτισμού σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Related posts

Η 17η Γιορτή Μελισσοκόμων και Οικοτεχνών Έβρου θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή της Αλεξανδρούπολης

editor

Εξαπατούσαν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα

editor

Ξεκινά την 1η Ιουλίου η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό

editor
27/04/2024 18:05