28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία Τοπικά Νέα

Δεκαπενταετή συμφωνία προμήθειας LNG από τη μονάδα FSRU Αλεξανδρούπολης έκλεισε η εταιρεία Arrow Resources AG

Δεκαπενταετή συμφωνία προμήθειας LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από τη μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επομένων μηνών από την εταιρεία Gastrade, επιτεύχθηκε από την εταιρεία Arrow Resources AG που εδρεύει στην Ελβετία και φιλοδοξεί να τροφοδοτεί με αυτό τις εγκαταστάσεις συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού με καύσιμο φυσικό αέριο που βρίσκονται στο Αράντ της Ρουμανίας.

Να σημειωθεί πως η Arrow Resources AG έχει ανακοινώσει πως η εξαγορά της μονάδας συμπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στο Αράντ, συνδέεται με τα σχέδια που έχει εκπονήσει, για την εξαγορά γης που είναι δίπλα στη μονάδα, με στόχο την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 110 MW. Αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και υδρογόνο για ηλεκτροπαραγωγή, και θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιούνιο του 2025.

Την ίδια στιγμή, η πρόσβαση στο FSRU της Αλεξανδρούπολης εξασφαλίζει προμήθεια LNG σε ορίζοντα δεκαπέντε ετών, με συνολική ονομαστική δυνατότητα επανεριοποίησης και αποστολής 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως. Το FSRU στην ακριτική περιοχή της χώρας μας αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024, με δυνατότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και πώλησής του από εκεί στη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρειο Μακεδονία.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της Arrow Resources AG, Ανδρέας Δασκαλάκης, «η παραγωγική δυναμικότητα του FSRU της Αλεξανδρούπολης στηρίζει την αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής, μετατρέποντας το LNG σε φυσικό αέριο. Η απόφασή μας να συνάψουμε μακροχρόνιο συμβόλαιο, είναι ενδεικτικό της στρατηγικής μας να επενδύουμε στην περιοχή των Βαλκανίων για να ενισχύουμε τόσο την προμήθεια ενέργειας, όσο και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας παράλληλα και την ενεργειακή μετάβαση».

Αναφορικά με την εξαγορά της μονάδας στη Ρουμανία σχολίασε ότι «δεσμευόμαστε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την υφιστάμενη μονάδα διοχετεύοντας τα απαραίτητα κεφάλαια και τεχνογνωσία, ώστε η μονάδα να αξιοποιηθεί πλήρως, συνεισφέροντας στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της Ευρώπης και στηρίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας».

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένη Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Έβρο δήλωσε πως «η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε μια πόλη με παγκόσμιο γεωπολιτικό αποτύπωμα», δείχνοντας παράλληλα προς τα μέσα ενημέρωσης μια φωτογραφία με την πρύμνη του επιβλητικού πλοίου FSRU που ετοιμάζεται να δέσει στην ακριτική περιοχή εντός των επομένων μηνών. «Έχει το όνομα της πόλης και είναι ένα μόνο μέρος του σχεδιασμού πως η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο προφανώς με πολύ σημαντικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή και την χώρα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Related posts

Δωρεάν rapid test από 25 έως 30 Ιουλίου στον Δήμο Ξάνθης

editor

Συνεκπαίδευση του Ελληνικού Στρατού με μονάδες των ΗΠΑ και της Μ.Βρετανίας στην Αλεξανδρούπολη (φωτογραφίες)

editor

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου της Έλενας Σώκου

admin
28/04/2024 0:25