28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Απόψεις Πολιτική

Η κυβέρνηση ζεσταίνει τις μηχανές εν όψει ευρωεκλογών

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Γιάννη Καντέλη

Οι κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνιο για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, είναι το μοναδικό εκλογικό ορόσημο της δεύτερης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμά τους μπορεί να μην κρίνει το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης, ωστόσο, δύναται να καθορίσει την δυναμική της και να επηρεάσει την πορεία της. Ο πρωθυπουργός, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του στην ΤΡ, δίνει μεγάλη σημασία στην επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και γι’ αυτό έχει ζητήσει από τώρα να ζεσταίνονται οι μηχανές του κομματικού μηχανισμού. Ο ίδιος, άλλωστε, κινείται ήδη δε προεκλογικούς ρυθμούς με περιοδείες σε περιοχές της Αττικής, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

Οι πυλώνες που θα στηθεί το αφήγημα του Πρωθυπουργού 

Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν παραδοσιακά οι ψηφοφόροι τις ευρωεκλογές και η διάθεση του να στείλουν ανέξοδα μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το κυβερνών κόμμα και γι’ αυτό «απαιτείται να πείσουμε τους πολίτες για την σημασία που έχουν για την χώρα οι κάλπες της 9ης Ιουνίου», όπως τονίζει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός. Το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος είναι ότι καλούνται να επιλέξουν «ποιο είναι το κόμμα και ποια είναι η ηγεσία που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, να κρατήσει ψηλά το αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα να φέρει και τα χρήματα από την Ευρώπη τα οποία η πατρίδα μας δικαιούται». Πρόκειται για ένα τρίπτυχο στο οποίο ο ίδιος πιστεύει ότι έδωσε εξετάσεις την προηγούμενη τετραετία και πέτυχε για την χώρα πολύ σημαντικά οφέλη. Η στρατηγική που χαράσσουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει την υπενθύμιση τριών κομβικών στιγμών για την χώρα και την κυβέρνηση. Την παρουσία όλης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στο πλευρό του πρωθυπουργού στον Έβρο, όταν η χώρα δέχθηκε υβριδική επίθεση από την Τουρκία με τους μετανάστες στα σύνορα, τις πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση της ενέργειας και της κλιματικής κρίσης και βέβαια την επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα αποφέρει στην χώρα πόρους που ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας τα οποία απασχολούν τους πολίτες και θα καθορίσουν εν πολλοίς την ψήφο τους στις ευρωεκλογές.

«Η κυβέρνηση θα κριθεί με βάση το έργο που θα επιδείξει και την αποτελεσματικότητα», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι προσθέτουν ότι τους έχει ζητήσει να «τρέξει» χωρίς καθυστερήσεις το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι αυτή που χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης και σημειώνει ότι ένας από τους λόγους της σαρωτικής νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ήταν η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με την κοινωνία.

Ακρίβεια : Μέτρα στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά 

Ο μεγάλος βραχνάς, όμως, είναι η ακρίβεια και στο τέλος της ημέρας αυτό που καθορίζει κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι η οικονομία. Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπισή της και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν να υπάρξουν νέα μέτρα και παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες τόσο για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όσο και στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών. Η οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνηση, διότι «αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν θα υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια» προσθέτει σε αυτή τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης.

Ενέσεις τόνωσης στην ασφάλεια των πολιτών 

Το νούμερο δύο πρόβλημα που αποτυπώνεται στις μετρήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ασφάλεια. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι σε ανοιχτή γραμμή απευθείας με τον πρωθυπουργό, προκειμένου η αστυνομία να γίνει πιο «ορατή» από τους πολίτες και να δοθεί μεγάλο βάρος στην αστυνόμευση. Στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας και επικράτησης της νομιμότητας εκτιμάται ότι θα συμβάλει και το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, με τις οποίες αυστηροποιούνται οι ποινές και η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ευρωεκλογές: Το στοίχημα για την ψήφο εμπιστοσύνης 

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς αποφεύγουν να θέσουν έναν πήχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η επικρατούσα αίσθηση ότι η ΝΔ «παίζει μόνη της», όσον αφορά τη νίκη, είναι μία μεγάλη παγίδα που θέλουν να αποφύγουν. Όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν της ισχυρή θέση της κυβερνητικής παράταξης και τον κατακερματισμό των ποσοστών της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα ποσοστό που θα ξεπερνά το 34% εκτιμάται ότι θα αποτελεί επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, θα έχει ξεπεράσει το crash test της κάλπης και θα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και του κυβερνητικού προγράμματος μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη κηρύξει άτυπα τον προεκλογικό αγώνα με επισκέψεις σε περιοχές της Αττικής. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε Γαλάτσι και Αγία Παρασκευή, όπου μίλησε σε πολίτες. Στην δεύτερη περίπτωση τον εκλογικό αέρα ενίσχυσε η παρουσία του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει «κλειδώσει» για το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ παρών ήταν και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος διεκδικεί, επίσης, μία θέση σε αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, πραγματοποιώντας μίνι περιοδείες. Στόχος είναι να κάνει εξορμήσεις, αν το επιτρέπει το πρόγραμμα, ακόμα και μια φορά την εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση 2-3 φορές τον μήνα και οι συνεργάτες του ήδη διαμορφώνουν αναλόγως την ατζέντα. Στις 31 Ιανουαρίου σχεδιάζει να δώσει το παρών στα εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού, που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων μεταξύ Λευκάδας και Πρέβεζας. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, θα βρεθεί σε κάποια κοντινή περιοχή, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα συνοδεύει και υποχρεώσεις του εντός Αττικής.

Το 2024 θα είναι ένα ορόσημο στην ιστορία της ΝΔ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης που έβαλε τη χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη και υπήρξε πρωτοπόρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Τα γενέθλια θα συνδυαστούν με το συνέδριο του κόμματος την Άνοιξη, στο οποίο θα σημάνει και επίσημα η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Related posts

New York Times: Φιλοουκρανική οργάνωση πραγματοποίησε την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream εκτιμούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

editor

Στρατηγός Κωσταράκος για εκλογές: Μην αρχίσουν να μοιράζουν στρατόπεδα σε δήμους και να μεταθέτουν φίλους

admin

Στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο

editor
28/04/2024 6:47