30 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Αμερικανικό F-16 κατέρριψε τουρκικό drone στη Συρία – Αρνείται εμπλοκή η Άγκυρα

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη την Πέμπτη στη βόρεια Συρία, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν τουρκικό drone που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους.

Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον ανακοινώνει πως κατέρριψε αεροσκάφος συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αρνείται πως το drone ήταν δικής της προέλευσης

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι το drone που καταρρίφθηκε από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δεν ανήκει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο δεν διευκρίνισε την προέλευσή του.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να δώσουν όνομα, δήλωσαν στο Reuters ότι ένα F-16 κατέρριψε τουρκικό drone, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πολλές φορές Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι επιχειρούσαν κοντά στις χερσαίες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το τουρκικό drone φέρεται να ήταν οπλισμένο.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατέρριψε ένα τουρκικό UAV που πετούσε κοντά σε βάση της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που συμμαχούν με τις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι τουρκικές επιθέσεις σκότωσαν οκτώ ανθρώπους σε μια κλιμάκωση που προκλήθηκε από τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Κούρδοι μαχητές.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό ένταση με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, η οποία τις θεωρεί πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Related posts

Πέθανε ο Άντι Φλέτσερ, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Depeche Mode

editor

Τουρκία: Η Αεροπορία και ο Στρατός ενισχύθηκαν με νέα μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου

editor

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

admin
30/04/2024 18:53