30 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Το πλέγμα της ελληνικής υπεροπλίας από αέρος, στεριάς και θαλάσσης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Καμπουράκη

Ας πάρουμε το απολύτως απευκταίο υποθετικό σενάριο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία, ή δεκαετία. Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν πολλαπλώς καταστροφικό, σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, όμως η πολεμική προετοιμασία της χώρας έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για πόλεμο, ώστε να μπορέσουμε να τον αποφύγουμε. Οι φιλειρηνικές ηθικολογίες που εκτοξεύονται από δω κι από κει, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν ο βασικός γείτονας είναι μια χώρα που ασφυκτιά μέσα στα δικά της σύνορα και έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να τα επεκτείνει, τότε μόνο αν είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις θα μπορέσεις ίσως να αποτρέψεις τις ορέξεις της.

Ο Μητσοτάκης παρέλαβε το 2019 μια χώρα όχι εντελώς άοπλη, αλλά πάντως πολύ πίσω από τα αναγκαία επίπεδα στρατιωτικής δυνατότητας και προετοιμασίας. Μια δεκαπενταετία οικονομικής κρίσης, είχε καθηλώσει τις ένοπλες δυνάμεις μας σε όλα τα επίπεδα, την ίδια ώρα που μια οικονομική αναγέννηση της Τουρκίας την καθιστούσε περιφερειακή δύναμη στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή. Αν το 2019 η Τουρκία αποφάσιζε να επιτεθεί στην Ελλάδα και να πάρει κάποιο νησί στο Αιγαίο, είναι πραγματικά αμφίβολο αν η χώρα μας θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Στρατιωτικά ήμασταν πολύ πίσω από τους Τούρκους, αλλά και διπλωματικά ήμασταν εξίσου αποδυναμωμένοι. Η Τουρκία ήταν μια μεγάλη και δυνατή χώρα, ενώ 0εμείς μια μικρή και αδύναμη.

Πέντε χρόνια μετά, τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Αυτές τις μέρες που έγινε γνωστό ότι παίρνουμε τα F-35, πέφτει πολύ κλάμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, διότι οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιολογούντες δε μπορούν να χωνέψουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη υπεροπλία στον αέρα του Αιγαίου, σύντομα με την παραλαβή των Bellara θα έχει και στην θάλασσα, ενώ στο μέλλον η κυριαρχία μας θα είναι απόλυτη. Αυτή την ώρα και μόνο με την ύπαρξη των Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, κυριαρχούμε στους αιθέρες. Ακόμα και όταν η Τουρκία θα παραλάβει τα F-16 που θα τους δώσουν οι Αμερικανοί, πάλι θα είναι τεχνολογικά πίσω έναντι της Ελλάδας, καθώς τα F-16 είναι πολεμικά τέταρτης γενιάς ενώ τα Rafale είναι ανάμεσα στην τέταρτη και την πέμπτη γενιά. Όταν θα παραληφθούν και τα F-35, τότε η διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες θα εκτοξευτεί.

Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο αδαής περί τα πολεμικά πράγματα, είναι οι πολλαπλασιαστικές δυνατότητες που αποκτούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με την συνδυασμένη χρήση όπλων υψηλής τεχνολογίας. Τα Rafale, τα F-35, οι φρεγάτες Bellara, δεν αποτελούν μόνο πανίσχυρες πολεμικές μονάδες που κυριαρχούν σε οποιαδήποτε μονομαχία με αντίπαλη δύναμη. Η μεγιστοποίηση της δύναμής τους προέρχεται από το γεγονός ότι καθένα τους είναι μια τεχνολογική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με όλα τα υπόλοιπα σύγχρονα οπλικά μας συστήματα. Το κούμπωμα όλων αυτών των συστημάτων, δημιουργεί ένα τρομερό πλέγμα πάνω από την επικράτειά μας, που όχι μόνο τίποτα δεν μπορεί να το διαπεράσει, αλλά που «βλέπει» και χτυπάει τον αντίπαλο στην ίδια του την βάση.

Η ελληνική υπεροπλία, ειδικά με τα F-35 θα είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά με τον συνδυασμό Bellara, Rafale, F-35, θα είναι συντριπτική. Το άλλο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, είναι ότι στην σχέση Ελλάδα-Τουρκία, η μεν Ελλάδα είναι αμυνόμενη, ενώ η Τουρκία είναι επιτιθέμενη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο δικός μας στρατηγικός στόχος δεν είναι να ισοπεδώσουμε την Τουρκία σε μια ενδεχόμενη σύρραξη, αλλά να αμυνθούμε αποτελεσματικά σε μια τέτοια δική της προσπάθεια. Αν, δηλαδή, αυτοί αποτολμήσουν να υλοποιήσουν το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», πρέπει να σχεδιάσουν μια συντριπτική στρατιωτική τους νίκη που θα τους επιτρέψει εδαφική επέκταση, ενώ εμείς δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να τους επιτεθούμε πρώτοι για κάποιον λόγο.

Εμείς, αυτό που επιδιώκουμε είναι να ξέρουν ότι θα τους κοστίσει πολύ ακριβά κάθε απόπειρα επίθεσης, άρα να την αποφύγουν. Στα στρατιωτικά δόγματα, αρκεί ο αμυνόμενος να διαθέτει το ένα τρίτο της δύναμης του επιτιθέμενου για να ασκήσει αποτελεσματική άμυνα. Κι εμείς, πλέον, είμαστε σε θέση υπεροπλίας. Είναι τόσο προφανείς οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να χαιρόμαστε που αποκτήσαμε πρόσβαση στα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα του καιρού μας, ώστε καθίσταται ακατανόητη η ερμαφρόδιτη και αμήχανη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στα F-35. Προφανώς, θα ήθελαν να είναι εκείνοι που τα αγόρασαν και όχι ο Μητσοτάκης. Αλλά, αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση ελληνικών πατριωτικών κομμάτων…

Related posts

Γ. Γεραπετρίτης: Ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας αποτελεί πρότυπο συνεργασίας

editor

Οι δηλώσεις από τον Έβρο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

admin

Κατρακύλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε νέο Πολάκη

editor
30/04/2024 17:32