27 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: «Ανάσα» για την Ελλάδα η εξασφάλιση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων

Στη «διεκδίκηση και εξασφάλιση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων για την Ελλάδα» από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την ευρωομάδα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται στο άρθρο της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Όπως μάλιστα επισημαίνει, αυτοί οι επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι «μαζί με εκείνους που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, και σε συνδυασμό με τα εθνικά μέτρα, θα δώσουν πνοή ασφάλειας και ανακούφισης στους Έλληνες και στις Ελληνίδες».

Ολόκληρο το κείμενο του άρθρου της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής

Της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου*

«”Ανάσα” για την Ελλάδα η εξασφάλιση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων»

Η κλιματική κρίση είναι σήμερα μια πραγματικότητα και το φετινό καλοκαίρι αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη. Το προηγούμενο διάστημα, οι επιστήμονες μίλησαν για το πιο θερμό καλοκαίρι στην ιστορία, ενώ οι μέγα-πυρκαγιές θέρισαν τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, αλλά και την πατρίδα μας. Οι μετεωρολόγοι, επίσης, έκαναν λόγο για τα πιο ακραία φυσικά φαινόμενα, σε ό,τι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, με την κακοκαιρία «Daniel» να είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερη σε όγκο νερού από τον «Ιανό», ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως οι δασικές φωτιές θα αυξηθούν κατά 30%, σε παγκόσμια κλίμακα, έως το 2050.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει απαντήσει ήδη με ταχύτητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Χωριά ολόκληρα εκκενώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια και ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε αποτελεσματικά. Παράλληλα, ξεκίνησε αμέσως η διαδικασία καταγραφής των καταστροφών, καταρτίστηκε σχέδιο αποζημιώσεων και ανακοινώθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.

Το ίδιο ταχύτατη ήταν και η αντίδρασή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, υποστήριξα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση του Αποθεματικού Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας (SEAR), με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, ενώ ζήτησα να δοθεί προτεραιότητα στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε και εξασφάλισε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους

Στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συζήτησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, διεκδίκησε και εξασφάλισε επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και τη ρητή πολιτική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Η μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Στρασβούργο, συνέβαλε στο να υπερψηφίσουμε τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου για την αύξηση των κονδυλίων στο SEAR στην προσωρινή Έκθεση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ, στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, κεφάλαιο που θα διοχετευτεί, μεταξύ άλλων, στις χώρες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα κινηθεί η Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας και στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου, διεκδικώντας, για μια ακόμη φορά, το μέγιστο δυνατό για τη χώρα μας, η οποία δοκιμάστηκε τους περασμένους μήνες.

Τα πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού χρήζουν πανευρωπαϊκών λύσεων, καθώς δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα ή στις χώρες του Νότου. Πρόκειται για μια ανάγκη, την οποία είχε διακρίνει από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πανδημία, προτείνοντας το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, και αντίστοιχα κατά την ενεργειακή κρίση, προτείνοντας το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την ίδια ανάγκη, μιας πανευρωπαϊκής λύσης, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, που είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έκανε έκκληση για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή».

Η Ελλάδα, 4 χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι υπολογίσιμος εταίρος, εμπνέει εμπιστοσύνη σε διεθνή φόρα, όπως η ομάδα κρατών EU-Med 9, διεκδικεί, πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις της στην ΕΕ, διαπραγματεύεται και εξασφαλίζει τα μέγιστα για τους πολίτες της, αλλά και για την Ευρώπη σε κρίσιμες εποχές.

Συνοψίζοντας, οι ευρωπαϊκοί πόροι που εξασφαλίστηκαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, αλλά και εκείνοι που θα προκύψουν από την αναθεώρηση του ΠΔΠ σε συνδυασμό με τα εθνικά μέτρα, θα δώσουν πνοή ασφάλειας και ανακούφισης στους Έλληνες και στις Ελληνίδες.

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Related posts

Δίδυμο Δένδια-Παναγιωτόπουλου στέλνει η Ν.Δ στον Έβρο – Στόχος μεγαλύτερο ποσοστό και 3η έδρα

editor

Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση 400 € σε μακροχρόνια ανέργους

admin

Στ. Καλαφάτης: Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έκανε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό

editor
27/04/2024 18:12