28 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Ερευνάται η φωτιά στον Έβρο, περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής

Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, ξεκίνησε η συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το λόγο πήρε πρώτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προανήγγειλε αύξηση των προστίμων, αλλά και άμεση φυλάκιση για όσους προκαλούν πυρκαγιά, ακόμη και από αμέλεια. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα γίνει χρήση όλων των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της προστασίας των δασών. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το αίτιο της μεγάλης φωτιάς στον Έβρο ερευνάται, αλλά είναι περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής και ξέσπασε στα περάσματα των παράνομων μεταναστών, για να τονίσει ωστόσο, ότι φαινόμενα αυτοδικίας από αυτόκλητους σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά. Μεταξύ των μέτρων για την αποκατάσταση, πέρα από τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, θα υπάρξει evros-pass στα πρότυπα του προγράμματος για την Εύβοια, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει πλήρες πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής του Έβρου και της Δαδιάς, ενώ όπως είπε, για τη μεγαλύτερη φωτιά στην Ευρώπη, συμφωνήθηκε να υπάρξουν και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποκατάσταση.

Όπως είπε, το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα νέα Καναντέρ. «Δεν μασάω τα λόγια μου, η δυνατότητα μας για έγκαιρη παρέμβαση στις πυρκαγιές μπορεί να βελτιωθεί μέσω της προμήθειας drones και θερμικών καμερών, συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δασοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήσαμε πως θα δοθούν κοινοτικοί πόροι για τις αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και για την φροντίδα της δασικής έκτασης στη Δαδιά», είπε.

Related posts

Άλυτοι γρίφοι, πάνω σ’ ένα αχαρτογράφητο σκηνικό

editor

Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο

editor

Τζιχάν Ιμάμογλου: Ανεξαρτητοποιήθηκε πριν μερικά 24ωρα από την παράταξη Τοψίδη και ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης στην Διοίκηση Μέτιου

editor
28/04/2024 4:59